ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, του Γ.Τσίπρα

Επικίνδυνος ο νεοφασισμός στη Βουλγαρία

του Γιώργου Τσίπρα

Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων οι νεοφασιστικές οργανώσεις και κόμματα πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν. Και, σε διάκριση από χώρες της δυτικής Ευρώπης με επίσης ισχυρά ακροδεξιά και νεοφασιστικά κόμματα, δέχονται συνήθως πολύ μεγαλύτερη προβολή και ενίσχυση από το κράτος και τον «επιχειρηματικό κόσμο».

Η υπερπροβολή του ΛΑΟΣ εδώ, αλλά και η αναθάρρηση των χρυσαυγίτικων συμμοριών το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι έξω από αυτό το γαϊτανάκι. Στην Ουγγαρία επίσης πρόσφατα είναι τα αντικυβερνητικά γεγονότα στα οποία πρωτοστάτησαν οι νοσταλγοί του Χόρτι και του Χίτλερ.

Στη Βουλγαρία ο ακροδεξιός συνασπισμός Ατάκα πήρε 9% στις εκλογές του 2005 και στη γειτονική χώρα είναι γνωστή η ανοιχτή στήριξή του από επιχειρηματικούς κύκλους, παρά το γεγονός ότι οι λαϊκίστικες θέσεις του ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις αμερικανικές βάσεις, τον πόλεμο στο Ιράκ και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πιο «δεσμευτικές» από την ασάφεια που διατηρεί εδώ σκόπιμα ο Καρατζαφέρης. Έχει ανοιχτά ρατσιστικές θέσεις ενάντια στους τσιγγάνους και την τουρκική μειονότητα και πιέζει να γίνει η «εθνική προδοσία» αδίκημα για σειρά ενέργειες. Στους εκλογές απέσπασε πολλούς ψήφους από τη δεξαμενή του Σοσιαλιστικού (πρώην Κομμουνιστικού) Κόμματος με βάση την «πατριωτική» του συνθηματολογία.

Από τα σπλάχνα της Ατάκα αποσπάστηκε πριν λίγα χρόνια η «φρουρά» σωματοφυλάκων των στελεχών της, στα πρότυπα των SA και των SS του Χίτλερ, στήνοντας τη Βουλγαρική Εθνική Ένωση, μια χρυσαυγίτικου τύπου οργάνωση που σχετίζεται με το γερμανικό NPD και το φλαμανδικό Vlaams Belang. Η συμμορία αυτή, που αναφέρεται στη «Βουλγαρία των τριών θαλασσών», τρομοκρατούσε εδώ καιρό με τραμπούκικες επιθέσεις τους τσιγγάνικους καταυλισμούς γύρω από τη Σόφια, με πληθυσμό πάνω από 100 χιλιάδες, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Το αποτέλεσμα ήταν τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο να ξεσπάσουν σημαντικές ταραχές στους καταυλισμούς με αίτημα να σταματήσει η τρομοκρατία από τις φασιστικές συμμορίες. Στις ταραχές αυτές η αστυνομία επενέβη χέρι-χέρι με ομάδες της Βουλγαρικής Εθνικής Ένωσης ντυμένες με φασιστικές στολές (καφέ, κόκκινο και μαύρο). Ο αρχηγός της μάλιστα δήλωσε πρόσφατα ότι η συμμετοχή τους στην καταστολή αυτή είχε την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών χωρίς να υπάρξει διάψευση. Κατά τα άλλα «ασκείται» πάνω σε αντιφασιστικές οργανώσεις της αριστεράς.

Το ζήτημα των τσιγγάνων και της τουρκικής μειονότητας, η τεράστια διαφθορά, η φτώχεια και η εγκληματικότητα που γεννά, το ξεπούλημα και η δουλικότητα απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ από τα κυρίαρχα βουλγαρικά κόμματα, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ο νεοφασισμός στη γειτονική χώρα χωρίς η συρρικνωμένη αριστερά να δείχνει προς το παρόν ικανή να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο.