ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Τι καλοκαίρι και τούτο…

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός του μεγάλου κυβερνήτη και ιδιαίτερα η τεράστια καταστροφή κάλυψαν όλα τα άλλα θέματα του καλοκαιριού. Δεν πήραμε χαμπάρι τη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση που τράνταξε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, ούτε πολυκαταλάβαμε πως στο Περού 500 μέχρι 1000 άνθρωποι πέθαναν από έναν καταστροφικό σεισμό. Σαν να έπεσε ένα εμπάργκο για το τι γίνεται στις γειτονικές χώρες.

Όπως το περσινό καλοκαίρι το χρωμάτισε ο πόλεμος των ΗΠΑ-Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο και η μυρωδιά του θανάτου, έτσι και το φετινό οι σκηνές πολέμου από τις πυρκαγιές και την εγκληματική ανευθυνότητα μάς μαυρίζουν τις ψυχές. Τη χαρά και την ελπίδα που νοιώσαμε από την αντίσταση του λιβανικού λαού θα την ξανανοιώσουμε τούτες τις μέρες, των βρώμικων εκλογών; Η μαύρη οργή στο Σύνταγμα και άλλες πλατείες της χώρας δίνουν ένα παρατεταμένο και όχι απλά προεκλογικό μήνυμα: Θα νικήσει η ζωή!

Ο μεγάλος κυβερνήτης…

Αφού συσκέφθηκε με τους βασικούς του συνεργάτες, αποσύρθηκε για να σκεφτεί την τελική ημερομηνία. Όλα τα είχε έτοιμα. Θα τους φέρω με τα μαγιό στις κάλπες, το πόρισμα Ζορμπά δεν θα φτάσει ποτέ στη Βουλή, θα επικαλεστώ τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ως δικαιολογία. Ποιος θα μου κουνηθεί; Η είδηση της νέας φωτιάς στην Πεντέλη τον άφησε αδιάφορο. Μέχρι τις 16/9 οι εικόνες των πυρκαγιών θα ξεχαστούν. Τι μεγάλος ηγέτης, τι στιβαρός κυβερνήτης… Πόσο μικροί, πόσο πολιτικά νάνοι, πόσο κυνικοί και αδίστακτοι κυβερνούν τον τόπο… Και με πόση αλαζονεία…

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…

Όχι, δεν μπορεί να είναι τυχαία η επιβεβαίωση της λαϊκής παροιμίας («τρεις και η κακή του μέρα»), αφού πιάστηκε από τη μύτη ο αλαζόνας εξυπνούλης κυβερνήτης και κινδυνεύει με αποτυχία το εκλογικό του πραξικόπημα. Πώς δεν μπόρεσε, τι τον εμπόδισε να εκτιμήσει πως είναι ένα εντελώς επικίνδυνο καλοκαίρι και πως οι πυρκαγιές δεν θα κοπάσουν; Ποια αλαζονεία τον εμπόδισε να εκτιμήσει πως –μαθηματικά– θα γίνονταν μια καταστροφή τέτοιων διαστάσεων; Είναι γλυκιά η εξουσία και οδηγεί σε στραβομάρα ακόμα και τόσο μεγάααααλους κυβερνήτες.

«Νέα σχέση πολίτη-κράτους»

Στηριζόμενοι «στην αλληλεγγύη, το σεβασμό και την αξιοπρέπεια» ας αξιοποιήσουμε τη μεγάλη τραγωδία, ώστε να οικοδομήσουμε μια «νέα σχέση πολίτη-κράτους». Το εξάγγειλε ο μεγάλος κυβερνήτης και μάλιστα κατάργησε με έναν λόγο του και τη γραφειοκρατία του κράτους. Πολύ μεγάαααλος κυβερνήτης.

Λίγες μέρες πριν…

Μόλις ο μεγάλος κυβερνήτης όρισε την ημέρα της «εξέγερσης» (16/9) τότε οι πρωτοκλασάτοι φίλοι του κυκλοφόρησαν φυλλάδιά τους – με έξοδα του κράτους. Για τη διανομή τους ένας διάλεξε τα ντελίβερι μιας εταιρείας με πίτσες και ο άλλος τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ο ένας χάρισε έναν χάρτη στους ψηφοφόρους και ο άλλος διαφήμισε το έργο των ΚΕΠ.

Την ύστατη στιγμή

Για να υπηρετηθεί καλύτερα η νέα σχέση πολίτη-κράτους μεταπήδησε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ο Θ. Ρουσόπουλος. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ο μεγάλος κυβερνήτης: να επιβάλει την τάξη στο χώρο του Τύπου τις τελευταίες μέρες μέσω του Θόδωρου, και βεβαίως να τον διασώσει από πιθανό μαύρισμά του μετά τις φωτιές. Βέβαια έτσι ο Θόδωρος παίρνει τη θέση κάποιου άλλου στο επικρατείας, αλλά ας παραπονεθεί ο πικραμένος στο μεγάλο κυβερνήτη. Αυτά έχει η «νέα σχέση κράτους-πολίτη».

Παπαθεμελή – Παπαθεμελή…

Ίσως λίγοι θυμούνται το σύνθημα αυτό όταν ο Παπαθεμελής ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα σαν αρχηγός κόμματος (αφού στην προηγούμενη βουλή είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – είπαμε, οι αρχές πάνω απ’ όλα) απολαμβάνει εξαιρετικής προβολής, ενώ δεν εκφράζει σχεδόν τίποτα. Ο λόγος; Εξυπηρετεί τη ΝΔ στην προσπάθεια ανάσχεσης του ΛΑΟΣ. Είναι περίπου σε διατεταγμένη υπηρεσία, και μάλιστα βγήκε ένθερμος υποστηρικτής του σεναρίου περί οργανωμένου σχεδίου και ασύμμετρης απειλής. Τι ήθος και τι αρχές που έχει αυτός ο εξαρτημένος από το δικομματισμό «πατριωτικός χώρος»…

Πονηρό το ΛΑΟΣ

Όπως και να το κάνουμε, ο Καρατζαφέρης διαθέτει περισσότερο μυαλό από πολλούς άλλους καραμπινάτους καραδεξιούς. Προσπαθεί να διασπάσει τον ασφυκτικό κλοιό που κάνει η ΝΔ στο χώρο του και φαίνεται να τα καταφέρνει. Εκμεταλλεύεται κάθε επικοινωνιακό τρικ για να κερδίζει από τη δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ και τα κόμματα γενικά. Φτάνει μάλιστα μέχρι του σημείου να καλεί τον κόσμο απλά να μην ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα κι ας ψηφίσει ΚΚΕ ή και ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως στεγάζει ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στα ψηφοδέλτιά του… Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν ξεχνά να θυμίζει στη ΝΔ πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της αν το επιβάλουν οι περιστάσεις…

«Επανίδρυση του κράτους»

Είδαμε τις μέρες αυτές τα αποτελέσματα της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης (2004) του Κ. Καραμανλή. Παντελής διάλυση, ολοσχερής ανικανότητα, ανύπαρκτος συντονισμός στην καταστροφή των πυρκαγιών. Όμως η ανικανότητα δεν έχει τέλος: το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε λάθος αποτελέσματα των βάσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Άλλη μια επιτυχία της Γιαννάκου και του επιτελείου της στη διάλυση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Προεκλογικά, σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί. Συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή…

Όμως το κράτος «επανιδρύεται»

Δημιουργείται «Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών». Πρόεδρος του ταμείου ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, αντιπρόεδρος ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Παπαλεξόπουλος και υπόλοιπα μέλη της 5μελούς ομάδας διοίκησης ο κ. Π. Θωμόπουλος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γ. Σιδηρόπουλος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μπούρας. Την ομάδα πλαισιώνουν (μάλλον διευθύνουν) ο Πρ. Παυλόπουλος και ο Ε. Μεϊμαράκης, ενώ τα κονδύλια θα χειρίζονται ο Αλογοσκούφης, ο Χ. Φώλιας και ο Π. Δούκας.

Είναι να μην μιλάνε οι εφημερίδες για «γαλάζια κοράκια» και «γαλάζια παραμάγαζα» πάνω στα αποκαΐδια;

Δεν είναι τυχαίο που και ο ξένος Τύπος πιθανολογεί πλέον ήττα της ΝΔ στις εκλογές…