Ληστρική και σκανδαλώδης η σύμβαση για τον Ελαιώνα, του Ν.Τ.

Η νέα σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με την ΠΑΕ ΠΑΟ για την κατασκευή του "νέου γηπέδου του ΠΑΟ", που θα αναλάβει η εταιρία ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα, αποτελεί υπόδειγμα νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο σημαντικά στοιχεία (πλήρης τεκμηρίωση στο elaionas.wordpress.com).

Ο Ελαιώνας είναι 9.500 περίπου στρέμματα, δίπλα στην Ομόνοια, και μπήκε στο σχέδιο μόλις το 1995. Από αυτά, 3.500 στρέμματα (10 φορές το Πεδίον Άρεως) προβλέπονται για κοινόχρηστο πράσινο. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν αυτά τα 3.500 στρέμματα θα γίνουν πράσινο ή θα αλλάξουν χρήση. Το πρώτο, δοκιμαστικό, βήμα που κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή με το νόμο Σουφλιά (3481/06) είναι να τσιμεντοποιήσει μια έκταση 220 στρεμμάτων κοινόχρηστου πρασίνου, με πρόσχημα το "νέο γήπεδο του ΠΑΟ". Παράλληλα εκεί θα γίνουν άλλα δύο εμπορικά κέντρα τύπου Shopping Mall κι ένα δημαρχιακό Μέγαρο – πλήρης τσιμεντοποίηση. Την ίδια στιγμή, ο λαός πληρώνει και οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τεράστια κέρδη. Να πώς γίνεται αυτό:

1. Η ΠΑΕ ΠΑΟ, αναλαμβάνοντας την κατασκευή του γηπέδου και την εκμετάλλευση του για 49 χρόνια:

  • Προσπορίζεται εντελώς αδικαιολόγητα χώρο 97 στρεμμάτων κοινόχρηστου πρασίνου, όταν ακόμη και αυτή η ζώνη του γηπέδου είναι περίπου 40 στρέμματα.
  • Πληρώνεται για την κατασκευή του γηπέδου με 192,5 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος κατασκευής του γηπέδου ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πρώτο υπογεγραμμένο μνημόνιο (μεταξύ ΠΑΕ ΠΑΟ και Δήμου Αθηναίων) και 124 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δεύτερο. Βλέπετε πώς αυγατίζει το κόστος από σύμβαση σε σύμβαση!
  • Αναλαμβάνει επίσης να φτιάξει τα parking, χωρίς να πληρώσει δεκάρα για τη γη, και με δικαίωμα να τα εκμεταλλευτεί για 49 χρόνια (η επένδυση αυτή σε 3-4 χρόνια παρουσιάζει απόσβεση και μετά άκοπα κέρδη).

Δηλαδή η ΠΑΕ ΠΑΟ όχι μόνον πληρώνεται για την κατασκευή του γηπέδου, αλλά βγάζει και κέρδος από 70 έως 110 εκατ. ευρώ, χώρια τα κέρδη από τα parking!!!

Αποδεικνύεται πόσο μεγάλο ψέμα είναι ότι το γήπεδο το πληρώνει η ΠΑΕ ΠΑΟ.

2. Την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων:

  • θα εισπράξει από την ΠΑΕ ΠΑΟ επί 37 έτη ΜΟΝΟΝ 2 εκατ. ευρώ συνολικά, καθώς η πληρωμή του γίνεται με βάση τις εισπράξεις των αγώνων. Αλλά η Σύμβαση προβλέπει και το εξής απίθανο: παρέχει τη δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟ να πουλά τα εισιτήρια σε χαμηλή τιμή σε μια τρίτη δική της εταιρία, η οποία με τη σειρά της να τα πουλά στην κανονική τιμή στους φιλάθλους (κι έτσι η ΠΑΕ να παίρνει τα λεφτά της), αλλά ο Δήμος Αθηναίων να πληρώνεται με βάση τη χαμηλή τιμή. Ό,τι θέλει, επιτρέπεται να πληρώνει η ΠΑΕ στο Δήμο.
  • θα πληρώνει στον "ερασιτέχνη" ΠΑΟ ποσό 600.000 ευρώ ετησίως με 4,5% ετήσια προσαύξηση, δηλαδή συνολικά περί τα 49 εκατ. ευρώ, και αν ληφθούν υπόψη οι τόκοι άνω των 74 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα με πρόσχημα τα ανύπαρκτα δικαιώματα του "ερασιτέχνη" ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας για τα οποία δεν έχει ούτε ένα χαρτί. Κερατιάτικα, όπως λέει ο λαός.
  • θα πληρώσει επίσης την αξία της γης στην Εθνική Τράπεζα, 20,3 εκατ. ευρώ και μαζί με τους τόκους άνω των 34 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων θα υποστεί συνολική ζημία για τα επόμενα 37 χρόνια άνω των 106 εκατ. ευρώ!

3. Κάτι ακόμη πιο απίθανο: Για να νομιμοποιήσουν αυτές τις βρωμιές ζήτησαν τη γνωμοδότηση δύο ιδιωτικών δικηγορικών γραφείων. Παρέκαμψαν δηλαδή τη νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Αλλά το χειρότερο είναι ότι στα δικηγορικά γραφεία παρουσίασαν ότι η ΠΑΕ θα κατασκευάσει το γήπεδο με δικές της δαπάνες. Απέκρυψαν δηλαδή την πληρωμή της ΠΑΕ με 192,5 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το δεδομένο δινόταν, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε από τα ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία να έπαιρναν θετική γνωμοδότηση

4. Γενικά στη Σύμβαση η ΠΑΕ ΠΑΟ έχει μόνον δικαιώματα και ο Δήμος Αθηναίων έχει μόνον υποχρεώσεις και ποινικές ρήτρες. Όμως υπάρχει μια διάταξη που πραγματικά προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα: Ο ΔΑ αναλαμβάνει δίκην νομοθέτη να φτιάξει τα Προεδρικά Διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, που έχει ανάγκη η ΠΑΕ ΠΑΟ, για να εκδοθούν οι άδειες. Πάλι καλά που δεν λέει να τα ψηφίσει κιόλας.

Να γιατί λέμε ότι στον Ελαιώνα ξετυλίγεται ένα μεγάλο οικονομικό, περιβαλλοντικό και δημοκρατικό σκάνδαλο. Μας ρωτάνε αν έχουμε πρόταση. Φυσικά, και είναι πολύ απλή: τα χρήματα που χαρίζονται στα μεγάλα συμφέροντα να δοθούν για πάρκα υψηλού πρασίνου. Θα προέκυπτε έτσι η δυνατότητα για 500 στρέμματα πάρκου. Αυτή είναι η μόνη πραγματική αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής.

Μερικα συνθηματα της κινητοποίησης

  • Γειά σου ρε κιμπάρη Νικήτα Κακλαμάνη, που κάνεις και δωράκια στο Βαρδινογιάννη
  • Σας ένωσε το χρήμα γίνατε χαρμάνι Νικήτα Βωβέ και Μπάμπη Κακλαμάνη
  • Όχι Ελαιώνας ιδιωτικός, ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός
  • Δεν είναι δήμαρχος των Αθηνών αλλά των εργολάβων και των εταιριών
  • Αν για να τσιμεντώσεις πήρες τη Δημαρχία, τότε να ψηφίζαμε απ’ ευθείας εταιρία.