Κρίσιμες εκλογές στο Νεπάλ, του Γιώργου Αναστασίου

Στις 10/4 το Νεπάλ πάει στις κάλπες, σε στιγμές κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Μετά από δέκα χρόνια λαϊκού πολέμου, μια παλλαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τη μοναρχική δικτατορία, και τη μεταβατική συμφωνία μεταξύ κοινοβουλευτικών κομμάτων και μαοϊκών, ήρθε η ώρα ανάδειξης της Συντακτικής Συνέλευσης. Προηγήθηκαν δύο αναβολές και αμέτρητες συνομωσίες των μοναρχικών και συντηρητικών που, υποστηριζόμενοι από ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκπλήρωση των πόθων του νεπαλέζικου λαού.

Μέχρι στιγμής δεν τα κατάφεραν. Το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), με τακτικές κινήσεις που αφόπλισαν τους αντιδραστικούς και εξανάγκασαν σε συμφωνία τα παραδοσιακά κόμματα, εκφράζουν αυτή τη στιγμή τη λαϊκή βούληση για ριζοσπαστικές αλλαγές. Με ένα σαφές πρόγραμμα και διατηρώντας ανέπαφο τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που μέσα από το δεκαετή λαϊκό πόλεμο αναδείχτηκε σε αιχμή του μαοϊκού δόρατος, το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) με επικεφαλής τον πρόεδρο Πρατσάντα αυξάνει μέρα με τη μέρα το πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα που ήδη το υποστηρίζει.

Αυτό εκφράζεται και με την καθημερινή μαζική εισροή ακόμη και ηγετικών στελεχών άλλων κομμάτων στις λίστες υποστήριξης των μαοϊκών, ενώ τέσσερα μικρότερα αριστερά κόμματα ήδη αυτοδιαλύθηκαν και προσχώρησαν στο Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Αυτή την εβδομάδα ακόμη και φιλομοναρχικά στελέχη εκδήλωσαν την υποστήριξή τους: "Εντάχθηκα στους μαοϊκούς γιατί τελικά αποδείχτηκε ότι είναι οι μόνοι που θέτουν το συμφέρον του λαού μας και του Νεπάλ πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα", δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο Τζαναρντάν Ατσάριγια, πρώην φιλομοναρχικός βουλευτής, αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους. Την ίδια μέρα τον ακολούθησαν και άλλα πρώην ηγετικά στελέχη του φιλομοναρχικού κόμματος.

Τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα, το "κεντρώο" Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ρεφορμιστικό Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένοι Μ-Λ), που αρνήθηκε την πρόταση του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) για ενιαίο εκλογικό μέτωπο της αριστεράς, προσπαθούν με κάθε τρόπο να προβοκάρουν και να διαβάλουν τους μαοϊκούς ώστε να ανακόψουν τη λαϊκή υποστήριξη στο πρόγραμμά τους. Δεδομένης της αδυναμίας των φιλομοναρχικών, είναι ιδίως το Κογκρέσο που επιχειρεί ακόμη και την τελευταία στιγμή να δημιουργήσει κλίμα εναντίον των μαοϊκών κατηγορώντας τους για βιαιότητες – ενώ πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις εναντίον τους, με τελευταία τη δολοφονική επίθεση εναντίον μελών του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) που προετοίμαζαν δημόσια εκδήλωση σε προάστιο του Κατμαντού. Ταυτόχρονα ο ηγέτης του Κογκρέσου και πρώην πρωθυπουργός Ντέουμπα είχε το θράσος να ζητήσει την "κινητοποίηση του στρατού" για να προλάβει "εκφοβιστικές κινήσεις των μαοϊκών"!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πρατσάντα σε πρόσφατη ομιλία του σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση απεύθυνε έκκληση στα στελέχη, τα μέλη και τους οπαδούς του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), αλλά και στους μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προβοκάτσιες και να κάνουν το παν προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση. Ταυτόχρονα πρόσθεσε: "Προειδοποιούμε τους εχθρούς του νεπαλέζικου λαού: το Κόμμα μας είναι σε ετοιμότητα. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και η Πολιτοφυλακή βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Προσπαθήστε να σταματήσετε ή να νοθεύσετε τις εκλογές, και τίποτα δεν θα σας σώσει από την οργή του λαού μας!".

Γιώργος Αναστασίου