ΚΚΕ: Αντιδραστικός κατήφορος

Έκπληκτος ο αριστερός κόσμος, στη χώρας μας και στο διεθνές κίνημα, παρακολουθεί τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ. Ξεκίνησε με την πλήρη κάλυψη στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους, μέσα από μια αποικιοκρατική σύμβαση. Κάλυψη που επεκτάθηκε σε όλη τη ληστρική δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου με τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα: "Δεν φταίει ο αγοραστής αλλά η κυβέρνηση που πουλάει. Κι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση".

Ο κατήφορος συνεχίστηκε με την ανοιχτή επίθεση ενάντια στη νεολαιίστικη εξέγερση, που δεν ήταν (κατά την ηγεσία του ΚΚΕ) παρά μόνο δράση μηχανισμών και κουκουλοφόρων. Έφτασε να κατηγορήσει ανοιχτά το ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε στο πλάι της νεολαίας, ότι δήθεν χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους, σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, σε μια ιδιότυπη τριμερή συγκυβέρνηση, όπως πικρά αλλά δίκαια διαπίστωσε ο Αλ. Αλαβάνος. Για τη στάση του το ΚΚΕ εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια από υπουργούς, από ΜΜΕ, από την κίτρινη "Αυριανή". Εισέπραξε επιδοκιμασία από στημένες δημοσκοπήσεις. Αλλά εισέπραξε επίσης και έναν έντονο αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο διεθνές κίνημα όσο και στις γραμμές του. Αναγκάστηκε να απαντήσει στην ΚΟΕ και από το "Ριζοσπάστη" και με προκηρύξεις. Με έωλα επιχειρήματα, που δεν μπορούν να σταματήσουν την εσωτερική δυσφορία.

Ένα πελώριο γιατί υπάρχει στον πλατύ προοδευτικό κόσμο – τη στιγμή που είναι μεγαλύτερη από ποτέ η δυνατότητα και η αναγκαιότητα, η επιθυμία και η προσδοκία για την κοινή δράση της Αριστεράς ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον ιμπεριαλισμό και το δικομματισμό που τους υπηρετεί.

Παρακάτω παρουσιάζουμε κωδικά την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Αντιστροφή της πραγματικότητας: Δεν υπάρχει εξέγερση

"Παράλληλα, είδαμε ΜΜΕ και έντυπα να κολακεύουν τη νεολαία, … να κάνουν λόγο για εξέγερση, ας μην υπήρξε…" (Αλ. Παπαρήγα, συνέντευξη στη "REAL NEWS", όπως δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, 17.12.2008)

Σχόλιο 1: Αυτό που είδε όλος ο κόσμος δεν το είδε η Αλέκα Παπαρήγα: τη νεολαιίστικη εξέγερση. Αντίθετα, η Αλέκα Παπαρήγα είδε κάτι που δεν το είδε κανένας άλλος: τα ΜΜΕ να κολακεύουν τη νεολαία.

1. Επίθεση του ΚΚΕ στο νεολαιίστικο κίνημα

Το κίνημα ταυτίζεται με τους κουκουλοφόρους

"Και με την ευκαιρία, λαϊκή δράση έχουμε, λαϊκή παρέμβαση έχουμε, αφύπνιση έχουμε, διάθεση του λαού να βγει στους δρόμους έχουμε. Αυτό ορισμένα κόμματα το αποκαλούν "λαϊκή εξέγερση". Οι κουκουλοφόροι, όμως, τώρα έχουν φτάσει στους δέκα χιλιάδες. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η γελοιοποίηση και ο εκχυδαϊσμός της λαϊκής εξέγερσης και δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή εξέγερση. Και να πάψουν, να το πω καθαρά, να μιλάνε –δεν μπορούμε να τους το απαγορέψουμε– για λαϊκή εξέγερση". (Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, 21.12.2008)

Σχόλιο 2: Το νεολαιίστικο κίνημα και οι δράσεις του ταυτίζονται με τους κουκουλοφόρους. Για να στηριχθεί καλύτερα η τοποθέτηση, οι κουκουλοφόροι γίνονται 10 χιλιάδες, ίσως και 50 χιλιάδες. Αρκεί να μην υπάρχει τίποτε άλλο, μόνο οι συντεταγμένες δυνάμεις του ΚΚΕ και οι κουκουλοφόροι. Μαθητές που να διαδηλώνουν μαζικά σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, που να αποκλείουν αστυνομικά τμήματα, που να δέχονται την άγρια κρατική καταστολή, που να συγκρούονται με αυτή – όλα αυτά δεν υπάρχουν. Κι ας τα έζησε όλη η κοινωνία.

Σχόλιο 3: Από όλες τις κεντρικές τοποθετήσεις και τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ στη διάρκεια της εξέγερσης λείπει (!) η καταγγελία της κρατικής τρομοκρατίας, των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ –αν έχουν, ας δείξουν έστω μία–, ενώ αντίθετα υπάρχουν παντού οι κουκουλοφόροι.

Η "συντεταγμένη" λαϊκή εξέγερση του ΚΚΕ χαϊδεύει τα αυτιά των "νοικοκυραίων"

"Ποια είναι η λαϊκή εξέγερση; Η πραγματική λαϊκή εξέγερση θα έχει αφετηρία τους εργάτες, τους μισθωτούς και τη νεολαία. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι. Ακριβώς επειδή θέλει να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία ό,τι έχει δημιουργήσει ο εργαζόμενος λαός σε αυτόν τον τόπο, δεν θέλει να την καταστρέψει. Γιατί να καταστρέψει επιχειρήσεις; Γιατί να κάψει επιχειρήσεις; Γιατί να καταστρέψει τράπεζες; Λαϊκή περιουσία θέλει να τα κάνει". (Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, 21.12.2008)

Σχόλιο 4: Είναι τέτοιο το μένος της ηγεσίας του ΚΚΕ ενάντια στην εξέγερση, που φτάνει σε απίστευτες μπαρούφες. Δεν περιμένουμε να μας υποδείξει έστω μια εξέγερση που να μην "έσπασε ούτε ένα τζάμι", γιατί τέτοια εξέγερση δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ.

Σχόλιο 5: Τόσο μεγάλη αδυναμία έχουν να καταλάβουν την οργή του κόσμου, και ειδικά των νέων ανθρώπων, ειδικά απέναντι στους εκπροσώπους του πιο ληστρικού τμήματος του κεφαλαίου; Τόση αδυναμία πια… Ή μήπως λένε τέτοιες παπαρδέλες για να χαϊδεύουν τα αυτιά των "νοικοκυραίων";

Το κίνημα ελέγχεται από μηχανισμούς του κράτους

"Ποιος διαθέτει ειδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου στέλνονται 100.000 SMS σε μαθητές και μαθήτριες, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ; Πρόκειται για μηχανισμούς που… συγκροτούνται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των κρατικών δομών". (Αλ. Παπαρήγα συνέντευξη στη REAL NEWS)

Σχόλιο 6: Τι πυροδοτεί την οργή της νέας γενιάς, τι ωθεί χιλιάδες λαού να διαδηλώσουν; Όχι, δεν είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι οι μηχανισμοί του κράτους. Θυμίζουμε ότι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την Πάρνηθα και την Ηλεία, πάλι με SMS είχαν διαδοθεί. Και τότε το ΚΚΕ τις είχε καταγγείλει, μιλώντας για όργανα του Αλαφούζου.

"Ό,τι είναι εξέγερση, δεν σημαίνει ότι είναι και προοδευτικό. Σε καμία περίπτωση".

