Ζωγράφου: Δημοπρασιών συνέχεια, του Σ.Κ.

Μετά την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα της δημοτικής αρχής του Ζωγράφου για δημοπράτηση πέντε πλατειών της πόλης και την παράδοσή τους σε εμπορικά συμφέροντα στις 6/10, κάτοικοι της περιοχής, επιτροπές για την προστασία του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, φορείς, δημοτικές παρατάξεις και κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ήταν παρόντες στο προγραμματισμένο για την Πέμπτη, 15/10 ραντεβού, που αφορούσε την ακύρωση της νέας προσπάθειας δημοπράτησης. Ούτε οι –ισχυρότερες αυτή τη φορά– αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τον χώρο του Δημαρχείου, ούτε η παρουσία “υγιών” πολιτών –η οποία, ας σημειωθεί, τείνει να γίνει μόνιμη για το Δήμο μας σε ανάλογες περιστάσεις–, εμπόδισαν τους 200 περίπου συγκεντρωμένους να περικυκλώσουν με τη σειρά τους τον κλοιό που είχε δημιουργήσει η αστυνομία και να ακυρώσουν τελικά για δεύτερη φορά τη διεξαγωγή των δημοπρασιών.

Η παρουσία του κόσμου αποδεικνύει περίτρανα τη διάθεση των κατοίκων ν’ αντισταθούν σθεναρά στις προσπάθειες του δημάρχου και του δημαρχιακού συμβουλίου για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στου Ζωγράφου. Σ’ ένα δήμο όπου ο εντοπισμός των ελεύθερων χώρων που έχουν μείνει αλώβητοι θυμίζει κυνήγι χαμένου θησαυρού, η καταστροφή των τελευταίων δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται την επιδείνωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης.

Με τη δημοτική αρχή να βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα οι επιθέσεις θα ενταθούν και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια ή μία νέα επίθεση, που αποκλειστικό στόχο θα έχει την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής στο όνομα της “ανάπτυξης”. Η συνταγή είναι εξάλλου δοκιμασμένη και πετυχημένη.

Και ενώ και αυτή η μάχη κερδήθηκε, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μόνο το άνοιγμα των επιτροπών με την καθολική συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής, η ενημέρωση, πόρτα-πόρτα, του συνόλου των δημοτών, η πραγματοποίηση μαζικών λαϊκών συνελεύσεων και η δημιουργία μίας κίνησης από τα κάτω στην οποία ο καθένας μας θα συνειδητοποιήσει ότι είναι χρήσιμος και απαραίτητος στον αγώνα για την προστασία του αναφαίρετου δικαιώματος για καλύτερη ποιότητα ζωής, θα μπορέσει να διασφαλίσει την τελική νίκη.

Σ.Κ.