Ηράκλειο: Ποιο άσυλο; Σεκιούριτι! του Β.Κ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι τυχερό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία πανελλαδικά. Όμως αυτή η τύχη δυστυχώς αφορά το… εκπληκτικό γεγονός ότι τα κτίρια του πανεπιστημίου στην Κνωσσό εδώ και ενάμιση χρόνο δεν καλύπτονται από το άσυλο! Οι τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές: με αφορμή περιστατικό που δημιουργήθηκε από έναν χρήστη ναρκωτικών, ο πρύτανης Ι. Παλλήκαρης αποφάσισε ότι χρειαζόμαστε σεκιούριτι να κλείνουν τον χώρο του Πανεπιστημίου μετά τις τρεις το μεσημέρι, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, ζητώντας από οποιονδήποτε θέλει να μπει ν’ αποδείξει τη φοιτητική του ιδιότητα και ν’ αναφέρει το λόγο για τον οποίο μπαίνει, ενώ στον πανεπιστημιακό χώρο πηγαινοέρχονται αστυνομικοί με ή χωρίς διακριτικά. Αυτό ήρθε να ολοκληρώσει έναν κύκλο που ξεκίνησε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, και βρήκε τον ίδιο άνθρωπο να ζητάει εναγωνίως “φύλαξη” του Πανεπιστημίου για κάθε είδους λόγο: για τον εντοπισμό χασισοφυτειών, για την πρόληψη κλοπών, για την απομάκρυνση των χρηστών ουσιών κ.λπ., δείχνοντας έτσι ότι μοναδικός στόχος τους είναι το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία για την εκπαίδευση του μέλλοντος έτσι όπως τη φαντάζονται και τη θέλουν οι από πάνω. Οι πρώτοι που ήραν το άσυλο με βάση το νέο νόμο-πλαίσιο, οι πρώτοι που εφάρμοσαν το ακραία αντιδραστικό μέτρο του λοκ άουτ, οι πρώτοι που στράφηκαν κατά των κατειλημμένων χώρων, και ακόμα, από τους πρώτους που θέλησαν να εφαρμόσουν τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και το νέο νόμο-πλαίσιο, από τους πρώτους που έβαλαν τον ιδιωτικό τομέα στο πανεπιστήμιο – και ο κατάλογος συνεχίζεται… Την ίδια στιγμή, έχουν την καλύτερη σχέση και με τα δύο κόμματα: όποιο κι αν κυβερνά, του ζητούν με τον ίδιο ζήλο να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους για βοήθεια στο “έργο” τους.

Θέλουν ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα είναι οι μόνοι που θα “παρανομούν”. Αυτοί που κατηγορούνται ότι φύτευαν ναρκωτικά (τέως πρύτανης Νικολάου) τώρα κόπτονται για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αυτοί που κατηγορούνται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και ηθική αυτουργία σε δολοφονία ως κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου (πρύτανης Παλλήκαρης), τώρα νοιάζονται για την περιουσία του πανεπιστημίου και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Βέβαια, για υπεξαίρεση κοντεύει να μπει φυλακή και ο πανεπιστημιακός Τάκης Πολίτης, ο οποίος έκανε απλά μια απεργία, ενώ όλοι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Θέλουν οι μόνες φωνές που θα ακούγονται να είναι οι καταπιεστικές, απαρχαιωμένες, δικές τους.

Β.Κ.