Ματιές στον κόσμο

Από τη στάχτη ξαναγεννιέται…

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν νέες αιματηρές μάχες στην επαρχία Βιζκατάν του Περού μεταξύ επίλεκτων μονάδων πεζοναυτών και μαοϊκών ανταρτών. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν – ανάμεσά τους και οι δύο πιλότοι ενός ελικοπτέρου που χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά των ανταρτών. Το Κ.Κ. Περού υπέστη βαριά πλήγματα μετά τη σύλληψη, το 1992, του ηγέτη του, Γκονζάλο, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος σε πλήρη απομόνωση μαζί με εκατοντάδες ακόμη στελέχη του μαοϊκού κόμματος. Όμως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται τον τελευταίο χρόνο στις εφημερίδες του Περού υποδεικνύουν μια "ανησυχητική" ανασυγκρότηση των μαοϊκών.

 


Μετράει η ψήφος από το μπαλκόνι;

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη Χώρα των Βάσκων. Επρόκειτο πραγματικά για υπόδειγμα ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Αρκεί να ξεχάσουμε ότι ολόκληρη η ηγεσία της Πατριωτικής Αριστεράς βρίσκεται στη φυλακή. Και ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Βασκικών Εδαφών, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 12,5% και 9 έδρες. Και ότι τελευταία στιγμή απαγορεύτηκε επίσης, καλού-κακού, η συμμετοχή και του νέου πολιτικού σχηματισμού "Δημοκρατία για 3 Εκατομμύρια Πολίτες" (D3M). Και ότι εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν προεκλογικά επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους (στη φωτό, μπαλκόνια σε μια λαϊκή γειτονιά του Μπιλμπάο με βασκικές σημαίες και σύμβολα του απαγορευμένου D3M). Κατά τα άλλα, καλααά…

 


Για γέλια και για κλάματα

Κάθε χρόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγάζει μια έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις… υπόλοιπες χώρες του κόσμου (σωστό, διότι αν έκανε έκθεση για τις ΗΠΑ, θα χρειαζόταν πολύτομη εγκυκλοπαίδεια). Στη φετινή έκθεση, μεταξύ άλλων αστείων, μπορεί κανείς να διαβάσει ότι "η Κολομβία τα πάει καλύτερα": μειώθηκαν, λέει, οι δολοφονίες συνδικαλιστών κατά 6,2%. Η μακάβρια αυτή στατιστική είναι, βέβαια, "πειραγμένη": τα συνδικάτα της Κολομβίας υπενθυμίζουν στις ΗΠΑ ότι το 2008 δολοφονήθηκαν από παρακρατικούς 49 συνδικαλιστές (αύξηση 25% από το 2007), και υπήρξαν 564 περιπτώσεις "εξαφανίσεων" και βασανιστηρίων (αύξηση 21%). Φωτό από την κηδεία αγωνιστή: "Μας πυροβολούν για να μας φιμώσουν, αλλά ο πόνος και η οργή γίνονται πολεμική ιαχή".

 


Πολλαπλασιάζονται στην Ουκρανία οι κινητοποιήσεις εναντίον του φιλοαμερικανού προέδρου Γιούσενκο, αλλά και κατά των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης που μεταφράζεται σε κατακόρυφες αυξήσεις τιμών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Στο Κίεβο, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ, τη Σιμφεροπόλ και πολλές ακόμη πόλεις χιλιάδες παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνονται κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η πιο πρωτότυπη διαμαρτυρία ξεκίνησε από την Οδησσό, όπου τα μέλη του Κ.Κ. ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου έρανο με σκοπό να αγοράσουν one way αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό τις ΗΠΑ και να το προσφέρουν στον Γιούσενκο! Από τότε σε όλες τις διαδηλώσεις προπορεύεται ένα… αεροπλάνο.

 


"Σταματήστε τη γενοκτονία"

Ακάθεκτος συνεχίζει ο στρατός της Σρι Λάνκα την επίθεση ενάντια στους Τίγρεις Ταμίλ, που έχουν εγκλωβιστεί σε μια στενή λωρίδα γης στο ανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας, μαζί με 200.000 αμάχους ομοεθνείς τους. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε να σωθούν οι άμαχοι, και διαψεύδει τις καταγγελίες ότι κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν σχολεία, νοσοκομεία και καταφύγια. Οι κοινότητες των Ταμίλ στην Ινδία (όπου αριθμούν πάνω από 60 εκατομμύρια) και πολλές ακόμη χώρες πραγματοποιούν διαμαρτυρίες. Αλλά η "διεθνής κοινότητα" μάλλον βαριακούει. Ίσως ψελλίσει κάτι αφού ολοκληρωθεί το μακελειό. Άλλωστε έχει περιλάβει τους Τίγρεις Ταμίλ στις "τρομολίστες"…