"Έχουμε γνωρίσει στην ιστορία πολύ πιο μαζικά λαϊκά, αντιδραστικά κινήματα. Για πηγαίνετε στη Βενεζουέλα. Ποιοι κάνουν τις διαδηλώσεις εναντίον του Τσάβες; Και φοιτητές… Στα πανεπιστήμια της Βενεζουέλας δεν είναι τα παιδιά από τις φαβέλες. Είναι τα παιδιά μεσαίων, ανώτερων στρωμάτων και της αστικής τάξης. Το λέω αυτό, γιατί ό,τι είναι εξέγερση, ό,τι είναι μαζικό, δεν σημαίνει ότι είναι και προοδευτικό. Σε καμία περίπτωση". (Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή 21.12.2008)

Σχόλιο 7: Άλλη μεγάλη μπαρούφα της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, που σχεδόν ανακαλύπτει εξέγερση, εξέγερση ενάντια στον Τσάβες; Δεν ντρέπεται να κάνει τέτοιους παραλληλισμούς ανάμεσα στην αντίδραση και στο πιο ελπιδοφόρο γεγονός των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα;

Σχόλιο 8: Η διατύπωση αυτή με τα πλουσιόπαιδα που κάνουν αντιδραστικές εξεγέρσεις είναι η νομιμοποιητική βάση για το κατάπτυστο κείμενο του "Ριζοσπάστη" "Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά" (βλ. παρακάτω). Ντροπή της, άλλη μια φορά, στη Γενική Γραμματέα, και ντροπή σε όλους τους νοσηρούς εγκεφάλους της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Το νεολαιίστικο κίνημα είναι αντιδραστικό Η διασπαστική πολιτική συνεχίζεται

"Αντικειμενικά επίσης το κίνημα των νέων στέκεται απέναντι στο εργατικό κίνημα, στην επαναστατική πάλη για την αντικατάσταση του καπιταλισμού από το σοσιαλισμό, απέναντι στην εργατική τάξη". ("Ριζοσπάστης", 25.12.2008, σελ. 2)

Σχόλιο 9: Παίρνοντας την πάσα από τη Γενική Γραμματέα, ο "Ρίζος" κορυφώνει την επίθεση ενάντια στο νεολαιίστικο κίνημα. Φυσικά, χωρίς το παραμικρό επιχείρημα. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν τίποτα. Αφιονισμένοι ενάντια στο κίνημα.

Σχόλιο 10: Έτσι νομιμοποιείται και η διασπαστική στάση του ΚΚΕ. Που δεν μπορεί να διαδηλώσει σε κοινή πορεία ούτε καν για τη σφαγή στη Γάζα. Που σαν "πρωτοπορία" (όχι της πάλης αλλά της υποταγής) αναβάλλει την πορεία στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα της απεργίας για τον προϋπολογισμό και κάνει βόλτα στα στενάκια του Μεταξουργείου. Που μετατρέπει τις πορείες σε τροχάδην παρελάσεις. Που επιχειρεί αντικατάληψη στις σχολές (9 Δεκέμβρη) προκειμένου να μην υπάρξουν διαδικασίες μαζικού κινήματος. Που συμπεριφέρεται σαν δύναμη του "νόμου και της τάξης" – όχι της εργατικής τάξης.

Προβοκατορολογία ενάντια στο κίνημα – ακόμη και για τον αστυνομικό!

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση κατά των τριών αστυνομικών, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του ενός, ως προβοκάτσια και μέρος γενικότερου αντιλαϊκού σχεδίου. Το ΚΚΕ κατάγγειλε τη δράση μηχανισμών και κέντρων, εντός και εκτός Ελλάδας, και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Η προβοκατόρικη δράση τους εκφράστηκε και με τη δράση κουκουλοφόρων. Εκφράστηκε και με την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της κλούβας των ΜΑΤ. Το σημερινό γεγονός αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας". (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΚΚΕ, 05/01/2009)

Σχόλιο 11: Κρίκος της ίδιας αλυσίδας η επίθεση στον αστυνομικό, η επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ, η δράση των κουκουλοφόρων και τα "γεγονότα" (προς Θεού, όχι η εξέγερση που δεν υπήρξε άλλωστε) με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Όποιος ενώνει όλα αυτά τα ζητήματα σε μια αλυσίδα, τότε μάλλον αυτός είναι ο προβοκάτορας ενάντια στο κίνημα.

