Η κατάληψη της ΓΣΕΕ

Από τις 17/12 έως τις 21/12 πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ από εργαζόμενους διαφόρων χώρων κυρίως της επισφαλούς εργασίας, νέων και όχι τόσο νέων εργαζομένων που έχουν συγκροτήσει νέα σωματεία και ομάδες στους χώρους δουλειάς, και δεν αισθάνονται πως η ηγεσία της ΓΣΕΕ τους εκπροσωπεί ή τους εκφράζει. Από την κατάληψη της ΓΣΕΕ πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι ενώ στις συνελεύσεις πήραν μέρος πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Η κατάληψη της ΓΣΕΕ τάραξε τα νερά του υποταγμένου συνδικαλισμού και έδειξε ότι στην εξέγερση της νεολαίας δεν πήραν μέρος μόνο μαθητές, αλλά και εργαζόμενοι νέοι και όχι τόσο νέοι, που δεν έχουν φωνή, που δυσφορούν με τον εργατοπατερισμό και τον υποταγμένο συνδικαλισμό, που ξεκινούν έναν νέο μαχητικό ταξικό συνδικαλισμό και αυτοοργάνωση μέσα σε διάφορους χώρους.

Δύο γεγονότα ήταν εντυπωσιακά στην κατάληψη (ανακατάληψη) της ΓΣΕΕ. Πρώτο ο τρόπος που έγινε η κατάληψη: περιφρουρημένα, δεν έγινε καμιά ζημιά μέσα στο κτίριο, όπως παραλήφθηκε έτσι και παραδόθηκε, λειτούργησε με βάση τις γενικές συνελεύσεις και τις διαχειριστικές συνελεύσεις. Αυτή η λειτουργία έδωσε την δυνατότητα να περάσει τόσος πολύς κόσμος και να την δει με ένα θετικό τρόπο, ουδετεροποίησε τον αμήχανο εργατοπατερικό μηχανισμό και το κράτος που δεν τόλμησαν να επιτεθούν ανοικτά στην κατάληψη. Το δεύτερο στοιχείο ήταν μια μεγάλη Βαβέλ που υπήρχε σχετικά με το χαρακτήρα, τα αιτήματα, τα συνθήματα, το πότε και πως θα λήξει η ενέργεια αυτή. Εδώ φάνηκαν οι εγγενείς αδυναμίες της "αυτοοργάνωσης", της συνείδησης και των αντιλήψεων που υπάρχουν στους χώρους που κινήθηκαν μέσα στην κατάληψη. Αυτό είναι φυσιολογικό έως ένα βαθμό, μιας και οι χώροι αυτοί ωριμάζουν μέσα από μια ιδιόμορφη διαδικασία και κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Όλα αυτά εκφράστηκαν και στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν.

Είπαμε πως ο υποταγμένος συνδικαλισμός αμήχανα αντιμετώπισε την κίνηση αυτή. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έδειξε την εχθρότητά του. Αρχικά ο Παναγόπουλος έκανε δηλώσεις αναφέροντας πως αυτοί που προέβησαν στην κατάληψη δεν είναι καν εργαζόμενοι γιατί "αυτήν την ώρα θα έπρεπε να είναι σε κανένα γιαπί" για να εισπράξει την απάντησή του από ανακοινώσεις της Γενικής Συνέλευσης Εξεγερμένων Εργατών (ΓΣΕΕ). Στην συνέχεια βγήκε μια επιθετική ανακοίνωση του ΕΚΑ που κατάγγελνε την κατάληψη της ΓΣΕΕ και τελικά ένας μηχανισμός Πασκιτών προσπάθησε να κάνει μια κίνηση ανακατάληψης του χώρου, αλλά όταν είδε την αποφασιστική στάση των καταληψιών και την συμπαράσταση που έμπρακτα έδειξαν πάνω από 100 καταληψίες της ΑΣΟΕΕ που πλησίασαν το κτήριο της ΓΣΕΕ, τράπηκε σε φυγή (χαρακτηριστικά λέγεται ότι έτρεξαν όσο δεν έχουν τρέξει τα τελευταία 20-25 χρόνια).

 


Κείμενα της κατάληψης της ΓΣΕΕ

 


Την ιστορία μας ή θα την καθορίσουμε εμείς ή θα καθοριστεί ερήμην μας.

