ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ, του Δ.Κλεφτοδήμου

Η πιο κρίσιμη μάχη των κινημάτων πόλης: Όλοι στο τριήμερο 18-20 Γενάρη στο Ελληνικό

του Δ. Κλεφτοδήμου

Mια μεγάλη πρωτοβουλία ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης του πρώην αεροδρόμιου στο Ελληνικό και της μετατροπής του αποκλειστικά σε πνεύμονα πρασίνου. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας, ο Δήμος Ελληνικού με τον Χρ. Κορτζίδη αλλά και οι γύρω δήμοι – και βέβαια όλα τα κινήματα πόλης του Λεκανοπεδίου και το Παναττικό Δίκτυο. Αυτό που διακυβεύεται στο Ελληνικό είναι κρίσιμο για τη γύρω περιοχή αλλά είναι ακόμη πιο κρίσιμο πολιτικά για τη διεκδίκηση του δημόσιου ελεύθερου χώρου σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χώρου έχει με επιθετικό τρόπο εστιάσει στο Ελληνικό. Τόσο από πολιτική, όσο και από ιδεολογική άποψη. Επιδιώκει να μετατρέψει ολόκληρη την έκταση σε επιχειρηματικό και οικιστικό πάρκο και όχι σε πάρκο υψηλού πρασίνου. Με το σχέδιο Σουφλιά θα οικοδομηθούν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα (για να έχουμε τη διάσταση στο μυαλό μας, μιλάμε για κάτι σαν εικοσιπέντε MALL). Το όποιο πράσινο θα είναι κατατεμαχισμένο, ανάμεσα σε μεγάλες κατασκευές και σε νέους δρόμους που θα χαραχτούν, άρα δεν θα πρόκειται για πνεύμονα. Με τις καλύτερες προοπτικές μιλάνε για 7 δένδρα στο στρέμμα. Κοροϊδία, μόνον αυτή η λέξη ταιριάζει. Τι άλλο όμως να περιμένεις από αυτούς που άφησαν την Πάρνηθα να καταστραφεί, από αυτούς που με την πολιτική τους –ειδικά στο άρθρο 24 και στα δάση– άνοιξαν το δρόμο στους εμπρηστές; Από αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στη μαφία της νύχτας που λυμαίνεται την παραλία του Ελληνικού; Το ίδιο έργο συνεχίζουν και τώρα: ανοίγουν το δρόμο στους μεγαλο-εργολάβους και τους κερδοσκόπους. Ήδη τα αμαρτωλά «Ολυμπιακά Ακίνητα» σε συνεργασία με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε να κατασκευάσουν ξενοδοχείο και μαρίνα για μεγάλα σκάφη στον Άγιο Κοσμά (εκκρεμεί προσφυγή Κορτζίδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Πρέπει λοιπόν να τους σταματήσουμε. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη σημασία του τριήμερου 18-20 Γενάρη. Αν το κίνημα καταφέρει να τους σταματήσει τότε θα πάνε πίσω τα νεοφιλελεύθερα σχέδια συνολικά στο Λεκανοπέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα φουλάρουν. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου στην Αττική, στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να είμαστε εκεί. Με κάθε τρόπο: από τις οικογένειες με τα παιδιά και τα καροτσάκια των μωρών μέχρι τους ηλικιωμένους, κάνοντας βόλτα με το τραμ, με το ποδήλατο, φέρνοντας φιλικές παρέες.

Να μην περάσει το «διαίρει και βασίλευε»

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι θα είναι εύκολη η μάχη του Ελληνικού. Το επιτελείο Σουφλιά ετοιμάζει μια μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια. Εφαρμόζει τη μέθοδο «διαίρει και βασίλευε». Το Ελληνικό, δήθεν, είναι μια ευνοημένη περιοχή, που δεν έχει μεγάλη ανάγκη από πράσινο. Λένε ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές για το πάρκο στο Ελληνικό. Παρουσιάζουν την ιδέα ότι αν πουληθούν 300 στρέμματα στους κατασκευαστές τότε θα γίνει το πάρκο χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Πονηρή ιδέα, γιατί δεν τσιμεντοποιούν μόνο 300 στρέμματα αλλά τουλάχιστον 1.000, πονηρή ακόμη γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος αν δεν φτάσουν τα 300 να πάμε στα 500 (δηλαδή στα 2.000) κι έτσι τελικά δεν φτιάχνεται πάρκο πρασίνου αλλά «πάρκο» κτιρίων και δρόμων με ολίγον από γκαζόν και λιμνούλες ανάμεσα. Παράλληλα ο Σουφλιάς επιστρατεύει και τον «πολιτισμό». Προτείνει το Μουσείο Γουλανδρή «να στεγαστεί στο Ελληνικό, σε ένα κτίριο που θα υπογράφει ο λαμπρός αρχιτέκτονας Πέι». Οι άνθρωποι τα έχουν κανονίσει εκ των προτέρων (μέχρι και τον αρχιτέκτονα έχουν βρει, δεν ξέρουμε μόνο αν πρόλαβαν να πάρουν κμμιά επιδότηση από το Ζαχόπουλο) και στο λαό σερβίρουν τέχνη και αισθητική – πάντα ενάντια στο πράσινο! Ο δε Μάνος, πάντα νεωτεριστής, έχει μια ακόμη πιο προχωρημένη εκδοχή του «διαίρει και βασίλευε»: να πουληθεί και να τσιμεντοποιηθεί ολόκληρος ο χώρος στο Ελληνικό και τα χρήματα να δοθούν για να γίνουν έργα πρασίνου στις υποβαθμισμένες περιοχές. Να φτιάξουμε «Πράσινο Ταμείο» δήθεν. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής όλη αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό – ακόμη και δήμαρχοι που θα μπορούσαν να «τσιμπήσουν» (π.χ. νεοδημοκράτες στη Δυτική Αθήνα) δεν έχουν εκτεθεί. Κι είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο ότι σε όποιον άνθρωπο πεις ότι «χρήματα υπάρχουν, απλά αυτοί θέλουν να κάνουν μπίζνες και μετά σιγά μη δώσουν δεκάρα για τις γειτονιές μας» εισπράττεις συγκατάνευση.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην κλιματική αλλαγή – συσπειρωνόμαστε – δικτυωνόμαστε – διεκδικούμε:

• Ούτε ένα τετραγωνικό μπετόν στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και στους ορεινούς όγκους (Πάρνηθα, Υμμητός, Πεντέλη, Ποικίλον Όρος). Η Αττική μετά την καταστροφή της Πάρνηθας δεν το αντέχει.

• Επτά (τουλάχιστον) νέοι μεγάλοι κι ενιαίοι πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο: στο Ελληνικό, στο Γουδή, στον Ελαιώνα, στον Φαληρικό όρμο και τον πρώην ιππόδρομο, στα πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας, στα πρώην στρατόπεδα στο Χαϊδάρι, στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον.

• Το πράσινο, όπου υπάρχει (Πεδίο Άρεως, Εθνικός Κήπος, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Άλσος Βεΐκου, Άλσος Συγγρού και δεκάδες άλλα σημεία) να συντηρηθεί κι όχι να εγκαταλειφτεί ή να χαριστεί σε επιχειρηματίες, όπως προωθείται.

• Δώστε λεφτά για απαλλοτριώσεις, που ενώ αποφασίζονται δεν χρηματοδοτούνται και χρονίζουν. Λεφτά υπάρχουν. Κέρδη υπάρχουν. Φορολογείστε τα και φτιάξτε πνεύμονες πρασίνου αντί να ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία. Αξιοποιείστε τα κοινοτικά κονδύλια. (Παρεμπιπτόντως: σπυράκια έβγαλε ο Σουφλιάς με το έγγραφο Παπαδημούλη ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πάρκο σε ποσοστό 85%).

Προειδοποιούμε:

Για την αύξηση των καρκίνων, του παιδικού άσθματος, των αλλεργιών, του άγχους και όλων των παρεπόμενων ψυχικών ασθενειών υπεύθυνοι είναι όσοι έκαναν και κάνουν αβίωτες τις πόλεις μας, όσοι άφησαν την Αθήνα με μόλις 2,3 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο την πιο φτωχή πρωτεύουσα της Ευρώπης σε πράσινο, όσοι άφησαν την Πάρνηθα να καεί, όσοι συνεχίζουν τη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. Έστω από στενά οικονομική άποψη, αυτό το λαμβάνουν υπόψη οι υπολογισμοί σας κύριε Σουφλιά ή επειδή το πληρώνει μόνος του κάθε πολίτης δεν σας ενδιαφέρει;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ

18/1 πρωί: Δενδροφύτευση με συμμετοχή σχολείων της περιοχής. Μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας και σύλλογοι δασκάλων.

13:00: Μαθητική συναυλία με μαθητικά σχήματα

15:30: Ημερίδα (χαιρετισμοί, εισηγήσεις: Αθήνα, περιβάλλον, μητροπολιτικά πάρκα).

19/1 πρωί: Ημερίδα (μελέτες υπουργείου, εισηγήσεις με θέματα της περιοχής του αεροδρομίου, παρουσίαση της θέσης των 4 δήμων – επιστημονική τεκμηρίωση)

7:00-10:00 μ.μ.: Συνέλευση κινημάτων με θέμα «Πράσινοι πνεύμονες, ελεύθεροι χώροι: από τους τοπικούς αγώνες στο εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της Αττικής»

20/1 πρωί: Δενδροφύτευση από φορείς και κατοίκους της περιοχής, πολίτες και κινήματα της Αθήνας

απόγευμα: μεγάλη συναυλία

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα για τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Αττικής. Επισκεφθείτε: http://www.elliniko.gr/