Ματιές στον κόσμο

Κυκλοφορεί το πρώτο Δελτίο της Βαλκανικής Διάσκεψης

Image

Κυκλοφόρησε το 1ο Δελτίο της Βαλκανικής Διάσκεψης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Οργανώσεων, στην οποία συμμετέχει και η ΚΟΕ. Στο πρώτο αυτό τεύχος, που αριθμεί 12 σελίδες, δημοσιεύονται τα εξής κείμενα:

  1. Παρουσίαση των σκοπών της Βαλκανικής Διάσκεψης από τη Συντονιστική Ομάδα της.
  2. Άρθρο του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία – Β. Κουρδιστάν) σχετικά με τις "αντιαντάρτικες επιχειρήσεις" και την "υπόθεση Εργκένεκον", που συγκλονίζει την Τουρκία καθώς σε αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό εμπλέκονται στρατιωτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, μαφιόζοι και ακροδεξιοί.
  3. Κείμενο του Κινήματος Αντίστασης "23 Σεπτέμβρη" με νέα από τη Βουλγαρία, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει ακραία αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν οι λαϊκές αντιστάσεις.
  4. Άρθρο της ΚΟΕ για την κρίση και τα καθήκοντα της Κομμουνιστικής Αριστεράς.

Το Δελτίο συντάσσεται με ευθύνη της Συντονιστικής Ομάδας και κυκλοφορεί στα αγγλικά.


Τσούζει πάλι η Νικαράγουα!

Image

Θριαμβευτική νίκη σημείωσαν οι Σαντινίστας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Νικαράγουα. Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, οι Σαντινίστας κερδίζουν 101 δήμους, μεταξύ των οποίων και την πρωτεύουσα Μανάγκουα, έναντι 36 της δεξιάς αντιπολίτευσης. Η Δεξιά, με την ανοιχτή υποστήριξη και επέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αμφισβητεί τα αποτελέσματα και προσπαθεί να προκαλέσει αιματοχυσία. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε λαϊκή φτωχογειτονιά της Μανάγκουα, όταν οπαδοί του ηττημένου δεξιού δημάρχου επιτέθηκαν στους κατοίκους, αλλά μετά από πολύωρες συγκρούσεις απωθήθηκαν από τον κόσμο.


Τουλάχιστον δεν πήγε στράφι η αμερικάνικη βοήθεια…

Image

Η Νάβι Πιλάι, ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής κατά την επίσκεψή της στην Κολομβία: "Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων από στρατιωτικούς είναι πολυπληθείς και συστηματικές". Σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, οι "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" του καθεστώτος εναντίον των αριστερών ανταρτών στην πραγματικότητα περιορίζονται σε εν ψυχρώ δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων. Τρία εκατομμύρια κατοίκων της υπαίθρου έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς πρόσφυγες, καταφεύγοντας στις πόλεις για να γλιτώσουν τη μανία των στρατιωτικών και των παρακρατικών συμμοριών. Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία στην Κολομβία – που έχει ήδη λάβει "στρατιωτική βοήθεια" ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.


Όταν η κρίση συναντιέται με μια επέτειο

ImageImage

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν την προηγούμενη Παρασκευή 7/11 την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία έως τη Ρωσία και το μακρινό Κιργιστάν, πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις. Η διαφορά με όλες τις προηγούμενες χρονιές ήταν η εντυπωσιακά αυξημένη συμμετοχή, την οποία ο αστικός Τύπος εξήγησε ως "αποτέλεσμα του τέλους των ψευδαισθήσεων λόγω της κρίσης". Πράγματι, φέτος οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι και μαχητικότεροι, ενώ για πρώτη φορά θεαματική ήταν η παρουσία της νεολαίας. "Ο καπιταλισμός δεν γεννά κρίσεις. Είναι αυτός καθαυτός κρίση", είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός ηγέτης της "Πρωτοπορίας της Κόκκινης Νεολαίας" απευθυνόμενος στις δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένων στη Μόσχα. Την ίδια μέρα στη ρωσική Δούμα έξαλλος ο ακροδεξιός Ζιρινόφσκι ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να διαλύσει το κοινοβούλιο, όταν ακούστηκαν συνθήματα προς τιμή της Οκτωβριανής Επανάστασης – την οποία χαρακτήρισε "πραξικόπημα". Μπορεί η ρωσική Δεξιά να εκνευρίζεται, αλλά γεγονός είναι ότι οι πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της πρώην ΕΣΣΔ γυρνούν την πλάτη στο "καπιταλιστικό όνειρο" που έγινε εφιάλτης, ιδίως τώρα που η κρίση χτυπά σκληρά τις οικονομίες των χωρών τους. Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, το 79% είναι υπέρ της κρατικής ρύθμισης των τιμών, το 58% επιθυμεί την επανεθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενεργειακών κολοσσών, και το 51% συμφωνεί με τη "δήμευση των δύο τρίτων της περιουσίας των πολύ πλούσιων".