Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ – ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΑΝΤΑ

Το πανό των φοιτητών του Παντείου στις 24/1/2007Με νέες διαδηλώσεις στις 24/1 και 31/1 το φοιτητικό κίνημα απάντησε στην κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις πανελλαδικά για να μην περάσει ο νόμος πλαίσιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Μετά τη διαδήλωση της 17ης Γενάρη, η κυβέρνηση, έτοιμη από καιρό, βρήκε αφορμή στις τηλεοπτικές εικόνες των επεισοδίων για να βάλει θέμα κατάργησης του ασύλου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επιδιώκει να καθαρίσει μια και καλή με την «ιδιαιτερότητα» του φοιτητικού κινήματος. Την ιδιαιτερότητα των αγώνων και των κινημάτων. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής εκπαίδευσης θα παραμείνει. Και έχει δίκιο να φοβάται. Όσο υπουργοί, πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, μεγαλοδημοσιογράφοι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα επιμένουν να ξεπουλάνε την εκπαίδευση, το φοιτητικό κίνημα θα εξεγείρεται.

Μια αντιδραστική συμμαχία κατασυκοφαντεί καθημερινά τους αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Καταγγέλλει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σαν κέντρα ανομίας, βίας, ναρκωτικών, υποβάθμισης και περιθωρίου. Χτυπά το άσυλο, περιορίζοντας το σε «ακαδημαϊκή ελευθερία», δηλαδή σε ελευθερία του φοιτητή να κάνει μάθημα και του καθηγητή να διδάξει. Με τον τρόπο αυτό θέτει εκτός νόμου τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τις πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον χώρο των Πανεπιστημίων.

Την Τετάρτη 24/1 τα ΜΜΕ απογοητεύτηκαν. Αφού δεν είδαν μολότοφ και επεισόδια έθαψαν την πορεία των φοιτητών. Επί μια βδομάδα δημοσιογράφοι που συμπεριφέρονταν σαν εκπρόσωποι τύπου της κυβέρνησης προχώρησαν σε πρωτοφανή επίθεση στο άσυλο και στους φοιτητικούς αγώνες.

Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος και πρέπει να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της εκτιμώντας έχει το πάνω χέρι. Σύσσωμη η κυβέρνηση και προσωπικά ο Καραμανλής πρέπει να δεχτούν το χαστούκι της νεολαίας. Απαραίτητος όρος είναι να αλλάξει η στάση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και να πάρουν ενεργητικά μέρος στον αγώνα και όχι με τυπικές στάσεις εργασίας που δεν πείθουν κανέναν.

Το παναθηναϊκό συντονιστικό την Τετάρτη 24/1 αποφάσισε την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την ώρα αυτή οι καταλήψεις πανελλαδικά υπολογίζονται στις 293. Στο www.edopolytexneio.org μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον χάρτη των κατειλημμένων σχολών. Την ερχόμενη Τετάρτη 31/1 προγραμματίζεται νέα διαδήλωση και πορεία. Την Παρασκευή 26/1 αποκλεισμό των γραφείων της ΓΣΕΕ και απαίτηση να προκηρυχθεί πανεργατική απεργία. Συνέντευξη Τύπου του Παναθηναϊκού Συντονιστικού τη Δευτέρα 29/1.