Ισπανικά μαθήματα ευρωδημοκρατίας, του Νίκου Ταυρή

Το κερασάκι στην τούρτα πρόσθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το ισπανικό κράτος στην καταστολή που έχει εξαπολύσει ενάντια στην Πατριωτική Αριστερά της Χώρας των Βάσκων: Έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χώρας των Βάσκων και τη Βασκική Πατριωτική Δράση, τους τελευταίους πολιτικούς σχηματισμούς της Πατριωτικής Αριστεράς που ήταν ακόμα νόμιμοι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χώρας των Βάσκων είναι μια ενεργή συνιστώσα του βασκικού ανεξαρτησιακού κινήματος. Στις τελευταίες εκλογές για το Βασκικό Κοινοβούλιο το 2005, παρά το "θεσμικό" σαμποτάζ που εξαπολύθηκε εναντίον του (παρεμπόδιση προεκλογικής εκστρατείας, απαγόρευση υποψηφιοτήτων κλπ) έλαβε το 12,5% των ψήφων και εξέλεξε 9 βουλευτές. Αυτό το ποσοστό επιτεύχθηκε μετά τη συμφωνία υποστήριξης του Κομμουνιστικού Κόμματος από το Μπατασούνα, κυριολεκτικά τις παραμονές των εκλογών, αφού οι πλατφόρμες συμμετοχής που σχημάτιζε το Μπατασούνα απαγορεύονταν η μια μετά από την άλλη από το ισπανικό κράτος. Η δεύτερη πολιτική δύναμη που τέθηκε εκτός νόμου ταυτόχρονα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Βασκική Πατριωτική Δράση, είναι ο παλιότερος πολιτικός σχηματισμός (ιδρύθηκε το 1930) στη Χώρα των Βάσκων που έχει αναφορές στο αριστερό πατριωτικό κίνημα. Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησία, γι’ αυτό και πέρυσι στις δημοτικές εκλογές απαγορεύτηκαν πάνω από τα μισά της ψηφοδέλτια.

Το ότι κηρύχτηκαν παράνομοι αυτοί οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί αποτελεί την αποκορύφωση της αντιδημοκρατικής εκτροπής του ισπανικού κράτους. Σκοπός της απαγόρευσης είναι να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η συμμετοχή οποιασδήποτε συνιστώσας της Πατριωτικής Αριστεράς στις γενικές εκλογές του Μαρτίου αλλά και να φιμωθεί και η παραμικρή φωνή που υποστηρίζει το δικαίωμα του βασκικού λαού να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του. Το ισπανικό κράτος προσπαθεί για μια ακόμη φορά να απομονώσει την Πατριωτική Αριστερά από τις λαϊκές μάζες, με απώτερο σκοπό να την περιορίσει πολιτικά και να την καταβάλει κατόπιν σε όλα τα επίπεδα. Οι τελευταίες απαγορεύσεις έρχονται ακριβώς μετά από μια περίοδο σφοδρής καταστολής απέναντι στο Μπατασούνα και τη νεολαία του. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο όλη η ηγεσία του Μπατασούνα βρίσκεται στη φυλακή (και κανείς "δημοκράτης" δεν συγκινείται!), ενώ δεκάδες ακόμα μέλη του κινήματος για ανεξαρτησία έχουν συρθεί στη φυλακή με ανύπαρκτες κατηγορίες και έχουν βασανιστεί βάναυσα από την ισπανική αστυνομία.

Το ισπανικό κράτος, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα "αντιτρομοκρατικά" δόγματα των ΗΠΑ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τσαλαπατώντας και τα τελευταία υπολείμματα του δικαίου, για να μπορέσει να επιβληθεί πάνω σε ένα πραγματικό κίνημα ριζωμένο στο βασκικό λαό. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να δώσει "λύση" σε ένα πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να τροφοδοτεί με την πολιτική του – στόχος που εδώ και δεκαετίες αποδεικνύεται μάταιος, παρά την πρωτοφανή βαρβαρότητα και γενίκευση της καταστολής. Η κυβέρνηση Θαπατέρο επιδιώκει, στρεφόμενη και πάλι σε ολοκληρωτικό και βρώμικο πόλεμο ενάντια στην Πατριωτική Αριστερά, να συγκαλύψει το αδιέξοδο στο οποίο η ίδια οδήγησε τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν τον προηγούμενο καιρό, αφού αρνιόταν την παραμικρή πιθανότητα στο βασκικό λαό να μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα και δημοκρατικά τη γνώμη του. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κίνημα στη Χώρα των Βάσκων αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Και είναι σίγουρο πως για μια ακόμη φορά θα την ξεπεράσει. Αυτό δείχνουν η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση, τόσο των φυλακισμένων ηγετών και αγωνιστών, όσο και των χιλιάδων μελών που εξακολουθούν να παλεύουν, γιατί κανείς δεν μπορεί να φιμώνει για πάντα ένα λαό!