ΚΕΔΑ: Προϋποθέσεις για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ

Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ)

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΕΔΑ εξέτασε την πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές και κατέληξε στις ακόλουθες εκτιμήσεις και συμπεράσματα:

1. Οι ευρωεκλογές της Κυριακής, 7/6/2009, έδειξαν, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, τις αρνητικές επιδράσεις, στη συνείδηση των λαών, της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Έστρεψαν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών προς τα δεξιά, ενίσχυσαν τα ξενοφοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά τους, με συνέπεια την ενίσχυση και ακροδεξιών δυνάμεων. Η κάλπη απέδειξε την ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Τα θετικά αποτελέσματα αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων σε ορισμένες χώρες αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα για την Αριστερά στην Ευρώπη.

2. Στη χώρα μας ηττήθηκε η ΝΔ και καταδικάστηκαν οι πολιτικές της. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την επιτυχία της πρωτιάς, δεν μπόρεσε να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη λύση στα προβλήματα του λαού. Ο δικομματισμός με την αφειδώλευτη ενίσχυση των ΜΜΕ κρατιέται ακόμα σε υψηλά ποσοστά. Το ΛΑΟΣ καρπώθηκε μέρος της δυσαρέσκειας ψηφοφόρων της ΝΔ και πήρε ψήφους από λαϊκά στρώματα με φοβικά σύνδρομα. Τα ηλεκτρονικά –κυρίως– ΜΜΕ πρόβαλαν ιδιαίτερα το κόμμα αυτό. Το ΚΚΕ κατάφερε να “καλύψει” την μείωση (σε ψήφους και ποσοστά) της εκλογικής του δύναμης και την απώλεια μιας έδρας με το πρόσχημα της τρίτης θέσης. Το σχήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιβεβαίωσε τα αδιέξοδα μιας στείρας, αντιενωτικής και ευκαιριακής εκλογικής συνεργασίας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωεκλογές είχαν αρνητικό μήνυμα. Η υποχώρηση από τα ποσοστά των εκλογών του 2007 δείχνει ότι το εγχείρημα της ενωτικής Αριστεράς είναι ακόμη ευάλωτο. Οι αδύναμοι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς και με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, επιτρέπουν στην αμφισβήτηση και την αμφιβολία να θίγουν την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του εγχειρήματος στο λαό.

Στην κατεύθυνση αυτή κύρια επέδρασαν:

  • Η έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος.
  • Η αποσπασματική και όχι ολοκληρωμένη προβολή της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και γενικότερα για τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Έτσι, δεν έγινε δυνατό οι θέσεις αυτές, να αποτελέσουν κριτήριο και μέτρο σύγκρισης, με τις δυνάμεις του συστήματος, για το λαό.
  • Η διγλωσσία, οι απαράδεκτες δηλώσεις ορισμένων στελεχών κατά της συντρόφισσας Σωτηρίου, λειτούργησαν αντικειμενικά υπονομευτικά στις προσπάθειες των χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συνεχίζεται και μετά τις εκλογές.
  • Οι σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες και τα λάθη στη μαζική προπαγάνδα (μορφές, έντυπα υλικά, συνθήματα κ.λπ.).

4. Τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη μάχη των εκλογών μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ένα ανηλεή πόλεμο συκοφάντησης και φθοράς από όλους τους μηχανισμούς του συστήματος με πρωτοφανή συντονισμό και διάρκεια, με πρωτοστάτες τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά και όλα τα κόμματα της Βουλής. Ιδιαίτερης σημασίας, στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής πολεμική της ηγεσίας του ΚΚΕ και η μόνιμη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κατανοούν καλύτερα και με την εμπειρία της εκλογικής μάχης, την αναγκαιότητα της υπεράσπισης του ενωτικού εγχειρήματος.

5. Το πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής πρέπει να προβληματίσει συνολικά την Αριστερά. Η αποχή στις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν, επιβεβαιώνει την “αποχή”, την άρνηση συμμετοχής και δράσης πλατιών λαϊκών δυνάμεων στις συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις. Η κεντρική επιδίωξη του συστήματος για “ατομική” λύση των προβλημάτων του κάθε εργαζόμενου, επέδρασε και επιδρά σ’ αυτόν τον ιδιότυπο “αναχωρητισμό”, πέρα από την πραγματικότητα της απαξίωσης της πολιτικής και του “όλοι ίδιοι είναι”, που συστηματικά καλλιεργούνται. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχνεται με οξύτητα το ζήτημα της ποιότητας των δεσμών του με το λαό και τα κοινωνικά κινήματα.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, με τον κόσμο της αποχής θα συναντηθούμε στους αγώνες που σίγουρα θα χρειαστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

6. Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν αφορμή για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό και την νεολαία. Είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, γιατί ουσιαστικά είμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές και μέσα στη δίνη της κρίσης.

Η ΚΕΔΑ στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε και μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις, θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του, τα παρακάτω:

Επιμένουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στην ύπαρξη και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα απαραίτητα και βγαλμένα από την αρνητική εμπειρία μέτρα.

  • Επιμονή σταθερά στον προσανατολισμό και τις πολιτικές μας θέσεις στη βάση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ειδικά για τους μετανάστες παραπέρα εξειδίκευση των προτάσεών μας για λύσεις που θα συνυπολογίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή.
  • Ευρεία πανελλαδική Σύσκεψη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και των Νομαρχιακών Επιτροπών με θέμα: Αποτελέσματα ευρωεκλογών και χάραξη γραμμής για την πορεία μας.
  • Εφαρμογή, εδώ και τώρα, των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε θα γίνει, εκλογική συνεργασία ή ενιαίο κόμμα. Είναι πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς με πρόγραμμα, σεβαστό από όλους.