Κολομβια: Το… Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής, του Γιώργου Αναστασίου

Η Κολομβία αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Σ’ αυτή τη χώρα οι αριστεροί, οι συνδικαλιστές, οι προοδευτικοί διανοούμενοι, με λίγα λόγια οποιοσδήποτε τολμήσει να διεκδικήσει στοιχειώδη κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αποτελούν θήραμα για το στρατό και τα τάγματα θανάτου των γαιοκτημόνων και των πολυεθνικών. Χιλιάδες στελέχη της Αριστεράς και των συνδικάτων και πολλά μέλη των οικογενειών τους, περιλαμβανομένων παιδιών, έχουν δολοφονηθεί από τις συμμορίες που εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και καθοδηγούνται από Αμερικανούς "στρατιωτικούς συμβούλους". Είναι λογικό λοιπόν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας Ουρίμπε αποτελεί το αγαπημένο παιδί της Δύσης, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αποσιωπούν τα εγκλήματα του καθεστώτος και αναπαράγουν την προπαγάνδα των ΗΠΑ περί "αριστερής ναρκοτρομοκρατίας".

Αυτή τη φορά η μπανανία του Μπους προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας πολιτική τύπου Ισραήλ και Τουρκίας. Το περασμένο Σάββατο μαχητικά αεροσκάφη της Κολομβίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Εκουαδόρ και βομβάρδισαν μονάδα του αντάρτικου FARC. Το "έργο" τους αποτέλειωσαν ειδικές μονάδες εκτελεστών που μεταφέρθηκαν στο εκουαδοριανό έδαφος με ελικόπτερα. Ο απολογισμός ήταν 20 αντάρτες νεκροί, ανάμεσά τους και ο διοικητής Ραούλ Ρέγιες. Πρόκειται (πέρα από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την εισβολή σε τρίτο κράτος) για μια καθαρή σφαγή: Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν. Πλέον η διεθνής παραπληροφόρηση και ο βρώμικος πόλεμος αγγίζουν το παραλήρημα προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας: προχτές το καθεστώς της Κολομβίας "αποκάλυψε" (και τα διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να αναμεταδώσουν) ότι οι αντάρτες ετοιμάζουν… πυρηνικές βόμβες!

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ κατήγγειλε δημόσια τον Ουρίμπε ως "ξεδιάντροπο ψεύτη", ενώ ο Τσάβες δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του εδάφους της Βενεζουέλας θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Ήδη μεγάλες στρατιωτικές μονάδες και των δύο χωρών μετακινούνται στα σύνορα με την Κολομβία. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, η δολοφονική επιδρομή αποσκοπούσε μεταξύ άλλων να πλήξει τη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων που βρισκόταν σε εξέλιξη, και στην οποία μεσολαβούσε ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ώστε να μην αναγνωριστεί διεθνώς το αντάρτικο ως εμπόλεμη πλευρά αντί για "τρομοκρατική οργάνωση". Εξάλλου εκπρόσωπος των ανταρτών του FARC δήλωσε ότι τη θέση του δολοφονημένου ηγέτη καταλαμβάνει ο Μίλτον ντε Χεσούς Τονσέλ, ένας από τους υποδιοικητές του Ρέγιες που στο παρελθόν συνέτριψε επανειλημμένα σε μάχες τις μονάδες του κολομβιανού στρατού και τους παραστρατιωτικούς.

Γιώργος Αναστασίου