Η Αθήνα θα υποδεχθεί το διεθνές (αντι)μεταναστευτικό φόρουμ, του Γιώργου Τσίπρα

Από τις 2 έως τις 5 Νοέμβρη η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής: θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και Ανάπτυξη (GFMD), με την παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και δεκάδων αρχηγών κρατών και εκπροσώπων κυβερνήσεων. Πρόκειται για την τρίτη τέτοια διεθνή συνάντηση – η πρώτη έγινε πρόπερσι στο Βέλγιο (χώρα υποδοχής μεταναστών) και η δεύτερη πέρυσι στις Φιλιππίνες (χώρα αποστολής μεταναστών). Φέτος, είναι η σειρά της Ελλάδας, που ανήκει πλέον στο “πρώτο” στρατόπεδο. Αυτό το διακυβερνητικό φόρουμ ξεκίνησε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη του 2006, και στοχεύει στην “ορθή διαχείριση της μετανάστευσης” – κατά τα λεγόμενα των κυβερνήσεων, τις οποίες, βέβαια, δεν απασχολούν διόλου οι ανάγκες και τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Πέρυσι, στη Μανίλα των Φιλιππίνων, σημειώθηκαν οι πρώτες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον αυτής της υποκριτικής φιέστας, με βασικό κορμό τη Διεθνή Συμμαχία Μεταναστών που διοργάνωσε την 1η Διεθνή Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων. Στη συνάντηση αυτή, που περιλάμβανε τόσο διαδηλώσεις όσο και συζητήσεις και εργαστήρια, πήραν μέρος δεκάδες διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων από 35 χώρες. Τα συνθήματα που ένωσαν αυτό το πλατύ δυναμικό ήταν: “Όχι στον εξαναγκασμό σε μετανάστευση – Δημιουργήστε θέσεις εργασίας στις χώρες μας – Στοπ στη φτώχεια – Υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων”. Ας σημειωθεί ότι η Διεθνής Συνέλευση υποστηρίχθηκε ενεργητικά από τις δυνάμεις του εθνικού δημοκρατικού κινήματος των Φιλιππίνων, που αγωνίζεται ενάντια στο φιλοαμερικάνικο καθεστώς της Αρόγιο και μετρά πολλά μέλη στις φιλιππινέζικες μεταναστευτικές κοινότητες.

Η πρώτη αυτή κινητοποίηση ενάντια στο GFMD θα βρει και φέτος τη συνέχειά της. Το περασμένο Σάββατο (19/9) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια διεθνής προπαρασκευαστική συνάντηση και τελικά συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πλατιά συμμετοχή, που θα προετοιμάσει συντονισμένες δράσεις εκείνο το διάστημα. Στην πρωτοβουλία μεταξύ άλλων συμμετέχουν: η Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR), η Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ATIK), η φιλιππινέζικη μεταναστευτική οργάνωση Migrante Europe, πολλές κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα, η καμπάνια “0% Ρατσισμός – 100% Αλληλεγγύη”, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, η Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Κίνηση “Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή”, οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις, η Ένωση Εργαζομένων, καθώς και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΔΕΑ, ΚΟΕ, Κόκκινο, Νεολαία ΣΥΝ, ΟΚΔΕ/Σπάρτακος, Ξεκίνημα, ΣΕΚ). Παίρνουν επίσης μέρος σαν παρατηρητές, μέχρι στιγμής, εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Στην πρώτη της ανακοίνωση η οργανωτική επιτροπή τονίζει την επιδίωξή της να προβάλει τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος, που έδωσε και δίνει μάχες ενάντια στις κυβερνητικές ρατσιστικές πολιτικές και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει μαζική ενημερωτική εκστρατεία στην ελληνική κοινωνία για το GFMD, που θα καταλήξει σε Διεθνή Σύνοδο των αντιρατσιστικών κινημάτων, καθώς και πολιτιστικές δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Διεθνής Σύνοδος να φιλοξενήσει τόσο κάποιες κεντρικές κοινές συζητήσεις, όσο και διαδικασίες επιμέρους συλλογικοτήτων. Ήδη η Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων δήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες της θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις συμμετοχές της Διεθνούς Συνόδου θα γίνουν γνωστές στις αρχές Οκτώβρη. Ενώ η καμπάνια “0% Ρατσισμός – 100% Αλληλεγγύη” και άλλοι συμμετέχοντες προγραμματίζουν μεγάλη διαδήλωση για την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, ημέρα επίσημης έναρξης του GFMD, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Γιώργος Τσίπρας