Εντείνονται οι πιέσεις για το Κυπριακό, του Δημήτρη Αντωνιάδη

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ

Η τελευταία συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ έγινε στις 18/09/08 και σ’ αυτή συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος "διακυβέρνηση και κατανομή εξουσίας".

Στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει στις 10/10/08, θα αρχίσει η συζήτηση του θέματος της εκτελεστικής εξουσίας. Το περιουσιακό θα αρχίσει να συζητείται στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν επαφές, δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες από παράγοντες τόσο των εμπλεκομένων μερών (Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα) όσο και από διεθνείς παράγοντες (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ κ.λπ.).

Μέσα από αυτές τις κινήσεις και δηλώσεις το τοπίο των εξελίξεων στο Κυπριακό αποτυπώνεται ως εξής:

Η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε ανάμειξη, αφήνοντας την "καυτή πατάτα" στα χέρια της Λευκωσίας. Μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, ότι η ελληνική και τουρκική πλευρά (ενθαρρύνουν;) τους δύο ηγέτες να εργαστούν για μια συμφωνία λύσης του θέματος.

Η Ε/Κ πλευρά, διακηρύσσει, μέσω του προέδρου Χριστόφια, ότι δεν αποδέχεται ούτε παρεμβάσεις ούτε επιδιαιτησίες και ότι η λύση θα εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη, όμως, δε ζητάει ούτε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των βρετανικών βάσεων ούτε την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αλλά ζητάει από τους Αμερικάνους να πιέσουν την Τουρκία και από τον Γκιουλ να βοηθήσει αποτελεσματικά στη λύση του Κυπριακού!

Είναι ολοφάνερο ότι η Λευκωσία προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας ανάμεσα σε δύο βάρκες, αφού από τη μια πιέζεται από Τουρκία, ΟΗΕ, ΕΕ και Αμερικάνους και από την άλλη προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα.

Ο Γκιουλ, με το γνωστό πνεύμα της αδιαλλαξίας και αλαζονείας της Άγκυρας, επανέλαβε τη θέση για ένα νέο συνεταιρικό κράτος στην Κύπρο με δύο συνιστώντα κράτη (δηλαδή, αναγνώριση της διχοτόμηση), αλλά την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε τον Χριστόφια ότι "υποστηρίζει τις συνομιλίες". Το δούλεμα δεν έχει όρια.

Οι Αμερικάνοι διατυμπανίζουν προς όλους και σε όλους τους τόνους ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Η ΕΕ αναζητεί το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο Κυπριακό, ενώ ο ΟΗΕ και οι Άγγλοι διαπιστώνουν προβλήματα στις συνομιλίες και προσπαθούν να επέμβουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιθυμία της Ρωσίας να αναμειχθεί πιο ενεργά στο Κυπριακό, ενώ επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει ο Χριστόφιας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν, οι παραδοσιακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαμορφώνουν το πλαίσιο για την ενεργότερη επέμβασή τους στο Κυπριακό, για την προώθηση των εγκληματικών σχεδίων τους, ενώ η Ρωσία, ενθαρρυμένη από τη νίκη στη Γεωργία, αναζητεί επέκταση της ζώνης επιρροής της, προσπαθώντας να μπει γερά στο παιχνίδι.

Το ερώτημα είναι: Η Αριστερά και ο λαϊκός παράγοντας θα μείνουν απαθείς θεατές ή θα αναλάβουν ενεργό δράση;

Δημήτρης Αντωνιάδης