Εμείς, οι χειρώνακτες εργάτες υπάλληλοι, άνεργοι, προσωρινοί, ντόπιοι και μετανάστες, που δεν είμαστε τηλεθεατές και συμμετέχουμε από το Σάββατο βράδυ, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με την αστυνομία, στις καταλήψεις του κέντρου και των γειτονιών, που πολλές φορές χρειάστηκε να παρατήσουμε τη δουλειά μας και τις καθημερινές μας υποχρεώσεις για να βρεθούμε στο δρόμο με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους άλλους προλετάριους που αγωνίζονται. Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτίριο της γσεε για:

  • Να το μετατρέψουμε σε χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης των εργατών.
  • Να διαλύσουμε το μύθο που προωθούν τα ΜΜΕ ότι οι εργάτες ήταν και είναι απόντες από τις συγκρούσεις και ότι η οργή που εκφράζεται αυτές τις μέρες είναι υπόθεση 500 "κουκουλοφόρων", "χουλιγκάνων" και λοιπά παραμύθια, ενώ στην οθόνη και στα παράθυρά τους οι εργάτες ήταν παρόντες ως οι πληγέντες της σύγκρουσης, την ίδια στιγμή που η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις οι οποίες από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους διαχειριστές τους παρουσιάζονται ως "φυσικό φαινόμενο".
  • Να στηλιτεύσουμε και να αποκαλύψουμε το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην υπονόμευση της εξέγερσης και όχι μόνο. Η γσεε και όλος ο συνδικαλιστικός μηχανισμός που τη στηρίζει, δεκαετίες τώρα, υπονομεύουν αγώνες, παζαρεύουν την εργατική μας δύναμη για ψίχουλα, διαιωνίζοντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης και της μισθωτής σκλαβιάς. Ενδεικτική είναι η στάση τους την προηγούμενη Τετάρτη που, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη απεργιακή πορεία, περιορίστηκε στην οργάνωση μιας σύντομης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα φροντίζοντας παράλληλα να διώξει τον κόσμο άρον-άρον από την πλατεία μην τυχόν μολυνθούν οι συγκεντρωμένοι από τον ιό της εξέγερσης.
  • Να ανοίξουμε για πρώτη φορά αυτό το χώρο, ως συνέχεια του κοινωνικού ανοίγματος που δημιούργησε η εξέγερση, ο οποίος έχει κτιστεί με τις δικές μας εισφορές και από τον οποίο είμαστε αποκλεισμένοι. Γιατί τόσα χρόνια εμπιστευόμαστε την τύχη μας σε κάθε λογής σωτήρες, φτάνοντας να χάσουμε ακόμα και την αξιοπρέπεια μας. Σαν εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να μην αναθέτουμε τις ελπίδες μας σε κανέναν πεφωτισμένο ηγέτη ή "ικανό" αντιπρόσωπο. Πρέπει να αποκτήσουμε φωνή, να βρεθούμε, να μιλήσουμε να αποφασίσουμε και να δράσουμε. Ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που βρισκόμαστε. Η δημιουργία συλλογικών αντιστάσεων "από τα κάτω" είναι μονόδρομος. Να προωθήσουμε την ιδέα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς, τις επιτροπές αγώνα και τις συλλογικές διαδικασίες βάσης καταργώντας τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές.

Τόσα χρόνια καταπίνουμε τη μιζέρια, τη ρουφιανιά και τη βία στη δουλειά. Συνηθίσαμε να μετράμε τους σακατεμένους και τους νεκρούς μας γεγονότα που βαφτίζονται "εργατικά ατυχήματα". Συνηθίσαμε να μετράμε και ν’ αδιαφορούμε για τους μετανάστες, ταξικούς αδελφούς μας, που δολοφονούνται. Κουραστήκαμε να ζούμε με το άγχος της εξασφάλισης του μισθού, των ενσήμων και μιας σύνταξης που φαντάζει όνειρο.

Όπως παλεύουμε ώστε να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των αφεντικών και των συνδικαλιστών αντιπροσώπων έτσι δε θ’ αφήσουμε στα χέρια του κράτους και των δικαστικών μηχανισμών του κανέναν από τους συλληφθέντες εξεγερμένους.

  • Άμεση απελευθέρωση των προφυλακισμενών.
  • Καμία δίωξη στους συλληφθέντες.
  • Αυτοοργάνωση των εργατων.
  • Γενική Απεργία

 


Ανακοίνωση του ΕΚΑ…

Αρ.Πρωτ. 3537 Αθήνα 18/12/2008
Δελτίο Τύπου

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την έντονη δυσφορία του με την προβοκατόρικη κίνηση μιας μειοψηφίας πολιτών, που δηλώνουν "εργαζόμενοι", να καταλάβουν το κτίριο της ΓΣΕΕ. Το κτίριο που ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας και που συμβολίζει δεκαετίες αγώνων συναδέλφων – εργαζομένων, για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στους χώρους εργασίας. Η κίνηση όμως αυτή δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Είναι αποτέλεσμα της κρατικής καταστολής και της τυφλής βίας των τελευταίων ημερών ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τους εργαζόμενους, διοργανώνει και συμπαραστέκεται στους αγώνες τους για την ανατροπή της βίας και της ευρύτερης αντιλαϊκής πολιτικής και στους αγώνες τους για βελτίωση των εισοδημάτων τους και ενός αξιοπρεπέστερου επιπέδου διαβίωσης.

Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ελευθερίας έκφρασης και της αξιοπρέπειάς μας, Ζητούμε να υπάρξει πολιτική καταδίκη για την κατάληψη της ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ δεν είναι κτήριο!

Η ΓΣΕΕ είμαστε όλοι εμείς!

Η ΓΣΕΕ είναι ο συλλογικός Οργανωτής και καθοδηγητής των αγώνων των εργαζομένων!

 


Σύντομη απάντηση στο δελτίο τύπου του ΕΚΑ

Η Γενική Συνέλευση Εξεγερμένων Εργατών εκφράζει την έντονη δυσφορία της για την προβοκατόρικη, προδοτική προς τα αισθήματα της εργατικής τάξης, ανακοίνωσης του ΕΚΑ. Είμαστε εργάτες/τριες διαφόρων κλάδων, συνδικαλισμένοι και μη, που θέλουμε να συσπειρώσουμε την οργή όλης της κοινωνίας ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση και τη σιωπή απραξία της επίσημης αντιπολίτευσης και των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων που δεν έχουν σταθεί στο ύψος της περίστασης, και με τη στάση τους αυτή στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση και το σύστημα των φονιάδων κλεφτών και πλιατσικολόγων των δημόσιων ταμείων.

Η κατάληψη του ανακτόρου της γσεε όπως και τόσες άλλες κινήσεις εργαζομένων, νεολαίων, ανέργων, μεταναστών αυτές τις μέρες αντανακλά αυτή την αγανάκτηση του κόσμου που δεν μπορεί να εκφραστεί από τις ηγεσίες και τους καριερίστες που στηρίζουν το σύστημα. Καταλάβαμε το συγκεκριμένο κτίριο ακριβώς γιατί υποτίθεται ότι συμβολίζει αγώνες εργατικούς και ακριβώς γιατί ανήκει σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας και για ένα διαφορετικό μέλλον.

Είναι απαράδεκτο να αποκλειόμαστε από αυτό το κτίριο, οι εκατοντάδες άνθρωποι που σε καθημερινή βάση συγκεντρωνόμαστε σε αυτό και συμμετέχουμε στις εργατικές συνελεύσεις. Από κτίριο σύμβολο το μετατρέψαμε σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο προς όλους/όλες τους εργάτες/τριες για να συντονίσουν τον αγώνα τους και να οργανώσουν την απάντηση τους οι ίδιοι χωρίς διαμεσολαβητές και ξεπουλημένους αντιπροσώπους.

Η κίνηση μας ήταν αποτέλεσμα της κρατικής καταστολής και της βίας του καπιταλισμού εναντίον των κοινωνικών αγώνων και ήρθε να απαντήσει στη σιωπή των γραφειοκρατικών δομών, όπως του ΕΚΑ και της γσεε.

Κατά πόσο το ΕΚΑ εκφράζει τους εργάτες;

Εκφράζει τον κόσμο που δεν συνδικαλίζεται γιατί αρνείται να εκπροσωπηθεί από έναν υποταγμένο, γραφειοκρατικό και άνευρο συνδικαλισμό; Εκφράζει τους χαμηλόμισθους εργάτες που δουλεύουν μαύροι και ανασφάλιστοι, με ελαστικά ωράρια, ακριβώς γιατί αυτοί οι κύριοι έχουν υποχωρήσει στις απαιτήσεις των αφεντικών και της κυβέρνησης;

Τέτοιες καταστάσεις όπως η κατάληψη από τη Γενική Συνέλευση Εξεγερμένων Εργατών, όπου οι εργάτες παίρνουν την τύχη του αγώνα τους στα χέρια τους, ξεσκεπάζουν το πραγματικό πρόσωπο της γσεε, η οποία έχει τώρα στρατοπεδεύσει στο ΕΚΑ. Για να σαμποτάρουν το εγχείρημα μας έχουν κόψει τις τηλεφωνικές γραμμές, το διαδίκτυο και την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα, για να δυσκολέψουν την κατάληψη να λειτουργήσει ως κέντρο αντιπληροφόρησης και αγώνα των εργατών/τριών. Παρόλα αυτά οι εξακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις καθημερινές εργατικές συνελεύσεις διοργανώνουν των αγώνα τους ενάντια στην κρατική βία και διεκδικούν μαχητικά τα αυτονόητα δικαιώματα τους. Έχουμε ήδη εκφραστεί μέσα πό τις χιλιάδες προκυρήξεις που έχουμε μοιράσει και καλούμε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια

Γενική Συνέλευση Εξεγερμένων Εργατών

Αθήνα 19/12/08

Τρίτη μέρα κατάληψης