Και η Ελλάδα στον αστερισμό των απολύσεων

Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει να αναμασά το παραμύθι της "θωρακισμένης οικονομίας". Δεν στάθηκε αρκετή η παταγώδης κατάρρευση του προϋπολογισμού λίγες βδομάδες μετά την ψήφισή του. Δεν συγκινεί η νέα επιτήρηση που επικρέμεται πάνω στη χώρα με τα στοιχεία του νέου Σταθεροποιητικού Προγράμματος. Τα κυβερνητικά στελέχη αδιάντροπα υποστηρίζουν ότι θα διαψεύσουν τις προβλέψεις της Εurostat.

Δίνουν επίσημη ανεργία στο 7,4% όταν γνωρίζουν ότι μόνο για φέτος ο αριθμός των νέων ανέργων θα φτάσει τις 120.000. Και αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι οικονομικοί μετανάστες και οι μερικά απασχολούμενοι.

Η ανεργία στη χώρα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τους εφιαλτικούς ρυθμούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα, εκείνες δηλαδή που απασχολούν προσωπικό λιγότερο των 10 ανθρώπων, διατηρούν 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας ή το 60% της συνολικής απασχόλησης. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, στις οικοδομικές δραστηριότητες, που έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση, απασχολούνται 400.000, στον τουρισμό, που αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια κρίση, απασχολούνται 220.000. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο λιανικό εμπόριο όπου υπολογίζεται ότι μετά το τέλος των εκπτώσεων θα κινδυνεύσουν άμεσα 20.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, το Νοέμβρη και Δεκέμβρη απολύθηκαν 6.500 εργαζόμενοι και το Γενάρη ανακοινώθηκαν 1.400 απολύσεις. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται 1.500 εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, 1.200 εργάτες στο Λαναρά, η Frigoglass απέλυσε "εθελούσια" 120 άτομα, η Filkeram Jonson απολύει κάθε μήνα το 2% των υπαλλήλων της και η Μ. Μαΐλης θέτει εκ περιτροπής το προσωπικό του εργοστασίου στα Οινόφυτα σε διαθεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι δεκάδες μεγάλες εταιρίες ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο και να μεταναστεύσουν σε περιοχές χαμηλότερου κόστους εργασίας αμέσως μόλις τελειώσουν οι υποχρεώσεις τους από τη γενναία χρηματοδότηση που πήραν με τον αναπτυξιακό νόμο.