Η Τεχνική Εκπαίδευση και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, του Θεόδωρου Αφαλωνιάτη

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 9/10/08 κάλεσε σε διευκολυντική δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους 14.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, εξαιτίας πρόσφατης εγκυκλίου για τις αναθέσεις των μαθημάτων (δηλαδή, ποιοι πτυχιούχοι κάνουν ποια μαθήματα). Η εφαρμογή της εγκυκλίου οδήγησε στην ανάπτυξη εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των εργαζομένων. Οι της πληροφορικής διαμαρτύρονται ότι οι οικονομολόγοι τούς παίρνουν μαθήματα, ότι μαθήματα για τα οποία απαιτούνται εργαστήρια μετατρέπονται σε θεωρητικά κι έτσι η ελλάτωση κατά τρεις ώρες του διδακτικού ωραρίου δεν ισχύει γι’ αυτούς αλλά μόνο για τους καθηγητές των Γενικών Λυκείων. Διάφορες τεχνικές ειδικότητες διαμαρτύρονται γιατί μαθήματα που δίδασκαν χρόνια δίνονται τώρα σε απόφοιτους πανεπιστημιακού επιπέδου. Επιπλέον, το σημαντικότερο είναι ότι, με τη δημιουργία λίγων ΕΠΑΣ, πολλοί που είχαν αντικείμενο εργασίας, όταν λειτουργούσαν τα ΤΕΕ, τώρα πια βρίσκονται στον αέρα.

Βέβαια, αυτό το πρόβλημα φαινόταν καθαρά τα δύο προηγούμενα χρόνια με το νέο νόμο που κατάργησε τα ΤΕΕ και ίδρυσε τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Όμως, δυστυχώς, οι συνάδελφοι αφέθηκαν αντικειμενικά μόνοι τους, με τη βοήθεια των αιρετών (εκλεγμένοι στα όργανα διοίκησης) να διαχειριστούν τις θέσεις εργασίας, κυνηγώντας κάποια θέση στα ΕΠΑΛ και, μάλιστα, ακολουθώντας τις διακηρύξεις της ηγεσίας της ΟΛΜΕ ενάντια στη δημιουργία ΕΠΑΣ – χώρο που εύκολα θα κάλυπταν η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ΟΑΕΔ. Και, βέβαια, όλα αυτά χωρίς καμιά κινηματική διαδικασία.

Αυτή η αναστάτωση στους συναδέλφους της Τεχνικής Εκπαίδευσης ανάγκασε τα ΔΣ ορισμένων ΕΛΜΕ της Αθήνας (τοπικές ενώσεις) να συνευρεθούν. Στη συνέχεια, η ηγεσία της ΟΛΜΕ "μάζεψε" τους συνδικαλιστές και κάλεσε η ίδια σε συνάντηση. Στη συνάντηση δηλώθηκε καθαρά από τους συνδικαλιστές των τοπικών ενώσεων ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση τοπικά, γιατί είναι καθαρά κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Η δήλωση του προέδρου της ΟΛΜΕ ήταν καθαρή: Το υπουργείο δεν αποσύρει την εγκύκλιο… Έτσι προκηρύχτηκε η στάση εργασίας.

Στη συγκέντρωση, που πήραν μέρος και οι υπάλληλοι του υπουργείου που ζητούν ένα επίδομα, και η Ένωση των Εκπαιδευτικων Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, μαζί με την ΟΛΜΕ συμμετείχαν λίγο πάνω από 100 άτομα… Η κατεύθυνση της διαχείρισης της καθημερινότητας μέσα από τους διοικητικούς μηχανισμούς (ΠΥΣΔΕ, σύλλογος καθηγητών, που είναι διοικητικό όργανο) και η εγκατάλειψη της συλλογικής πολιτικής διεκδίκησης μέσα από τις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις.

Ας αντλήσουμε δύναμη από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας όσο άτσαλα κι αν κινούνται. Αυτή την περίοδο θα μπορούσε να είχαν γίνει ήδη γενικές συνελεύσεις συντεταγμένα και να βρισκόμασταν μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, διεκδικώντας να εργαζόμαστε σε στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες και ανθρώπινους ρυθμούς. Όμως…

Θεόδωρος Αφαλωνιάτης