Σχόλιο 12: Η προβοκατορολογία ήταν ανέκαθεν η μέθοδος που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του ΚΚΕ ενάντια στα μεγάλα κινήματα –στα οποία άλλωστε το ΚΚΕ δεν πρωτοστάτησε– από τους 300 προβοκάτορες στο Πολυτεχνείο το ’73, μέχρι τους "προβοκάτορες" που απέτρεψαν την αναθεώρηση του άρθρου 16.

2. Η πλήρης ένταξη του ΚΚΕ στο αστικό πλαίσιο

Λάθος το σύνθημα να πέσει η κυβέρνηση

"Δεν αρκεί η αντιπαράθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί το θέμα δεν είναι να αλλάξει η κυβέρνηση. Κάθε κυβέρνηση που βγαίνει μέσα από εκλογές, βεβαίως, έχει και λαϊκή ψήφο. Είναι προϊόν λαϊκής ετυμηγορίας… Εμείς δεν μιλάμε απλώς για μια λαϊκή κυβέρνηση, που θα έρθει στην εξουσία από τη λαϊκή ετυμηγορία. Λαϊκή κυβέρνηση και λαϊκή εξουσία εμείς θεωρούμε όταν αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία". (Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, 21.12.2008)

Σχόλιο 13: Πόσο πιο καθαρά μπορεί να ειπωθεί ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα ενταγμένο στο αστικό πλαίσιο; Αναγνωρίζει την κυβέρνηση σαν προϊόν λαϊκής ετυμηγορίας. Δεν βάζει ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση μέσα από λαϊκούς αγώνες. Λες και δεν έχει καμιά επίπτωση στον ταξικό συσχετισμό δύναμης το να καταφέρει το λαϊκό κίνημα μέσα από τους αγώνες του να ρίξει την κυβέρνηση των μονοπωλίων.

Σχόλιο 14: Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι και η κυβέρνηση της "λαϊκής εξουσίας" θα προκύψει μέσα από τις εκλογές, μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Παρά τις άφθονες παπαρδέλες για τη λαϊκή εξουσία, δεν υπάρχει ούτε μία υποτυπώδης αναφορά στην επαναστατική διαδικασία. Έτσι απλά, εκλογικά, καναπεδίστικα, θα αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία; Χωρίς μεγάλους αγώνες, χωρίς εξεγέρσεις, χωρίς επανάσταση; Γι’ αυτό έχουμε τόσες διαβεβαιώσεις ότι "στη λαϊκή εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι";

Ρεφορμιστικός εκλογικός κρετινισμός και πυροσβεστικός ρόλος του ΚΚΕ

"Και όλο αυτό που λέγεται "δεν αντέχει, απόγνωση, απόγνωση" (σ.σ. εννοεί το λαό), ταυτόχρονα συμπληρώνεται με "εκλογές, για να έρθει η λύση". Καμιά αντίρρηση. Εμείς πιστεύουμε ότι γρήγορα θα γίνουν εκλογές. Και τις θέλουμε". (Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, 21.12.2008)

Σχόλιο 15: Δεν περνάει άραγε από το μυαλό τους ότι όταν "ο λαός δεν αντέχει", και πολύ περισσότερο όταν "ο λαός είναι στους δρόμους", τότε οι κομμουνιστές και η Αριστερά έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να κάνουν από το να "θέλουν εκλογές"; Να πρωτοστατήσουν δηλαδή για το λαϊκό ξεσηκωμό;

Σχόλιο 16: Το ΚΚΕ έχει ειδικό ρόλο στο συντεταγμένο αστικό πλαίσιο, έχει εδώ και δεκαετίες το ρόλο του πυροσβέστη των μεγάλων αγώνων. Φαίνεται όμως ότι πλέον οι διαθέσεις του λαού το υπερβαίνουν και αναζητεί εναγωνίως σωσίβιο: Κάντε εκλογές, να υπάρξει "λαϊκή ετυμηγορία", γιατί η κατάσταση αλλιώς δεν μαζεύεται.

Στις κρίσμες στιγμές "ξεχνιούνται" τα μεγάλα λόγια

"Αλληλεγγύη στην εξέγερση των αθλίων. Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους σύγχρονους "Αθλίους" του Παρισιού και όλης της Γαλλίας. Καλεί το λαό να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των "γκέτο"". (απόσπασμα από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ -Κεντρικό πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" στις 9 Νοέμβρη 2005)

Σχόλιο 17: Γιατί βάζουμε αυτή την πριν από τρία χρόνια ανακοίνωση; Μα γιατί ακριβώς σε όλη την πρόσφατη περίοδο δεν υπήρξε από την πλευρά του ΚΚΕ καμιά ανάλογη ανακοίνωση. Άραγε, τότε, στην εξέγερση των γκέτο στη Γαλλία, δεν "έσπασε ούτε ένα τζάμι"; Μήπως δεν κάηκε ούτε ένα αυτοκίνητο; Η διπλότητα της ηγεσίας του ΚΚΕ στο απόγειό της.

Σχόλιο 18: Γιατί το ΚΚΕ δεν κάλεσε αποφασιστικά το λαό να δυναμώσει και να βαθύνει τη νεολαιίστικη εξέγερση; Γιατί ποτέ στις κρίσιμες στιγμές δεν έχει καλέσει σε αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα; Ενώ όταν μιλάμε για τη Γαλλία ή όταν βρισκόμαστε σε κινηματική στασιμότητα, τα μεγάλα λόγια, οι ανατροπές κι οι ξεσηκωμοί περισσεύουν; Γιατί διατυμπανίζει ότι στο σημερινό επίπεδο του κινήματος δεν μπορεί να υπάρχουν νίκες; Ήταν ή όχι νίκη η αποτυχία της Συνταγματικής Αναθεώρησης; Γιατί πάντα στις κρίσιμες στιγμές αναδιπλώνεται και βρίσκει άλλοθι στους κουκουλοφόρους; Μία και μόνη η απάντηση: είναι κομμάτι του συντεταγμένου αστικού πλαισίου.

Σχόλιο 19: Ποιον μπορούν να πείσουν τα μεγάλα λόγια στις ανώδυνες για το σύστημα περιόδους, όταν αυτά αποσύρονται στις κρίσιμες περιόδους; Μια από τις μεγαλύτερες ζημιές που κάνει η στάση του ΚΚΕ είναι η απαξίωση εννοιών και συνθημάτων στον πλατύ κόσμο. Ο κόσμος καταλαβαίνει τη διπλότητα, απογοητεύεται, αποσύρεται, δυσπιστεί.

3. Διεθνής εξευτελισμός

Το ΚΚΕ εμφανίζεται διεθνώς ως ένα "επαναστατικό" κόμμα. Μάλιστα, η στάση που είχε κρατήσει το Δεκέμβρη του 2005 στη διάρκεια της εξέγερσης των γαλλικών προαστίων, καταγγέλλοντας τη γαλλική αριστερά για τη μη συμμετοχή της στον ξεσηκωμό, του είχε προσδώσει και μια "ανατρεπτική" αίγλη στους διεθνείς προοδευτικούς κύκλους. Όλα αυτά εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες, όταν ξέσπασε η εξέγερση στην Ελλάδα. Η ουσιαστική ένταξή του στο μπλοκ "του νόμου και της τάξης", οι επαίσχυντες συκοφαντίες του ενάντια στη ριζοσπαστική αριστερά και το κίνημα, η απεργοσπαστική και διασπαστική τακτική του, ξεμπρόστιασαν τον Περισσό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΚΟΕ μετέφρασε αυτολεξεί τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και τα συγχαρητήρια που του απεύθυναν η ακροδεξιά, η κυβέρνηση και τα "επίσημα" ΜΜΕ, πληροφορώντας λεπτομερώς κινήματα, κόμματα και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για την "υπεύθυνη" στάση του. Ακολουθούν μερικές μόνο από τις αντιδράσεις:

