ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ, του Γ.Αναστασίου

Υλοποίηση των αιτημάτων της λαϊκής εξέγερσης του Απρίλη

Ιστορική συμφωνία στο Νεπάλ

του Γ.Αναστασίου

Καθοριστικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στο Νεπάλ, εξίσου σημαντικές με τη λαϊκή εξέγερση του περασμένου Απριλίου, που ανάγκασε τη μοναρχική δικτατορία σε άτακτη υποχώρηση. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και παλινδρομήσεων, τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία με το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό). Ας δούμε τα βασικότερα σημεία της, που στοχεύουν στην υλοποίηση του βασικού αιτήματος της λαϊκής εξέγερσης και του επαναστατικού κινήματος, δηλαδή τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών για Συντακτική Εθνοσυνέλευση:

1. Σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν διαλύεται. Θα βρίσκεται σε 7 κεντρικά στρατόπεδα, γύρω από το καθένα των οποίων θα υπάρχουν και άλλα 3 μικρότερα. Θα διατηρήσουν τον αναγκαίο αμυντικό οπλισμό. Όλος ο υπόλοιπος οπλισμός θα βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους αλλά κλειδωμένος, και ο ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη μη παραβίαση των κλειδαριών. Η κυβέρνηση του Νεπάλ θα αναλάβει τη διατροφή κ.λπ. του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο Νεπαλέζικος Στρατός θα βρίσκεται επίσης κλεισμένος στα στρατόπεδά του με όρους ακριβώς ίδιους με αυτούς που ισχύουν για το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο αριθμός των ανδρών του και θα εκδημοκρατιστεί.

2. Σχετικά με το σχέδιο Συντάγματος και το βασιλιά

Το σχέδιο Συντάγματος θα ολοκληρωθεί με βάση την παρούσα συμφωνία. Ο βασιλιάς χάνει άμεσα κάθε εξουσία και καταργούνται τα προνόμιά του. Οι ιδιοκτησίες του προηγούμενου βασιλιά Μπιρέντρα και της οικογένειάς του (που είχαν δολοφονηθεί ομαδικά και έτσι έγινε βασιλιάς ο Γκιανέντρα) γίνονται κτήμα του Δημοσίου και χρησιμοποιούνται για κοινωνική πολιτική. Όλη η περιουσία που απέκτησε ο σημερινός βασιλιάς λόγω της ανόδου του στο θρόνο (παλάτια, δάση, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.) εθνικοποιούνται. Η μοίρα της μοναρχίας θα αποφασιστεί με απλή πλειοψηφία στην πρώτη συνεδρίαση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

3. Προσωρινό κοινοβούλιο και κυβέρνηση

Μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα συ-γκροτηθεί ενιαίο προσωρινό κοινοβούλιο με την ακόλουθη σύνθεση: α) 209 μέλη των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων και όσων δεν αντιτάχθηκαν στη λαϊκή εξέγερση του Απρίλη. β) 73 μέλη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). γ) 48 εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων, καταπιεζόμενων ε-θνοτήτων κ.λπ. Τα σημερινά νομοθετικά σώματα (Βουλή των αντιπροσώπων και Εθνική Συνέλευση) θα διαλυθούν. Επίσης θα διαλυθούν τα όργανα λαϊκής εξουσίας και δικαιοσύνης που ελέγχονται από το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Το προσωρινό κοινοβούλιο θα λειτουργεί εντός των πλαισίων της παρούσας πολιτικής συμφωνίας. Ανάλογα θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί η προσωρινή κυβέρνηση και η δικαιοσύνη, καθώς και τα τοπικά και περιφερειακά όργανα εξουσίας.

4. Υπηκοότητα και εκλογές

Θα δοθεί νεπαλέζικη υπηκοότητα σε όσους έχει αφαιρεθεί, πριν από τις εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Η προσωρινή κυβέρνηση θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών στα μέσα του Ιουνίου 2007. Τα πολιτικά κόμματα θα εξασφαλίσουν ποσοστώσεις για καταπιεζόμενες ομάδες και περιφέρειες, φτωχούς χωρικούς, γυναίκες, νταλίτ (η κατώτατη κοινωνική κάστα) κ.λπ. Ο κρατικός μηχανισμός θα αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε να πάψουν οι διακρίσεις με βάση την τάξη, την εθνότητα, τη γλώσσα, το φύλο, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιλήψεις κ.λπ. Θα αποδομηθεί η σημερινή συγκεντρωτική και ενιαία εξουσία και θα αντικατασταθεί από ένα κράτος προοδευτικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό.

5. Κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός

Θα συνταχθεί και θα εφαρμοστεί μίνιμουμ πρόγραμμα κοινωνικών και οικονομικών μετασχηματισμών που θα καταργήσουν κάθε μορφή φεουδαρχίας. Αγροτική μεταρρύθμιση και κατάργηση της φεουδαρχικής γαιοκτησίας. Πολιτική προστασίας και προώθησης της εγχώριας βιομηχανίας και πηγών πρώτων υλών. Υλοποίηση των δικαιωμάτων όλου του πληθυσμού στην εκπαίδευση, υγεία, στέγη, απασχόληση και διατροφή. Ειδική προστασία των πλέον καταπιεζόμενων ομάδων. Συγκεκριμένα μέτρα ενάντια σε όσους πρώην κυβερνητικούς πλούτισαν χάρη στη διαφθορά. Εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργατών, επενδύσεις για αύξηση της απασχόλησης και των ευκαιριών.

6. Λοιπά

Υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων της 10χρονης σύγκρουσης. Υλικά μέτρα για την επιστροφή των βίαια εκτοπισμένων. Την εφαρμογή της συμφωνίας θα επιβλέπει επιτροπή υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των δύο πλευρών. Η προσωρινή κυβέρνηση θα αναλάβει δράση εναντίον όποιου παρακωλύει τη συμφωνία. Στις εκλογές τα κόμματα είναι ελεύθερα να προβάλουν τις προτάσεις τους για θέματα που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία.

7. Χρονοδιάγραμμα

Έως τις 16/11 υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης του Νεπάλ και του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Έως τις 21/11 οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών θα στρατωνιστούν όπως αναφέρει η παρούσα συμφωνία. Έως τις 26/11 θα τεθούν σε ισχύ το προσωρινό Σύνταγμα και το προσωρινό κοινοβούλιο, και θα καταργηθούν τα παλιά όργανα εξουσίας και το παλιό Σύνταγμα. Στις 1/12 θα συγκροτηθεί η προσωρινή κυβέρνηση.

Την παραπάνω ιστορική συμφωνία, με ημερομηνία 8/11, υπογράφουν οι ηγέτες των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο Πρατσάντα, πρόεδρος του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Φυσικά η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων και την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τις παλινωδίες ενδιάμεσων δυνάμεων και βέβαια τις μηχανορραφίες των ιμπεριαλιστών και ιδίως των ΗΠΑ που προσπαθούσαν ανοιχτά να την αποτρέψουν. Η συμφωνία σίγουρα αντανακλά τον πόθο του νεπαλέζικου λαού για ειρήνη, πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, και εξίσου σίγουρα οι λαϊκές μάζες θα την υπερασπιστούν με ενθουσιασμό και πείσμα. Το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), διατηρώντας ανέπαφες τις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και με τεράστια αίγλη ανάμεσα στο λαό, είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής για μια πορεία που απομονώνει τα αντιδραστικά στοιχεία και ανοίγει το δρόμο προς μια νέα, λαϊκή εξουσία!