Η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να σπάσει

2010_06_23_bouleftes_min

2010_06_23_bouleftes_minΜέρα τη μέρα αυξάνεται ο θυμός και η οργή της εργαζόμενης κοινωνίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο ΕΕ – ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου μπορεί να αποτελέσει πεδίο ήττα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η κυνική και ολοκληρωτική επίθεση σε ασφαλιστικά, μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα φέρνει σε ευθεία αντίθεση την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Το ελάχιστο διάστημα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση της αντιπαράθεσης.

Σήμερα, ο αδύνατος κρίκος που μπορεί να σπάσει είναι η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η αποσκίρτηση έστω και λίγων βουλευτών από την γραμμή στήριξης της κοινωνικής βαρβαρότητας, είναι στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ελάχιστη σημερινή πολιτική σταθερότητα. Οι διαδοχικές αναβολές της ψηφοφορίας, η γκρίνια των βουλευτών, οι καταγγελίες των συνδικαλιστών, τα θερμά επεισόδια στη βάση του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι η αναταραχή μπορεί να μεγαλώσει και να δυναμώσουν οι όροι για μια ανατροπή.

Οι συγκεντρώσεις πίεσης και πολιορκίας των πολιτικών γραφείων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η κίνηση «θα το θυμόμαστε», η υπογράμμιση της ατομικής ευθύνης, ο φόβος μπροστά στην κατακραυγή, μπορούν να συγκεντρώσουν τους όρους για μια πρώτη ήττα του καθεστώτος ΔΝΤ – ΕΕ. Καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι απεμπλέκονται από τους φτηνούς εκβιασμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας και των ΜΜΕ και προειδοποιούν τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι αν με την ψήφο τους κατεδαφίσουν συντάξεις, μισθούς και δικαιώματα, θα πληρώσουν το κόστος. Η οργή και η απόγνωση της κοινωνίας μπορεί να πάρει οργανωμένη μορφή με στοχευμένες κινήσεις. Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά.