Η φαρέτρα του συστήματος ξέμεινε από βέλη;

2012_10_08_proswpa_se_diadilosi

2012_10_08_proswpa_se_diadilosi

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΟΕ – 10/08/2012

Σε μια ακόμη απελπισμένη (και γελοία) προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελπίδα που εκπροσωπεί, χτες μια σειρά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ «ανέδειξαν» ένα… μέγα θέμα: το πρόστιμο των 3.000 ευρώ που επέβαλε στην ΚΟΕ η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» για μια αφίσα που είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2011(!) η οργάνωσή μας με το σύνθημα «Ο λαός στις πλατείες απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Επί της ουσίας:

1. Η συγκεκριμένη αφίσα απεικόνιζε μεταξύ άλλων τρία πρόσωπα από τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, τα οποία θεώρησαν ότι έτσι «ταυτίζονται» με την ΚΟΕ. Είναι όμως συνήθης πρακτική να χρησιμοποιείται σε πλήθος αφισών κ.λπ. φωτογραφικό υλικό από κινητοποιήσεις, το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ευρέως σε ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς αυτό να υπονοεί καμία σχέση των εικονιζόμενων με την υπεύθυνη για τη δημοσίευση συλλογικότητα. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο το γεγονός η ίδια φωτογραφία να χρησιμοποιείται, έντυπα ή ηλεκτρονικά, από τις πλέον διαφορετικές συλλογικότητες. Εξάλλου, αμέσως μόλις οι ενδιαφερόμενοι επικοινώνησαν με την ΚΟΕ, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται: α) τους παρασχέθηκαν εξηγήσεις για τον τρόπο επιλογής της φωτογραφίας, β) τους ζητήθηκε συγγνώμη εάν η συγκεκριμένη αφίσα ερμηνεύεται από αυτούς ως ικανή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, και γ) φυσικά η αφίσα διαγράφηκε αμέσως από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, όπως ακριβώς ζήτησαν. Το έτερο αίτημά τους (να αφαιρέσουμε τα χαρτόνια από τους δρόμους) δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο αυτά είχαν ήδη αφαιρεθεί από τους Δήμους…

2. Είναι εντυπωσιακή η επιλεκτική ευαισθησία της «Αρχής», η οποία δεν έχει επιδείξει αντίστοιχο, έστω, ζήλο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις πραγματικής και προκλητικής παραβίασης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών τόσο από το κράτος όσο και από τον «ιδιωτικό τομέα». Ο κατάλογος είναι τεράστιος: α) φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση κινημάτων και αγωνιστών, β) χρήση καμερών ώστε να διώκονται τα μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια, γ) χρήση καμερών που παρακολουθούν τους εργαζόμενους όταν πηγαίνουν στην… τουαλέτα, και πάει λέγοντας. Μελετήσαμε εξάλλου και το πώς αντιμετώπισε η «Αρχή» την υπόθεση παραβίασης κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των στοιχείων ταυτότητας των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών. Πραγματικά, θαυμαστές οι παρεμβάσεις της: όσο θαυμαστή είναι και η επιλεκτική ευαισθησία των ΜΜΕ.

3. Η συγκεκριμένη απόφαση για επιβολή προστίμου στην ΚΟΕ, πέραν της γελοίας απόπειρας «δυσφήμησης» του ΣΥΡΙΖΑ (που πέφτει στο κενό όπως έπεσαν όλες οι προηγούμενες κι όπως θα πέσουν και οι επόμενες), ίσως αποσκοπεί επίσης να ανοίξει λαμπρούς δρόμους στον εκμοντερνισμό μιας πολύπλευρης καταστολής. Κι εδώ θα πέσουν έξω. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λαός θα σαρώσει το σημερινό καθεστώς της εθνικής καταστροφής και, μεταξύ άλλων, θα επιβάλει και την πραγματική δημοκρατία, με νέους θεσμούς που θα εγγυώνται πραγματικά την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και των λαϊκών ελευθεριών.