Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ, ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ

Η δοκιμή έχει αρχίσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί, να λειτουργήσει, να συζητήσει, να καλέσει σε συγκεντρώσεις, να δράσει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αξιοποίησης ενός καλού εκλογικού αποτελέσματος, και ιδιαίτερα υπάρχει το δεδομένο της διάθεσης χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα να προχωρήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο από ότι το 2004 ή ακόμα στα χρόνια που κύλησαν από τότε. Ο κόσμος της αριστεράς ζητά –και δικαιολογημένα- να βρεθούν τρόποι και μορφές συγκρότησης, συζήτησης, οργάνωσης και παρέμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κάτι τέτοιο πριν από τις εκλογές και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό.

Δεν αρκεί μόνο το θετικό κλίμα. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι ρυθμοί και οι προτεραιότητες κάθε συνιστώσας δεν είναι ίδιοι και μπορεί να μην συμπίπτουν, οι πολιτικές εκτιμήσεις και ο προσανατολισμός στο νέο τοπίο που έχουμε μπορεί να ποικίλει, όπως υπάρχουν πολλές ιδιομορφίες από περιοχή σε περιοχή και από τον ένα κοινωνικό χώρο στον άλλο. Επομένως προσεγγιστικά και σε διαφορετικά επίπεδα πρέπει να γίνουν προχωρήματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης, λειτουργίας, συζήτησης, παρέμβασης και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟΕ καταθέτει την άποψή της και την συζητάει με όλον τον κόσμο που στήριξε και συγκινήθηκε από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κεντρικό πολιτικό του στίγμα

Είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσουμε από το πολιτικό στίγμα που θα διοχετεύουμε στην κοινωνία σαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την πρώτη περίοδο από την κεντρική τοποθέτηση και την έκφραση της κοινοβουλευτικής ομάδας, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, των πρωτοβουλιών που θα πάρουμε. Καθημερινή, διαρκής επιβεβαίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας αριστερής αντινεοφιλελεύθερης συσπείρωσης με ανεξαρτησία από τον δικομματισμό και με φροντίδα για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας είναι το πρωταρχικό.

Ζητήματα σχετιζόμενα με αυτήν την ανάγκη είναι: α) Η συζήτηση και το ξεκαθάρισμα της πολιτικής κατεύθυνσης απέναντι στις νέες εξελίξεις: το φουλάρισμα της κυβερνητικής αντιλαϊκής επίθεσης και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να βρεθούν διαδικασίες και μορφές συζήτησης –που μπορεί να είναι και πρωτότυπες– που να συνθέτουν και να ενώνουν και όχι να προβληθεί μια άποψη χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως ζύμωση και συζήτηση. β) Κομβικό ζήτημα και για τη συζήτηση αυτή αλλά και για την αλλαγή πραγμάτων στην πράξη σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, είναι το ζήτημα της λειτουργίας και σύνδεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε συνιστώσας και δύο ανένταχτους. γ) Το πού και πώς παράγεται μια πολιτική κατεύθυνση και επιπρόσθετα πώς αυτή εφαρμόζεται και από ποιους, είναι ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει και να το λύσουμε πρακτικά.

Για όλα αυτά έχει εκφραστεί μια καλή διάθεση αντιμετώπισής τους αλλά παράλληλα υπάρχουν ακόμα κληρονομημένες συνήθειες του παρελθόντος και πιεστικές ανάγκες να απαντιούνται ζητήματα και μάλιστα σε απουσία δομών και θεσμών διαλόγου και συζήτησης. Πρόκειται για ένα λεπτό και μεταβατικό στάδιο, αν όμως κρατήσει για πολύ καιρό χωρίς ξεκαθαρίσματα και πρακτικές λύσεις, τότε η καλή διάθεση δεν θα φτάνει να αντιρροπεί το «πάγωμα» του κόσμου.

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα σχετικά με αυτά τα ζητήματα; Σε επίπεδο γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας. Έχει υιοθετηθεί μια εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία και την συγκρότηση και μέρη αυτής της απόφασης εφαρμόζονται σταδιακά. Η γραμματεία συνεδριάζει κάθε Τρίτη στις 18:00 και αντιμετωπίζει μια σειρά ζητήματα στα νέα γραφεία και παίρνονται μια σειρά μέτρα για τη λειτουργία τους (υπεύθυνος για τα γραφεία και τη λειτουργία τους ορίστηκε ο Τ. Μαστρογιαννόπολος). Υπάρχει μια τριμελής συντονιστική επιτροπή που την περίοδο αυτή αποτελείται από τους Ρ. Ρινάλντι, Α. Νταβανέλο και Α. Φλαμπουράρη η οποία μετέχει και στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παράλληλα για να προωθηθεί καλύτερα η κοινοβουλευτική εργασία και η σύνδεση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ μια τριμελής επιτροπή συντονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας συγκροτείται από τους Γ. Θεωνά, Δ. Χατζησωκράτη και Χ. Καραμάνο.

Για την αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία και κυκλοφόρησε ένα κείμενο για το ασφαλιστικό και διοργάνωσε μια σύσκεψη συνδικαλιστών για το ασφαλιστικό (4/10).

Επίσης αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μια καμπάνια για τον προϋπολογισμό και για το λόγο αυτό προετοιμάζει υλικό – αφίσα και προτάσεις για απεργίες και κινητοποιήσεις (το ζήτημα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της 9/10).

Σχετικά με τα ζητήματα αυτά η ΚΟΕ έχει να κάνει και τις ακόλουθες προτάσεις:

• Να οργανώσει η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από συζητήσεις και συσκέψεις για τρέχοντα ζητήματα. Να διοργανωθεί άμεσα μια συζήτηση για τη νέα κατάσταση και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε. Να προετοιμαστούν εισηγήσεις και παρεμβάσεις και να γίνει με έναν οργανωμένο τρόπο μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Συσκέψεις μπορούν να γίνουν για επιμέρους θέματα όπως Ολυμπιακή-ΟΤΕ ή άλλα σοβαρά ζητήματα με εισηγήσεις συνδικαλιστών και ανθρώπων που κατέχουν τα θέματα ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση για τις θέσεις που θα έχουμε.

• Να κυκλοφορήσει μηνιαίο περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χαρακτήρας του να είναι πολιτικός, να διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Μπορεί να ξεκινήσει με τη μορφή αφιερωμάτων σε επίκαιρα ζητήματα (νέα πολιτική κατάσταση και καθήκοντα, προϋπολογισμός, νεολαία και προβλήματά της, υγεία, ασφαλιστικό κλπ) και σε αυτό να προστίθενται παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

• Να γίνει συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και να πλαισιωθούν διάφορες επιτροπές και με κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κανονισμός λειτουργίας πρέπει να σηματοδοτεί μια αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα και όχι ένα σύνολο «ατομικών ιδιωτικών χώρων». Η ΚΟΕ θεωρεί πως το ζήτημα της εναλλαγής στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ώριμο (από το εκλογικό αποτέλεσμα) και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο (αν υπάρχει η πολιτική βούληση), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός της εκπροσώπησης και να δοθεί ένα διαφορετικό μήνυμα, γιατί πραγματικά η κοινοβουλευτική ομάδα πάσχει σε νεανικότητα και πραγματική αντιπροσωπευτικότητα.

• Να διατεθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» μια ώρα καθημερινά που να είναι «ζώνη ΣΥΡΙΖΑ» και να λειτουργεί με ευθύνη της γραμματείας.

Για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω

Το θετικό κλίμα και η όρεξη του κόσμου πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Η συγκρότηση επιτροπών και συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεις και γειτονιές είναι ένα από τα πρώτα που πρέπει να γίνουν και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα. Όπως είναι φυσικό οι ιδιομορφίες κάθε περιοχής θα χρωματίσουν τις διαδικασίες αυτές, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό. Βασικό είναι η κατεύθυνση συγκρότησης και ο χαρακτήρας της κίνησης που θα επιλεχθεί. Δεν μπορεί να είναι η μεταβάπτιση μιας εκλογικής επιτροπής, ούτε ένας εύσχημος τρόπος υποδοχής σε ένα κόμμα ή οργάνωση. Η ουσία είναι να έχουν εξώστρεφο και κινηματικό χαρακτήρα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να παρεμβαίνουν. Φυσικά οι ανάγκες συζήτησης και διαλόγου πρέπει να ικανοποιούνται μέσα στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες που θα υιοθετηθούν.

Στους διάφορους κοινωνικούς χώρους ίσως να πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή γιατί εκεί λειτουργούν σχήματα και παρατάξεις και πρέπει να πάρουμε υπόψη μας αυτήν την κατάσταση. Η ευελιξία και οι ανοικτές πρωτοβουλίες ίσως βοηθήσουν στη συνάντηση διαφόρων καταστάσεων.

Στο επίπεδο αυτό πρέπει να υπάρχει το πιο ανοιχτό, το πιο πλατύ και ενωτικό στίγμα, πρέπει το «αριστερά και ενωτικά» να εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο και να αποφύγουμε κάθε εσωστρεφή αναδίπλωση. Οι επαφές με κόσμο του σοσιαλιστικού χώρου μπορούν να γίνονται στο επίπεδο αυτό και η συνάντηση αυτή να παίρνει το χαρακτήρα της ενωτικής συσπείρωσης και όχι μιας τοπικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ ή πασόκους και ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να συναντηθούμε με τον κόσμο αυτό για να αγωνιστούμε ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του και όχι να δώσουμε τροφή στα κεντροαριστερά σενάρια. Η συσπείρωση από τα κάτω πρέπει να οδηγεί στην οικοδόμηση ενός γνήσιου λαϊκού αριστερού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου κι όχι να χρησιμοποιηθεί είτε σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για το αμαρτωλό ηγετικό ΠΑΣΟΚ είτε σαν όχημα πίεσης για κεντροαριστερές λύσεις και προτάσεις.

Εκτιμάμε ότι οι πανελλαδικές συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με θεματολογία αποφασισμένη και με κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές στιγμές του όλου εγχειρήματος και να βοηθήσουν να αγκαλιάσει πλατύ κόσμο που θέλει να πάρει μέρος και να αγωνιστεί.

Τέλος, υπάρχει το πρόβλημα της σύνδεσης της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις επιτροπές, εν γένει της συγκρότησης από τα κάτω και των πρωτοβουλιών που παίρνονται. Πέρα από την τακτική επαφή και ενημερώση που μπορεί να γίνεται άμεσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το site του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της προεκλογικής περιόδου.