ΛΑ.Ο.Σ. και… Κολωνάκι! του Δ.Υ.

“Οι υγιείς δυνάμεις των εργαζόμενων και του επιχειρηματικού κόσμου να ξεκαθαρίσουν τον τόπο από τους λαθρομετανάστες, τους κλεπτοκράτες του δικομματισμού και τους προσκυνημένους στους Αμερικάνους… να μπει τάξη, τέλος πια, στην ασυδοσία των κουκουλοφόρων, να ξαναστήσουμε τα εθνικά ιδεώδη στα πόδια τους ενάντια στην εβραιοαμερικανική παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα”. Με αυτό το ιδεολογικό πρότυπο επένδυσε ο Γ. Καρατζαφέρης στη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη δικομματική διαφθορά και την αμερικανοκρατία της Νέας Τάξης. Με έναν ιδιότυπο λαϊκίστικο λόγο με έντονες αντιαμερικανικές αιχμές, παγίωσε δεσμούς με ένα όχι ευκαταφρόνητο ακροατήριο.

Η Νίκη Τζαβέλα είναι μια κλασική εκπρόσωπος της γενιάς των στελεχών που ανδρώθηκαν στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και απέκτησαν σχέσεις στοργής κι εξυπηρέτησης με τον αμερικανικό παράγοντα. Υπηρέτησε και υπηρετεί σε καίρια πόστα του δικομματικού κρατικού μηχανισμού και σε βασικούς πυλώνες της αγοράς. Μια λαμπρή διαδρομή: βουλευτής επικρατείας επί Μητσοτάκη, αντιπρόεδρος στον οργανισμό του 2004, επί Σημίτη, υψηλόβαθμο στέλεχος στις εταιρίες Λάτση και Κόκκαλη, αντιπρόεδρος στο ίδρυμα Κόκκαλη, όπου διασταυρώνονται φερέλπιδες πολιτικοί των Βαλκανίων με τις αμερικάνικες υπηρεσίες, ενώ το τελευταίο πόστο της ήταν στη διεθνή ανάπτυξη του Ant1 του Κυριακού.

Η Ν. Τζαβέλα τοποθετήθηκε επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Είναι τόσο ψεύτικος ο πολιτικός του λόγος όσο κυνικές είναι οι πολιτικές του πράξεις. Μία τέτοια ανταλλαγή με τον επιχειρηματικό κόσμο και τον αμερικανικό παράγοντα κατεδαφίζει ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα, στο οποίο στήριξε την πολιτική του απάτη. Δηλαδή, προηγούμενα με τον Πλεύρη, τον Άδωνη, τον Βελόπουλο και τον Βορίδη ήταν το πολιτικό μήνυμα ξεκάθαρο; Όχι, βέβαια. Και πριν και τώρα, ο ακροδεξιός λαϊκισμός είναι το κέλυφος που κρύβει την απόλυτη ταύτιση με τον αμερικανισμό και τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό. Ο Γ. Καρατζαφέρης και τα κορυφαία στελέχη του είχαν ως τώρα κατορθώσει, με την ολόπλευρη στήριξη των ΜΜΕ, να διαστρέψουν την πολιτική τους ταυτότητα και να εμφανίζονται αντιπλουτοκρατικοί και αντιαμερικανοί.

Στην τωρινή συγκυρία της βαθιάς πολιτικής κρίσης, είναι πλέον ξεκάθαρο, εδώ και καιρό, ότι ο Γ. Καρατζαφέρης επιδιώκει να πλασαριστεί σαν παράγοντας διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων. Και η τοποθέτηση της Νίκης Τζαβέλα φανερώνει ότι και ο ξένος παράγοντας και οι ντόπιοι διαπλεκόμενοι τον “επιδιώκουν”. Οι αναβαπτιζόμενοι από ακραίοι σε υπεύθυνοι δεν ντρέπονται ιδιαιτέρως για το πολιτικό ξεγύμνωμα και τα εξευτελιστικά αποκαλυπτήρια. Το ερώτημα είναι αν ο Καρατζαφέρης θα διατηρήσει την επιρροή του σε λαϊκά στρώματα ή θα στραφεί αποκλειστικά σε μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα, που επενδύουν σε μία αυταρχική νεοδεξιά επιβολή αλά σαρκο-μπερλουσκονισμού στη χώρα. Ο μεσαίος χώρος εμβολιάζεται πλέον με το ρατσιστικό λαϊκισμό, συμπαρασύροντας στην ακροδεξιά μετατόπιση και το σοσιαλδημοκρατικό εταίρο του δικομματισμού (δες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, Πάγκαλου).

Το ΛΑΟΣ βλέπει, μετά το νόμο για την “κουκούλα”, να επιβραβεύεται και με το “διορισμό” της Ν. Τζαβέλα. Για την Αριστερά ανοίγεται, εν όψει και των ευρωεκλογών, ένα πεδίο αποφασιστικής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δ.Υ.