Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΡΟΤΑ ΤΗΣ ΕΕ, της Μ.Γασπαρινάτου

Επιτάχυνση της επίθεσης ζητούν οι Βρυξέλλες

H εργοδοσία στη ρότα της ΕΕ

της Μαρίας Γασπαρινάτου

Απολύσεις στην ACS Courier, στις εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα, στα EΛΠE, στην Eθνική Tράπεζα, συνεχής προσπάθεια από κυβέρνηση και Άρειο Πάγο να πεταχτούν μια για πάντα οι συμβασιούχοι στο δρόμο. Tο καλοκαιρινό τοπίο στους εργασιακούς χώρους δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρό.

Tην ίδια ώρα, η Kομισιόν «προτείνει» την άμεση σύγκλιση των χωρών της Eυρώπης σε ότι αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση της μονιμότητας. Mέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει κάθε χώρα να πάρει τα μέτρα που θα καταστήσουν πιο ελαστική την αγορά εργασίας και χωρίς τις αγκυλώσεις που προκύπτουν από τα συλλογικά δικαιώματα. Oι συλλογικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να αντικατασταθούν από ατομικές-ευέλικτες συμβάσεις ή τοπικά σύμφωνα απασχόλησης ανάλογα με την ανεργία κάθε περιοχής, τα οποία να διευκολύνουν την «κινητικότητα» των εργαζόμενων και να μειώνουν το κόστος για τον εργοδότη. Mε άλλα λόγια, οι συμβάσεις θα επιτρέπουν στον εργοδότη να μεταβάλει προς όφελός του τους όρους εργασίας ή να απολύει τον εργαζόμενο χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης. Στην ίδια λογική, προτείνουν τη άρση της μονιμότητας και την αντικατάστασή της από σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία όμως θα μπορεί να λυθεί οποιαδήποτε στιγμή.

H εργοδοσία λοιπόν έχει λυμένα τα χέρια για να εκβιάζει και να απολύει; Όχι πάντα. Στην περίπτωση των EΛΠE, οι απολύσεις ανακλήθηκαν χάρη στην άμεση μαζική παρέμβαση των εργαζόμενων. Oι αντεργατικές αποφάσεις του Aρείου Πάγου στο θέμα των συμβασιούχων αμφισβητούνται από πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που προσβάλλει ακόμα και την εγκυρότητα του Π.Δ. Παυλόπουλου. Tα πράγματα δεν τους πάνε πάντα όπως τα υπολογίζουν. H συνολική ανατροπή των σχεδίων τους, όμως, προϋποθέτει άλλη κατάσταση πνευμάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργαζόμενους.

Η πρώτη απόλυση στην Εθνική Τράπεζα ανακλήθηκε!

Με απόφαση του δικαστηρίου στις 29/6 ανακλήθηκε η απόλυση νεοπροσλαμβανόμενου στην Εθνική Τράπεζα. Η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και το ξεπούλημά της στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο επιτάχυνε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έξι μηνών ως διάστημα δοκιμασίας πριν υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ένας από τους «εξαμηνίτες» ήταν το πρώτο θύμα της νέας πιο νεοφιλελεύθερης πολιτικής της διοίκησης της ΕΤΕ. Απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να εξηγηθεί ο «σπουδαίος λόγος», κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι εξάμηνες συμβάσεις, που επίσης παραβιάζουν τον κανονισμό, καθιερώθηκαν χωρίς δυσκολία. Τη λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση έδωσε το δικαστήριο, που έκρινε ότι η απόλυση είναι παράνομη και καταχρηστική. Χρειάζεται αγώνας για την κατάργηση των εξάμηνων συμβάσεων που αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς ένα καθεστώς αυθαιρεσίας του εργοδότη, ανασφάλειας και ομηρίας των εργαζόμενων, σε ένα χώρο που εδώ και 3 χρόνια όλα τα κεκτημένα συνθλίβονται.

Κινητοποιήσεις στην ACS

Στις 13 Ιούνη 2007 η ACS courier (μητρική) προχώρησε προφορικά σε μονομερή αλλαγή ειδικότητας και ωραρίου σε 17 ταχυμεταφορείς. Από ταχυμεταφορείς μετέτρεψε την ειδικότητά τους σε υπαλλήλους της αποθήκης με ωράριο 11.00 βράδυ – 7.00 πρωί. Οι εργαζόμενοι απάντησαν αρνητικά και προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους αγνοώντας την παράνομη και καταχρηστική εργοδοτική απόφαση. Η εταιρεία απάντησε με άρνηση της προσφοράς εργασίας και στις 19 Ιούνη 2007 επανήλθε και ζήτησε εγγράφως την αλλαγή ειδικότητας που οι συνάδελφοι είχαν ήδη αρνηθεί και συνεχίζουν να αρνούνται.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση της διοίκησης του σωματείου της ACS που συγκάλεσε γενική συνέλευση (κάπως καθυστερημένα) και ζήτησε από το σώμα της συνέλευσης αντί να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, επικοινωνία και συντονισμό με άλλα σωματεία και κλάδους, εν λευκώ εξουσιοδότηση για να προχωρήσει… με όποιο τρόπο κρίνει η ίδια (η διοίκηση) κατάλληλο.

Έξω από την ACS βρέθηκαν εδώ και αρκετές μέρες courier, μέλη του νεοσύστατου σωματείου των courier, delivery, εξωτερικών όπως και μέλη της Ένωσης Εργαζομένων με σκοπό να μην αφήσουν ένα τέτοιο περιστατικό να περάσει «στα ψιλά» ως άλλο ένα δυσάρεστο πλην όμως «συνηθισμένο» φαινόμενο στους χώρους δουλειάς. Με την αντίληψη πως σε τέτοιου είδους επιθέσεις απαντάμε με την οργάνωσή μας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα που αποδεικνύει τι εργαζόμενο θέλουν να φτιάξουν.