Εκβιασμοί και… σιωπές για τα ΜΜΕ στην Πάτρα, του Μιχάλη Σιάχου

Οι κινητοποιήσεις και το προκλητικό λουκέτο στην εφημερίδα “Ημέρα”

Η 24ωρη απεργία σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας στις 21 Οκτωβρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους για να μην πραγματοποιηθεί η απεργία, χυδαίες επιθέσεις προς τα δύο σωματεία του Τύπου (ΕΣΗΕΠΗΝ και Ένωση Τεχνικών), απειλές για “λουκέτο” της εφημερίδας “Ημέρα” από τον μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη Θ. Καμπέρο, οι οποίες έγιναν πράξη την επομένη της κινητοποίησης.

Η απεργία δημοσιογράφων και τεχνικών της Πάτρας είχε απόλυτη επιτυχία. Για αυτό και ενόχλησε. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από την ημέρα που κηρύχθηκε η κινητοποίηση “το θέμα να κρατηθεί χαμηλά”, παρά το σχεδόν καθολικό “εμπάργκο” από τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ, η απεργία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. Το πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια, και το πρόβλημα είναι παλιό. Δεν το δημιούργησε ούτε η διεθνής κρίση, ούτε η πτώση των διαφημιστικών εσόδων. Η κρίση απλώς έριξε αλάτι στην ήδη ανοιχτή πληγή.

Παλιό το πρόβλημα

“Οι συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ της Πάτρας για τεχνικούς και δημοσιογράφους εδώ και περίπου μια τριετία είναι άθλιες, με παραβίαση συλλογικών συμβάσεων, καθυστερήσεις δεδουλευμένων και μισθών, μαύρη εργασία και μπλοκάκια κυρίως στους νεότερους συναδέλφους, και πολλές απολύσεις” λέει στην “Αριστερά!” ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Γιώργος Κοζίας.

Για “μεσαιωνικό καθεστώς” στις εργασιακές σχέσεις σε μεγάλη μερίδα του Τύπου της Πάτρας κάνει λόγο και η Κατερίνα Παγουλάτου, απολυμένη από την εφημερίδα “Αλλαγή” έπειτα από επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησε για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων της.

“Οι συνάδελφοι στη “Σημερινή” δεν βρέθηκαν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες ξαφνικά. Στην “Αλλαγή” καθυστέρηση δεδουλευμένων έχουμε επί μία τουλάχιστον τριετία, ενώ οι οφειλές στο ΤΣΠΕΑΘ (σ.σ. το Ταμείο των δημοσιογράφων) καταγράφουν… ολυμπιακό ρεκόρ από το 2004. Στα “Γεγονότα”, ποια ύφεση εξαναγκάζει τους συναδέλφους να παίρνουν “έναντι” 50 ευρώ την εβδομάδα υπογράφοντας μάλιστα απόδειξη; Και στην “Ημέρα” του κ. Καμπέρου ποια πτώση κερδών υπαγορεύει τον εξευτελισμό συναδέλφων, όταν τους ζητιέται να βγάλουν φωτοτυπία τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να εισπράξουν 150 ευρώ από τα δεδουλευμένα τους;”, λέει χαρακτηριστικά.

Το πρόσχημα και η ομηρία

Ο ωμός και δημόσιος εκβιασμός του ιδιοκτήτη της “Ημέρας” έγινε πράξη την επομένη της απεργίας, αφού το όργιο πιέσεων προς τους εργαζόμενους, που προηγήθηκε, δεν έπιασε τόπο.

“Από την εργοδοσία τέθηκε ένα εκβιαστικό δίλημμα που έλεγε “αν κάνετε απεργία κλείνω την εφημερίδα””, λέει η δημοσιογράφος της “Ημέρας” και μέλος της τριμελούς επιτροπής εργαζομένων για τις διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη Αναστασία Μαρτσούκα, για να συνεχίσει: “Χρησιμοποιώντας ακριβώς ως “πάτημα” την 24ωρη απεργία, την επόμενη μέρα που πήγαμε για δουλειά μας ανακοίνωσαν ότι η εφημερίδα κλείνει”.

Προσχηματική χαρακτηρίζει την απόφαση της εργοδοσίας και ο κ. Κοζίας: “Ο επιχειρηματίας Θ. Καμπέρος, ο οποίος έχει έναν όμιλο επιχειρήσεων, με πρόσχημα την 24ωρη απεργία ανέστειλε εκβιαστικά την έκδοση της εφημερίδας “Ημέρα” και οδηγεί παράνομα πάνω από 50 εργαζόμενους στην ανεργία. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την εφημερίδα του απέλυσε το προηγούμενο διάστημα 15 εργαζόμενους, 12 δημοσιογράφους και 3 τεχνικούς”, λέει ο πρόεδρος των τεχνικών.

