ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του περιοδικού «Resistencias»

Περιέχει ειδήσεις, άρθρα και αναλύσεις για κινήματα και από τις πέντε ηπείρους. Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα άρθρα για τους Σαντινίστας, τις σχέσεις της Χεσμπολάχ με την Αριστερά στη Δύση και τη δράση των «Γυναικών στα Μαύρα» ενάντια στην απαγόρευση της μνήμης. Διατίθεται σε κεντρικά περίπτερα και βιβλιοπωλεία. Τιμή 3 ευρώ.

Bullying (κάτι σαν καψώνι των μεγαλύτερων και ισχυρότερων μαθητών επί των μικρότερων και ασθενέστερων)

Διαβάζουμε στην στήλη «Πρόσωπα & προσωπεία» του Χρήστου Μιχαηλίδη (Ελευθεροτυπία, 14/11) τα ακόλουθα:

«Δύο παιδιά από την Ιαπωνία, μια μαθήτρια 12 ετών και ένας μαθητής 14, αυτοκτόνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω του νέου φαινομένου του bullying (κάτι σαν καψώνι των μεγαλύτερων και ισχυρότερων μαθητών επί των μικρότερων και ασθενέστερων), που σαν άσχημη επιδημία απλώνεται σε όλες τις χώρες της Δύσης. Το κορίτσι πήδηξε από τον 8ο όροφο της πολυκατοικίας όπου ζούσε με την οικογένειά της, επειδή συμμαθητές και συμμαθήτριές της την πείραζαν γιατί ήταν πολύ κοντή. Το αγόρι κρεμάστηκε μέσα στο δωμάτιό του, μη αντέχοντας άλλο την πίεση από μερικούς συμμαθητές του, που κάθε μέρα του έπαιρναν όσα χρήματα είχε πάνω του για να αγοράσει κάτι τις από την καντίνα του σχολείου. Από τον περασμένο Αύγουστο, 5 παιδιά στην Ιαπωνία έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας της άσκησης βίας, σωματικής και κυρίως ψυχολογικής, από συμμαθητές τους».

Σας συνιστούμε να διαβάσετε το άρθρο του Χρ. Γιοβανόπουλου στη σελίδα 5 του παρόντος φύλλου.

Όταν η εικόνα σοκάρει

Στις ειδήσεις της περασμένης Τετάρτης μια απελπισμένη συμβασιούχος γονατίζει και παρακαλά τον αρμόδιο υπουργό κ. Παυλόπουλο για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματά της. Σοκαριστικό, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί. Δεν βγαίνει κανένα γέλιο με τις εικόνες αυτές. Μόνο οργή. Ίσως και το σύνθημα: «Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι να σκύψουνε αυτοί».

Τα «σκουπίδια»

«Είμαστε αγράμματοι άνθρωποι που μαζεύουμε τα σκουπίδια σας, δεν θέλουμε να μας φέρεστε σαν να είμαστε σκουπίδια εμείς οι ίδιοι». Συμβασιούχος από τη Χαλκίδα. Θα έρθει η μέρα και η στιγμή που θα φανεί σε όλους ότι η κοινωνία έχει πράγματι κοινωνικά σκουπίδια που πρέπει να στείλει στη χωματερή. Είναι όλος ο κόσμος που σήμερα τρέφεται από το νεοφιλελευθερισμό, ρουφά τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων και ξεφτιλίζει, κοροϊδεύει, συκοφαντεί.

Μπλέξαν οι «εξουσίες» με το αζημίωτο…

Η απόφαση του μισθοδικείου είναι «δίκαιη». Οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου, του Συμβούλιου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούν να αποφασίσουν ότι από 5.455 ευρώ θα παίρνουν 8.803. Ακόμα πιο «δίκαιη» είναι η απαίτηση να εξομοιωθούν οι αποδοχές των συμβούλων στα όργανα αυτά –που σήμερα παίρνουν 4.864 ευρώ– με αυτές του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή 9.000 ευρώ. Έπρεπε κάποτε να εξεγερθούν και οι ανώτατοι δικαστικοί με τους μισθούς πείνας που παίρνουν, ενώ προσφέρουν τόσο πλούσιο αντεργατικό έργο. Γι’ αυτό και η υπόθεση θα διευθετηθεί ως εξής: και θα πάρουν όσα ζητάνε –είναι άλλωστε λογικό, αυτά υπαγορεύει η αγορά και η πιάτσα–, και θα καταργηθεί το «μισθοδικείο» με τρόπο που κανένας εργαζόμενος να μην μπορεί να διεκδικεί τα αιτήματά του. Ζάχαρη για όλους τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού. Τα υπόλοιπα είναι για τα παράθυρα, να ‘χουν και κάτι να κάνουν οι εκπρόσωποι, άβουλοι και απρόσωποι…

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των κομμάτων;

Ο αρχηγισμός και η εξάρτηση από τα ΜΜΕ. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη διάγνωση θα υπάρξει και θεραπευτική αγωγή, ή λέμε καμιά μ…α για να περνάει η ώρα τώρα που δεν είμαστε στα συμβούλια και στα όργανα;

«Πριν» όπως «Ριζοσπάστης» ή μάλλον χειρότερα στη συγκεκριμένη περίπτωση

Ο Ριζοσπάστης είναι αρκετά προσεκτικός όταν αναφέρεται στο Νεπάλ. Είναι υποχρεωμένος να αναφέρεται στους μαοϊκούς αντάρτες και είναι μετρημένος στα σχόλιά του. Τη συμφωνία που έγινε πρόσφατα (8/11) ανάμεσα στα κόμματα για ειρήνευση και αλλαγές την παρουσίασε ειδησεογραφικά και άφησε ορισμένες μπηχτές του στιλ «να δούμε για ποιον θα είναι τελικά ιστορική η συμφωνία, κάτι ξέρουμε εμείς από αυτά» κλπ. Είναι προφανές ότι οι μπηχτές αναφέρονται στις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο για τον μαοϊκό λαϊκό στρατό.

Το Πριν είναι πιο θορυβώδικο, αλλά της ίδιας κοψιάς: κατευθείαν χαρακτηρίζει τη συμφωνία σαν «Βάρκιζα του Νεπάλ» και αναρωτιέται ρητορικά «ρωτήθηκε άραγε η γνώμη των πολιτών και των αμέτρητων ανταρτών που έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα;» κλπ. Πολλή κατηγορηματικότητα και βιασύνη σύντροφοι. Γιατί; Χωρίς καν να διαβάσετε την συμφωνία αναπαράγετε σαν παπαγαλάκια όσα επιθυμούν και εύχονται να συμβούν όλοι οι αντιδραστικοί.

Για περισσότερα διαβάστε το σχετικό άρθρο στη σελίδα 16 του παρόντος φύλλου.

Η «Μεγάλη Αλβανία» δεν έχει εγκαταλειφθεί

Η εθνικιστική ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας» που τροφοδοτεί σχεδιασμένα η Ουάσιγκτων δεν έχει εγκαταλειφθεί. Αντιγράφουμε ορισμένες αποκαλυπτικές δηλώσεις του Κοσοβάρου – Αλβανού «πρωθυπουργού» κ. Αγκίμ Τσέκου: «Η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα γίνει όχι βιαστικά αλλά σε συνεννόηση με τους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους». Δεν νομίζουμε ότι εννοούσε τον Κουστουνίτσα. Εννοούσε κυρίως τις ΗΠΑ. Έχει πλάτες ο κύριος, στρατηγικές πλάτες…

Μεταπασχαλινές κάλπες

Ωραία έκφραση: μεταπασχαλινές – δηλαδή μετά τον οβελία και τις τριήμερες διακοπές, θα μπούνε μπροστά τα βιολιά για τις εκλογές. Μήπως όμως το κλίμα πρέπει να διαμορφωθεί πιο πριν; Θόθωρε, ρίξε μερικές διαψεύσεις ακόμα, να γίνει πιο πιστευτό. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2008». Πειστήκαμε…

Ας μιλήσουμε λίγο για διαφήμιση

Η «διαφημιστική δαπάνη» που διατέθηκε στα μέσα ενημέρωσης κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν 1.845.591.927 ευρώ – αυξημένη εφέτος κατά 6,52% σε σχέση με πέρυσι.

Το μερίδιο των περιοδικών ανήλθε στο 41,23%, δηλαδή 760.903.062 ευρώ (αύξηση 10,53% ).

Η τηλεόραση τσίμπησε 34,35% της συνολικής δαπάνης, δηλαδή 633.974.121 ευρώ (αύξηση 0,48% σε σχέση με πέρυσι).

Οι εφημερίδες απορρόφησαν 355.662.206 ευρώ, ήτοι το 19,27% (αύξηση 9,83% ).

Το ραδιόφωνο έχει μερίδιο 5,15%, ήτοι 95.052.538 ευρώ (αύξηση 6.41%).

Μην ανησυχείτε: τη «δαπάνη» την πληρώνουν οι καταναλωτές, αφού τα έξοδα διαφήμισης συμπεριλαμβάνονται στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Αλήθεια, πώς θα ήταν η ζωή χωρίς τη διαφήμιση;

«Υπάρχει Αριστερά στην Αμερική;»

«Σήμερα ο όρος “μεταρρύθμιση” χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να δηλώσει την καταστροφή αυτού που απομένει από τους προνοιακούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν την εποχή του κεϊνσιανισμού (ή αν θέλετε επί φορντισμού-κεϊνσιανισμού). Μοιάζει με το θέατρο του παραλόγου του Ιονέσκο και του Μπέκετ. Το άσπρο γίνεται μαύρο, ο σκύλος νιαουρίζει και ο γάτος γαβγίζει. Είναι η μεταρρύθμιση που ελαστικοποιεί την εργασία, που καταστρέφει το σύστημα υγείας και των δημοσίων συντάξεων, αυτή που διευρύνει την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης». Αυτά αναφέρει ο Κοστάντζο Πρέβε σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του («Επανάσταση και/ή μεταρρύθμιση: αντιπαραθετικές ή συμπληρωματικές έννοιες;») που δημοσιεύεται στο περιοδικό Διάπλους που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Στο τεύχος αυτό υπάρχει ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην άγνωστη «άλλη Αμερική». Αλήθεια, «υπάρχει Αριστερά στην Αμερική;»