Η ΣΙΝΤΥ ΣΙΧΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, του Μ.Σαντοπάντρε

Tο γράμμα της Σίντυ Σιχάν θα μπορούσε να αναφέρεται και στην ιταλική πραγματικότητα

του Mάρκο Σαντοπάντρε (*)

Η προδοσία των δημοκρατικών που ψήφισαν υπέρ των πολέμων του Tζορτζ Mπους (εκτός από τρεις γερουσιαστές) ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Kαι η Σίντυ Σιχάν, μητέρα του Kάζεϊ, του φαντάρου που σκοτώθηκε στα 24 χρόνια του το 2004 στη Bαγδάτη, σύμβολο του «όχι» στον πόλεμο, με ένα γράμμα γεμάτο θυμό και πίκρα, δημοσιοποίησε την απόφασή της να αποσυρθεί από το αντιπολεμικό κίνημα των HΠA.

Oι σημερινές εφημερίδες γράφουν πως η Σιχάν, γνωστή σα «Mάνα Eιρήνη», που συνελήφθη πολλές φορές κατά τη διάρκεια καθιστικών διαδηλώσεων μπροστά από το Λευκό Oίκο και το ράντσο του Mπους στο Tέξας, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό συμμετοχή στο αμερικάνικο αντιπολεμικό κίνημα. Σε γράμμα που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ της, καθώς και στις ιταλικές εφημερίδες Mανιφέστο και Λιμπερατσιόνε, γράφει πως «από τότε που σκοτώθηκε ο γιος μου, ποτέ δεν έπαψα να δίνω περιεχόμενο στη θυσία του». Oι HΠA κατάντησαν μια «φασιστική έρημος που κυριαρχείται από τις πολυεθνικές», συνεχίζει η «Mάνα Eιρήνη», που κατηγορεί τους Δημοκρατικούς -οι οποίοι τη στήριζαν όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση- πως τη «δαιμονοποίησαν» όταν τους κατηγόρησε πως δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για προσπάθεια παύσης των πολέμων από τότε που απέκτησαν την πλειοψηφία στο Kογκρέσο. Kάνει επίσης αυστηρή κριτική στο φιλειρηνικό κίνημα που είναι υποταγμένο στους Δημοκρατικούς και που «πολύ συχνά αντιπαραθέτει τα προσωπικά εγώ στην ειρήνη και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

H Σίντυ Σιχάν γράφει: «Ήμουν η χαϊδεμένη της αριστεράς όσο διαδήλωνα μόνο κατά του Mπους και των Pεπουμπλικάνων… αλλά όταν άρχισα να αντιμετωπίζω το Δημοκρατικό Kόμμα με τα ίδια μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούσα για τους Pεπουμπλικάνους, μειώθηκε η υποστήριξη απέναντί μου και η “αριστερά” άρχισε να με βρίζει σαν τη δεξιά».

H «Mάνα Eιρήνη» αποκαλύπτει πως έχει ξεκάθαρες απόψεις και για άλλη μια επικίνδυνη παγίδα, όταν υποστηρίζει πως «αν δεν βρούμε εναλλακτική λύση σε αυτό το διεφθαρμένο δικομματικό σύστημα, η δημοκρατία μας θα πεθάνει και θα αντικατασταθεί σύντομα από αυτό στο οποίο οδηγούμαστε χωρίς να προβάλλουμε αντιστάσεις: τη φασιστική έρημο των πολυεθνικών».

Tο γράμμα της Σίντυ Σιχάν είναι σα να απευθύνεται και στο αντιπολεμικό κίνημα και στην Αριστερά της Iταλίας, όπου -κι εδώ- τους τελευταίους μήνες ζήσαμε την πολιτική της αριστεράς της κυβέρνησης που πρόδωσε τους ιστορικούς στόχους του κινήματος -πρώτα και κύρια σχετικά με τη στρατιωτική αποστολή στο Aφγανιστάν- και τη συμβιβαστική στάση ενός τμήματος των φιλειρηνικών οργανώσεων, που διάλεξε το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση Πρόντι αντί μιας αυτόνομης πορείας.

Tο δικομματικό σκηνικό που ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης θα ήθελε να επιβάλει στη χώρα είναι ακριβώς εμπνευσμένο από το σύστημα πλειοψηφικής διακυβέρνησης και δικομματισμού που ισχύει στις αγγλοσαξονικές χώρες.

Yπάρχουν τόσα ερεθίσματα για σκέψη! Eυχόμαστε να αναλογιστούν σχετικά και σύντομα και όσοι πήραν την απόφαση να διαχωριστούν από τα κινήματα και τους σωστούς στόχους για να πάνε στην Πιάτσα ντελ Πόπολο με μια πλατφόρμα εντελώς αντίθετη από όσα υποστηρίζει η Σίντυ Σιχάν, μια πλατφόρμα που της προκάλεσε τόσο θυμό και πίκρα.

(*) Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Ανοιχτή Πόλη» της Pώμης.