Η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας μετέτρεψε σε ομήρους τους εργαζόμενους, καθώς η εργοδοσία ούτε έχει κοινοποιήσει απολύσεις, ούτε έχει δώσει αποζημιώσεις, αφού οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να τις πάρουν σε… δόσεις των 1.000 ευρώ, όπως πρότεινε η επιχείρηση. “Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ομηρία. Αυτό το αίσθημα διακατέχει όλους τους συναδέλφους. Δεν είμαστε ούτε απολυμένοι, ούτε εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να πάρουμε δεδουλευμένα, δεν μπορούμε να πάμε στο ταμείο ανεργίας, δεν μπορούμε να ψάξουμε για άλλη δουλειά”, τονίζει η Αν. Μαρτσούκα.

Ένοχες σιωπές

Την ίδια στιγμή, για “σιωπή” εκ μέρους των τοπικών φορέων κάνει λόγο η Κ. Παγουλάτου. “Έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από τότε που ο κ. Καμπέρος έκανε πράξη τον δημόσιο εκβιασμό του. Κλείνει μια εφημερίδα. Οι συνάδελφοι είναι εγκλωβισμένοι και σε οικονομική εξαθλίωση, και κανείς από τους τοπικούς φορείς δεν παίρνει θέση επί της ουσίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα ήρθαν βουλευτές, ο νομάρχης, εκπρόσωπος του δημάρχου κ.ά., μας χτύπησαν στην πλάτη και μας είπαν ότι “το πρόβλημα με τον περιφερειακό Τύπο είναι γνωστό”. Και ερωτώ: Αν είναι γνωστό, τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής ή τι θα κάνουν από εδώ και πέρα;”.

Η ένοχη σιωπή των φορέων της Πάτρας φέρνει στην επιφάνεια τη σχέση διαπλοκής μεταξύ των επαρχιακών εκδοτών με τους τοπικούς άρχοντες και τα μεγάλα κόμματα. Όταν ο Τύπος λειτουργεί ως μέσο άσκησης πίεσης για να κλείνονται επιχειρηματικές συμφωνίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ, όταν ο Τύπος λειτουργεί ως μέσο εκδούλευσης σε πολιτικούς φίλους, τότε εξηγείται η σιωπή των τοπικών φορέων της Πάτρας, οι οποίοι μάλιστα ενισχύουν οικονομικά μέσω της κρατικής διαφήμισης τους συγκεκριμένους εκδότες.

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. “Θα ασκήσουμε πίεση με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μην κλείσει η ιστορική εφημερίδα “Ημέρα” που κυκλοφορεί επί 65 χρόνια και η οποία δεν ανήκει μόνο στον Καμπέρο και τις επιχειρήσεις του, αλλά και στην πόλη και στο λαό της Πάτρας”, λέει η Αν. Μαρτσούκα.

Τα δύο σωματεία Τύπου προωθούν παράλληλα, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες τους, τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. “Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχιση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων. Σκεφτόμαστε από την οργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στην Πάτρα μέχρι και 24ωρη ή 48ωρη απεργία σε όλο τον επαρχιακό – περιφερειακό Τύπο” λέει ο Γ. Κοζίας, καταλήγοντας: “Εμείς στην Πάτρα ουσιαστικά ανοίξαμε το τεράστιο ζήτημα των συνθηκών εργασίας στον περιφερειακό αλλά και γενικότερα στον ελληνικό Τύπο, ζήτημα που θέλουμε να το κάνουμε όσο γίνεται πιο συνολικό και πιο κεντρικό”.

Πλατύ ρεύμα αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους της “Ημέρας” αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους στον Τύπο έχουν εκφράσει δεκάδες σωματεία και οργανώσεις, παρά τη στάση χαμηλών τόνων που κρατά μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), το οποίο περιορίζεται σε ανακοινώσεις. Μάλιστα, με πρωτοβουλία συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/11 σύσκεψη σωματείων και μελών διοικήσεων συλλόγων, που συνυπέγραψαν ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στη διοίκηση του ΕΚΠ, από την οποία ζητείται, μεταξύ άλλων, η άμεση πραγματοποίηση παμπατραϊκής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Επίσης, το θέμα της “Ημέρας” και της κατάστασης στον Τύπο της Πάτρας έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα, και ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Τσούκαλης.

Μιχάλης Σιάχος


Ο “κολλητός” του υπουργού

Αναρωτιέστε με ποιανού πλάτες ο ιδιοκτήτης της “Ημέρας” εκβιάζει ωμά; Η απάντηση βρίσκεται στο προσωπικό blog του υπουργού κ. Λοβέρδου: “”Υπερηφανεύομαι επειδή έχω τους ίδιους κολλητούς”, δήλωνε σε συνέντευξή του στο BIG, έχοντας στο μυαλό του βέβαια τους Αργύρη Πασσά, Γιώργο Ηλιόπουλο (σημερινό διευθυντή του πολιτικού του γραφείου), Θοδωρή Καμπέρο, Γιάννη Κότα και τους φίλους του από το πανεπιστήμιο Δημήτρη Παγαδάκη και Μανώλη Αναγνωστάκη”. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Λοβέρδο να συνδέεται με τον Θ. Καμπέρο και με σχέση κουμπαριάς. Είπατε τίποτα για διαπλοκή;