ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Κεντροαριστερά σκουπίδια στην Ιταλία

Εδώ και μέρες η Νάπολι βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης Πρόντι να ξανανοίξει «προσωρινά» χωματερές μέσα στις φτωχογειτονιές. Χωματερές που έχουν ήδη τιγκάρει και σφραγίστηκαν πριν 12 χρόνια, μετά από αγώνες των κατοίκων εξαιτίας κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Στο μεταξύ η παραγωγή σκουπιδιών αυξάνεται, τα τοξικά αέρια δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, και οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο χολέρας (!) και μόλυνσης του νερού…

Το πρόβλημα των κάθε είδους απορριμμάτων και της μόλυνσης είναι μια ακόμη… παράπλευρη απώλεια του καπιταλισμού, που γεννά συνεχώς περιβαλλοντική καταστροφή. Οι «λύσεις» που προκρίνουν οι κρατούντες είναι στρουθοκαμηλικές, και πάντα σε βάρος των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Το πρόβλημα που συνάντησε όμως η κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Νάπολι ήταν η πεισματική άρνηση των κατοίκων να υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή τους.

Δεκάδες χιλιάδες κινητοποιούνται καθημερινά, με μπλόκα στους δρόμους και διαδηλώσεις, για να αποτρέψουν την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης. Πώς αντέδρασε ο Πρόντι; Στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν με δακρυγόνα και γκλομπ τον κόσμο. Κι όταν οι λαϊκές μάζες συνέχισαν να διαδηλώνουν και να απωθούν τις δυνάμεις καταστολής, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσε επικεφαλής ττης επιχείρησης καταστολής τον μισητό στρατηγό της αστυνομίας Ντι Τζέναρο – γνωστότερο ως «ο χασάπης της Τζένοβα». Μάλιστα ο Πρόντι προειδοποίησε τους υπηκόους του ότι αν δεν συμμορφωθούν θα στείλει και στρατό! Υπό τις επευφημίες της νεοφασιστικής και μπερλουσκονικής δεξιάς, βέβαια, και με την πάλαι ποτέ Κομμουνιστική Επανίδρυση να σφυρίζει αδιάφορα «για να μην κινδυνέψει η κυβερνητική σταθερότητα»… Η πανταχού κεντροαριστερά παράγει, πράγματι, πολλά σκουπίδια!