Η πολιτική συμμαχία δεν μπορεί να γίνει κόμμα

Θανάσης Λεβέντης, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

1 Ζητήματα πολιτικής γραμμής και στάσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συζητηθούν στη Συνδιάσκεψη, και προς ποια κατεύθυνση; Ποια αντιπολίτευση πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

2 Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως ενιαίος πολιτικός οργανισμός; Τα παραδείγματα στην Ευρώπη, που έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα, μπορούν, προσαρμοσμένα στα δικά μας δεδομένα, να αποτελέσουν οδηγό;

3 Είναι ώριμες οι συνθήκες για να πάμε σε αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ψηφοφορίες ή ακόμα περισσότερο με κάρτες μελών;

1 Σήμερα ζούμε μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση που εκφράζεται στην απασχόληση, στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, την κοινωνική ασφάλιση, στις συντάξεις, στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον. Η αναζήτηση διεξόδου, η άμεση ανάγκη να υψώσουμε μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, η πρόταξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν τον πυρήνα της αντιπολίτευσης που πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο έλεγχος της κυβέρνησης από τη θέση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης μαζί με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, την κοινωνία που οι μέχρι σήμερα πολιτικές έχουν περιθωριοποιήσει, επιδιώκουμε να δημιουργήσει ευρύτερες συσπειρώσεις, πιο αποτελεσματικές, πιο κρουστικές, πιο κινηματικές, για την απόκρουση των όποιων αντιλαϊκών πολιτικών επιχειρήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Μια αντιπολίτευση με αυτά τα χαρακτηριστικά διευρύνει την κοινωνική και πολιτική μας βάση, μας καθιστά μια δύναμη που οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι μπορεί να τους αντιπροσωπεύσει, μια δύναμη που αξίζει να στηρίξουν.

2 Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως πολιτική συμμαχία, που την απαρτίζουν αυτόνομες πολιτικές συλλογικότητες και στην οποία συμμετέχουν επίσης και ανένταχτοι σύντροφοι. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι μια πολιτική συμμαχία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κόμμα είναι, ούτε σε κόμμα ειδικού τύπου μπορεί να μετεξελιχθεί. Υπάρχει ανάγκη ενός κοινού πλαισίου πολιτικής συμφωνίας και εφαρμογής του κανόνα της ομοφωνίας και της συναίνεσης. Η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, της συμμετοχής και της αποτελεσματικότητας μπορεί να γίνει με ουσιαστική τήρηση αυτού του πλαισίου, αλλά και όποιων άλλων προτάσεων συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών μετά τα όσα συνέβησαν στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγκη οργάνωσης μιας μαχητικής αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης και ο αναγκαίος χρόνος για την απαραίτητη ωρίμανση όλων μας δεν επιτρέπουν τη βίαιη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό υποκείμενο. Τα θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη μας προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες, αν και οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα. Όπως η Γερμανία, η Ισπανία αλλά και η Κύπρος, την οποία ξεχνάμε ακόμη και να μνημονεύουμε, μπορούν πολλά να μας διδάξουν. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ακόμα ότι η Αριστερά, για να είναι αποτελεσματική, οφείλει να διευρύνεται προς πολλές κατευθύνσεις, ιδίως προς την κατεύθυνση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της πολιτικής ιδεολογίας.

3 Η κάρτα μέλους προϋποθέτει και την οργανωτική λειτουργία του πολιτικού υποκειμένου σε ενιαίο κόμμα. Τα μέλη των πολιτικών συλλογικοτήτων και οι ανένταχτοι σύντροφοι είναι αυτοδίκαια και μέλη του συμμαχικού σχήματος. Από την ίδρυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βάση την αυτόνομη ύπαρξη και τη διατήρηση της ιδεολογικής ταυτότητας των επιμέρους συνιστωσών του. Η κάρτα μέλους και η λειτουργία του ως ενιαίου σχήματος με πλειοψηφίες και μειοψηφίες ακυρώνει αυτή τη βασική προϋπόθεση ύπαρξής τους. Η συζήτηση κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις στερείται πολιτικής βάσης, η δε επιχειρηματολογία για το υπέρ ή κατά θα γίνεται σε ανύπαρκτο διακύβευμα. Η διάθεση της ευρύτερης ενότητας και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς για αγώνες και διεκδικήσεις σε κοινούς στόχους δε γίνεται αποτελεσματικότερη μέσα από οργανωτικές συλλήψεις που μετουσιώνονται στη μορφή κάρτας, πλειοψηφίας-μειοψηφίας. Η πολιτική και προγραμματική σαφήνεια και όχι οι αφορισμοί είναι αυτό που ζητά και απαιτεί κάθε πολίτης από την ριζοσπαστική και διαρκώς ανανανεούμενη Αριστερά. Η ιδεολογική καθαρότητα οποιασδήποτε εκδοχής, έχει χαρακτηριστικά μονοδιάστατα, και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στην πολλαπλότητα των κοινωνικών φαινομένων που απαιτούν ιδεολογικό στίγμα, προγραμματική σαφήνεια, αλλά και ευελιξία στην πολιτική. Το όραμα για μια σοσιαλιστική κοινωνία με δημοκρατία, ελευθερία και αειφόρο σχεδιασμό δεν εξυπηρετείται από κλειστά σχήματα. Η Αριστερά των μεγάλων οραμάτων, των συνεχών αμφισβητήσεων, της διαρκούς ανανέωσης, της συμμετοχής στα κινήματα, είναι η Αριστερά του μέλλοντος.