Ιταλία, Δίκτυο των Κομμουνιστών: Δημοσιεύουμε δύο σημαντικά ντοκουμέντα. Μια ανακοίνωση της ΚΟΕ, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στο ΚΚΕ. Και μια συνέντευξη της γ.γ. του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Από αυτά τα δύο ντοκουμέντα αναδύεται μια βαθιά αντίθεση μεταξύ τους όσον αφορά την προσέγγιση της κοινωνικής σύγκρουσης που πυρπολεί την Ελλάδα. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι σύντροφοι της ΚΟΕ ακολουθούν τον ορθό δρόμο, της συμμετοχής και της οργάνωσης της νεολαιίστικης και λαϊκής εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουκρανία, Συντονιστικό Συμβούλιο του Κινήματος Εργατών: Χάρη στις πολύτιμες πληροφορίες που μας στέλνετε μπορούμε να αντικρούσουμε τη μαύρη προπαγάνδα που κυριαρχεί και στην Ουκρανία σχετικά με το κίνημα στην Ελλάδα – ακόμη και από δήθεν "αριστερά" κόμματα και ΜΜΕ, που αναπαράγουν τις συκοφαντίες ενάντια στον ξεσηκωμό.

Αυστρία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας: Η συμμετοχή των επαναστατικών δυνάμεων στο κίνημα της εξέγερσης απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην απαράδεκτη στάση δυνάμεων όπως το ΚΚΕ. Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι!

Ευρώπη, Αντιμπεριαλιστικό Στρατόπεδο: Καλούμε το ΚΚΕ να μην μένει άλλο πια εκτός του κινήματος, αλλά να ρίξει επιτέλους όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα. Αλλιώς οι αγωνιζόμενες μάζες θα θυμηθούν πάλι το ντροπιαστικό επεισόδιο του 1989, όταν το ΚΚΕ πήρε μέρος στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, το κόμμα της καπιταλιστικής ελίτ ενάντια στο οποίο έχει ξεσηκωθεί σήμερα ο κόσμος.

Ανασυγκροτημένο Κόμμα Εργασίας Αλβανίας: Καταδικάζουμε τη στάση οπορτουνιστικών δυνάμεων που ουσιαστικά συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση και τη βοηθούν να παρατείνει τη ζωή της, συκοφαντώντας την εξέγερση και αποκαλώντας τους διαδηλωτές "κουκουλοφόρους ταραξίες".

Χώρα των Βάσκων, κολεκτίβα πληροφόρησης Boltxe: Κάθε φορά που ένα κόμμα ή ένα άτομο μιλά με απέχθεια για τους εξεγερμένους και τους χαρακτηρίζει "κουκουλοφόρους", μας σηκώνονται οι τρίχες. Όχι, αρνούμαστε να δημοσιεύσουμε τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επειδή διαφωνούμε με το περιεχόμενό τους. Θα εξακολουθήσουμε να μεταφράζουμε και να δημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις της ΚΟΕ.

Ιορδανία, Φόρουμ Σοσιαλιστικής Σκέψης: Εκφράζουμε την ολόψυχη αλληλεγγύη μας στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς, όπως η ΚΟΕ. Καταδικάζουμε τη στάση συνεργασίας, ουσιαστικά, του ΚΚΕ με το στρατόπεδο της κυβέρνησης και της δεξιάς.

Επαναστατικό Κ.Κ. Αργεντινής: Στην Ελλάδα διαμορφώνεται μια περίεργη "συμμαχία" υπουργών, πολιτικών της δεξιάς, ακροδεξιών, μεγάλων ΜΜΕ και του πάλαι ποτέ φιλοσοβιετικού ΚΚΕ, η οποία επιτίθεται στη ριζοσπαστική αριστερά κατηγορώντας την ότι "υποθάλπει τους ταραξίες". Το ΚΚΕ μετατράπηκε ανοιχτά πλέον σε δεξί χέρι της κυβέρνησης Καραμανλή (ειρήσθω εν παρόδω, η Μόσχα είναι ένας από τους προνομιακούς διεθνείς συνεργάτες της ελληνικής δεξιάς κυβέρνησης). Οι νεολαίοι του ΚΚΕ έφτασαν στο σημείο να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή φοιτητικών γενικών συνελεύσεων ώστε να μην αποφασιστούν αποχές και καταλήψεις!

 


ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΦΟΝΙΑ

Δεν πρόκειται για ένα διήγημα

Χρειάζεται μεγάλο θράσος να δημοσιεύσει μια εφημερίδα, ο "Ριζοσπάστης" εν προκειμένω, στις 28 Δεκέμβρη, ένα κατάπτυστο κείμενο, που κυριολεκτικά αθωώνει τον αστυνομικό δολοφόνο του Αλέξη. Ορισμένοι μίλησαν για διήγημα, αλλά πολλά πράγματα αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για διήγημα:

  • η έλλειψη υπογραφής και αντ’ αυτής το "για την αντιγραφή Α.Σ.Α." (τι ιδιότητα έχει αυτός ο άνθρωπος -– το ΚΚΕ οφείλει να απαντήσει)
  • το ύφος που δεν είναι λογοτεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό με παράθεση επιχειρημάτων, δίκην συνηγόρου ή δίκην συνδικαλιστή των ειδικών φρουρών, με στόχο την κατανόηση και, εν πολλοίς, την αθώωση του δολοφόνου αστυνομικού
  • η επίκληση πολλών λεπτομερειών, που –αδιάφορο αν είναι πραγματικές αλλά, αν είναι πραγματικές, τόσο το χειρότερο– επιχειρούν να παρουσιάσουν το δολοφόνο σε πλατύ κόσμο έως και "συμπαθή"
  • η χοντροκομμένη αναπαραγωγή απόψεων του ΚΚΕ, π.χ. γιατί δεν χτυπάνε ποτέ "ένα στόχο πλουτοκρατίας" τα κωλόπαιδα που βρίζουν τους μπάτσους, ή η Λιάνα που "μου φάνηκε πως το πλησίασε το θέμα, λέγοντας πως μ’ έχουνε καρφωμένο δέκα χρόνια στα Εξάρχεια", ή "ο μόνος σοβαρός και τίμιος άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου, ένας δικηγόρος που έλεγε πως είναι με το ΚΚΕ".

Το όλο κείμενο είναι ένα υποτιθέμενο τηλεφώνημα του φονιά με κεντρικό μοτίβο: "Λοιπόν, ναι, του την άναψα! Και δεν το μετανιώνω, να το ξέρεις, μόνο που άλλο νόμιζα ότι βαρούσα, αν και καλά να πάθει το κωλόπαιδο, το πλουσιόπαιδο, που γύρευε να κάνει πλάκα σε μας, που μας έβριζε κωλόμπατσους και τα τέτοια…". Τόσο αντιδραστικό, που ούτε ο Κούγιας δεν θα μπορούσε να το γράψει.

Δεν είναι αβλεψία του "Ριζοσπάστη" η δημοσίευση αυτού του κατάπτυστου κειμένου. Είναι συνειδητή επιλογή. Η ηγεσία του ΚΚΕ είναι αποφασισμένη να διαπαιδαγωγήσει το δυναμικό του ΚΚΕ σε ό,τι πιο καθυστερημένο και αντιδραστικό. Στην υποταγή σε ό,τι κελεύει η αστική νομιμότητα, το κράτος και οι θεσμοί του – ακόμη και ανοχή απέναντι στην αστυνομία, που κι αυτοί "παιδιά του λαού είναι", "στη γενιά των 700 ευρώ ανήκουν" και τα βάζουν με τους μεγαλύτερους εχθρούς του κινήματος, τους κουκουλοφόρους. Γι’ αυτό και ο "φονιάς" κλείνει με τη διαπίστωση: "Όλοι στο ίδιο καζάνι κλωθογυρνάμε βλαστημώντας την τύχη μας, που δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε".

Όλα δείχνουν ότι η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκεται σε μια πέρα για πέρα αντιδραστική γραμμή: σπάσιμο αγώνων, πυροσβεστικός ρόλος στα κινήματα, προβοκάρισμα αριστερών δυνάμεων.