ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Διάπλου

Kυκλοφόρησε το 17ο τεύχος του περιοδικού «Διάπλους». Στο αφιέρωμά του ολοκληρώνεται η αναζήτηση της «Άλλης Aμερικής» με βασικό ερώτημα: «Υπάρχει Αριστερά στις ΗΠΑ;» Mια αναζήτηση που ξεκίνησε στο 16ο τεύχος και συνεχίζεται με την παρουσίαση του δεύτερου μέρους.

Μαχητής κατά του άγριου και άδικου καπιταλισμού ο Γιωργάκης

Άστραψε και βρόντηξε ο Γ. Παπανδρέου όταν η Α. Παπαρήγα (δικαιολογημένα) τον ρώτησε αν αυτά που λέει για υπερκέρδη των τραπεζών τα αναφέρει και στις διεθνείς συναντήσεις του. Ο ίδιος δήλωσε καθαρά πως τα ίδια λέει παντού, πως παντού μάχεται ενάντια στον «άγριο και άδικο καπιταλισμό». Πάντα, φυσικά, υπέρ ενός «ανθρώπινου και δίκαιου» καπιταλισμού…

Θέλαμε να υποστηρίξουμε την Αλέκα…

Το να έχεις δίκιο σε ένα θέμα δεν φτάνει. Πρέπει να ξέρεις να το υπερασπίζεσαι και να μην δίνεις δυνατότητες στον άλλο να δημιουργεί εντυπώσεις. Η ερώτηση που απεύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα στον Γ. Παπανδρέου για το αν τις κριτικές για τα υπερβολικά κέρδη των τραπεζών τις κάνει και σε διεθνή φόρουμ που συμμετέχει ή όταν συναντιέται με τραπεζίτες, ήταν εύστοχη στο περιεχόμενο και θα θέλαμε να την υποστηρίξουμε. Αλλά θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις και σε όσα έλεγαν οι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ και να μην εισπράττουμε χειροκροτήματα από τους βουλευτές της. Τέλος πάντων – οι ίσες αποστάσεις σε στιγμές που κάποιος έχει το πεπόνι και το μαχαίρι δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθούν.

Αφού μιλάμε για Γιωργάκη

Ποιος Έλληνας πολιτικός κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, αυτό το διεθνές παρακράτος που εισηγείται προτάσεις προς τις κυβερνήσεις, αξιολογεί στελέχη, προάγει «ανθούς» και «μπουμπούκια» για την επιβολή του πιο άγριου και άδικου καπιταλισμού; Μα φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου με 4 συμμετοχές και ακολουθεί με 3 ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

H συνεδρίαση της Λέσχης συγκαλείται μια φορά το χρόνο και σε διαφορετικό πάντοτε μέρος, με 3 βασικούς και απαράβατους κανόνες. Πρώτον: Συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν κληθεί. Κανένας άλλος, δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις εργασίες της. Δεύτερον: Δεν τηρούνται πρακτικά και ούτε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα θέματα που συζητήθηκαν. Τρίτον: Απαγορεύεται από τους συμμετέχοντες δημόσια αναφορά στα θέματα συζήτησης.

Οι ελληνικές συμμετοχές στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Μέχρι τώρα από ελληνικής πλευράς έχουν πάρει μέρος οι παρακάτω:

Κώστας Καρράς (διευθυντής εταιρειών Πόρτο Καρράς), Γεώργιος Δαυίδ (πρόεδρος της 3Ε), Ανδρέας Ανδριανόπουλος (πρώην βουλευτής), Στέλιος Αργυρός (πρώην πρόεδρος ΣΕΒ), Γεράσιμος Αρσένης (πρώην υπουργός), Γιάννης Κωστόπουλος (πρόεδρος τράπεζας ALPHABANK), Θόδωρος Κουλουμπής (πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής), Νικηφόρος Διαμαντούρος (εθνικός Ombudsman), Γρηγόριος Χατζηελευθεριάδης (Αντιπρόεδρος εταιρείας ELETSON), Κώστας Καραμανλής (πρωθυπουργός), Γιάννος Κρανιδιώτης (πρώην αναπληρωτής υπουργός), Γεώργιος Λιβανός (εφοπλιστής), Γιάννης Λύρας (αντιπρόεδρος ελλήνων εφοπλιστών), Στέφανος Μάνος (πρώην υπουργός), Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρώην πρωθυπουργός), Θεόδωρος Πάγκαλος (πρώην υπουργός), Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός), Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος (αναπληρωτής πρόεδρος ΤΙΤΑΝ), Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός ΠΑΣΟΚ), Μιχαήλ Περατικός (πρόεδρος Pegasus Ocean Services), Αντώνης Σαμαράς (πρώην υπουργός), Λουκάς Τσούκαλης (καθηγητής), Θάνος Βερέμης (καθηγητής), Θεμιστοκλής Βώκος (πρόεδρος Seatrade Organisation), Μίνως Ζομπανάκης (πρόεδρος Διεθνούς Μελέτης κι Εκτίμησης), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην επίτροπος ΕΕ), Ντόρα Μπακογιάννη (υπουργός Εξωτερικών), Αλέξης Παπαχελάς (δημοσιογράφος).

Μπουμπούκια 1

Οι καταγγελίες για τις ατασθαλίες του Μιχαλολιάκου δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Η διαδρομή ξεκίνησε από τις ακροδεξιές ομάδες κρούσης Ρέιντζερς κλπ, που είχε συγκροτήσει όταν ήταν επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ. Εντάξει, παίρνει σύνταξη σαν βαριά πάσχων ψυχικά μετά τη βομβιστική επίθεση που υπέστη (και δεν ήταν τρομοκρατικό κτύπημα) και παρ’ όλα αυτά διαχειρίζεται σοβαρές υποθέσεις του υπουργείου Άμυνας. Σπίτι του αμέσως και νοσηλεία!

Μπουμπούκια 2

Ο καταζητούμενος Στεφανάκος, πρώην μπράβος και νυν νονός (κατά το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ), έβγαλε κανονικά ταυτότητα (από τις νέες, χωρίς αναγραφή θρησκεύματος) και απ’ ό,τι φαίνεται του την πήγαν και σπίτι του. Απλά οι διασυνδέσεις υπόκοσμου και ασφαλείας ειδικά σε θέματα «προστασίας» είναι παλαιόθεν γνωστή. Είχαν δίκιο όσοι υποστήριζαν στη συνέντευξη που έδωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα πως αναλογικά σε όλα τα επαγγέλματα, το μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας συναντάται στην αστυνομία. Είναι μάλλον κολλητικό…

Θεωρία κόστους/ωφέλειας

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να καλύπτει το δημόσιο τον εμβολιασμό νέων κοριτσιών για τον καρκίνο του τραχήλου, εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στη σχέση κόστους/ωφέλειας. Αν η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη από το κόστος τότε να εμβολιάζονται, αν όχι ας πληρώνουν. Ωραία πράγματα. Η είδηση όμως ότι 5 παιδιά έπαθαν μηνιγγίτιδα στα Μέγαρα και ένα μικρό παιδάκι 20 μηνών πέθανε από μηνιγγίτιδα και έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα, πώς μπορεί να αναλυθεί από τη νεοφιλελεύθερη σχέση «κόστους/ωφέλειας»; Η πλήρης εγκατάλειψη των δημόσιων σχολείων και οι κοινωνικές περικοπές αναβιώνουν μολυσματικές και άλλες ασθένεις που είναι παράγωγα της σχέσης «κόστους/ωφέλειας» που αναφέρουν τα παπαγαλάκια της ΝΔ.

Βραβείο βλακείας

Καταγράφηκε στην 31η θέση ενός καταλόγου με 150 περιπτώσεις μεγαλύτερων βλακειών στον κόσμο, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει κατά 25% το ΑΕΠ. Άλλη μια επιτυχία του Αλογοσκούφη. Να ζητήσει το σκεπτικό της, γιατί πήρε την 31η θέση και όχι κάποια υψηλότερη…

Δε πάρτι ιζ όβερ

Αυτό δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του με βαριά καρδιτσιώτικη προφορά ο υπουργός Σιούφας, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για πολλά χρόνια θα είμαστε εμείς στο κουμάντο, πάρτε το χαμπάρι, ό,τι και να λέτε. Κάποιος σημείωσε πως η μόνη πραγματική μεταρρύθμιση της ΝΔ ήταν η αγγλική αυτή ρήση του κ. Σιούφα μέσα στο ναό της ελληνικής δημοκρατίας.

Μυωπική καθαρότητα 1

Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει το ΚΚΕ για τη μεγάλη σημασία του εκπαιδευτικού κινήματος και τον εξαναγκασμό του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγή τακτικής, καθώς και για το καθόλου ασήμαντο αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει με μόνο 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του 16.

Ίσως φαίνεται παράξενη, αλλά προσέξτε ποια είναι η λογική τους. Αντιγράφουμε από κεντρική προκήρυξη της ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ): «Από πού κι ως πού είναι “νίκη” για το εργατικό κίνημα η απόσυρση έστω ενός νόμου για να επανέλθει με την ίδια ή παραπλήσια μορφή από την επόμενη κυβέρνηση “χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι”, όπως έγινε με τους νόμους Κοντογιαννόπουλου-Σουφλιά στα πανεπιστήμια, τα μέτρα Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό κ.λπ. Και γιατί να θεωρεί “νίκη” το εργατικό κίνημα την πτώση μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει δεξιά πολιτική, όταν αυτή που θα την αντικαταστήσει διακηρύσσει ότι θα κάνει ακριβώς τα ίδια;»

Εντυπωσιακή η πλήρης έλλειψη στοιχειωδώς αληθινών επιχειρημάτων και η προσφυγή σε χοντροκομμένες λαθροχειρίες.

Μυωπική καθαρότητα 2

Αλήθεια ρε σύντροφοι, τα μέτρα Γιαννίτση μετά τη λαϊκή κατακραυγή ήρθαν ακριβώς τα ίδια με το νόμο Ρέππα, ή μήπως ακόμη και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τα περάσουν και λέει ο Καραμανλής ότι θα προτείνει τώρα και θα αποφασίσει ο λαός στις εκλογές; Ούτε είδατε πουθενά κυβερνήσεις να πέφτουν κάτω από το λαϊκό ξεσηκωμό και αυτό ν’ ανοίγει θετικές προοπτικές για το κίνημα; Ούτε στην Αργεντινή, ούτε στο Εκουαδόρ – πουθενά; Ε, κι αυτό το μαύρο των λαών στο «ευρωσύνταγμα» τι νόημα είχε, αφού το ξαναφέρνουν οι μπαγαπόντηδες;

Εντάξει λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία δεν μπορούν να υπάρξουν νίκες και όποιοι μιλάνε γι’ αυτές στην πραγματικότητα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Άλλωστε κι ο κόσμος δεν τραβάει. Και το μόνο που έχει νόημα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Ταξικισμός, μεγάλα λόγια, αλλά πρακτικά ν’ αφήσουμε το σύστημα να κάνει τη δουλειά του. Καταλάβαμε κι ευχαριστούμε. Αλλά δεν θα πάρουμε.