Δοκιμάζεται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, του Χρήστου Πατούχα

Η προσπάθεια από κάθε άποψη είναι ενθαρρυντική και μένει να αποδειχτεί και ελπιδοφόρα. Θέλω να όμως να βάλω κάποια σημεία που νομίζω λείπουν μέχρι ώρας από το όλο εγχείρημα.

  1. Υπάρχει ανάγκη ιδεολογικο-πολιτικής σαφήνειας, μιας καθορισμένης ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ που να είναι αντιληπτή στους από τα ”κάτω”. Κάθε δύναμη της Αριστεράς θα πρέπει να αισθάνεται ότι χωράει στο ΣΥΡΙΖΑ, πως υπάρχει ένα μίνιμουμ προγραμματικό όριο που δεν είναι πίσω από τις διακηρύξεις κανενός μέσα στην Αριστερά. Πρέπει και το ΚΚΕ να βρίσκει χώρο σε κάτι τέτοιο καθώς και όλες οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να περιοριστεί σε γενικόλογες διακηρύξεις. Ο στόχος του πρέπει να είναι η ανατροπή αυτού του κοινωνικού μοντέλου και η επιδίωξη ενός άλλου. Και από αυτή την άποψη είναι κρίσιμο το πώς αντιμετωπίζει και απαντά αυτή τη στιγμή στην κρίση του πολιτικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η πιο δυνατή συνιστώσα του. Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος της κρίσης του συστήματος αλλά να παίξουμε ρόλο στην όξυνση αυτής της κρίσης.
  3. Η δημοσκοπική άνοδος δεν συνιστά πραγματικότητα αν δεν συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από την οργάνωση των αγώνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που θα κριθούν και κρίνουν το ΣΥΡΙΖΑ, το ασφαλιστικό, η φτώχεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Πριν από κάθε σκέψη για κυβέρνηση πρέπει να αποδεικνύεις ότι πρώτο σου μέλημα είναι η νικηφόρα αναμέτρηση στα μέτωπα της κοινωνίας.
  4. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές προσωπικότητες από το χώρο του ΣΥΝ που σκέφτονται διαφόρων ειδών ”συμπράξεις” με το ΠΑΣΟΚ. Να είμαστε καθαροί. Αν αυτή τη φορά προχωρήσουμε με τις αυταπάτες να μας οδηγούν θέτουμε προυποθέσεις για μια ακόμη ήττα της Αριστεράς. Οι ιστορικές ευκαιρίες έχουν την μοναδικότητα τους ειδάλλως χάνονται ή επαναλαμβάνονται σε άλλες συνθήκες τιμωρώντας σε. Καμία συμμετοχή σε κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, κανένα ”ναι” σε κυβέρνηση Μεγάλης Αριστεράς.

Προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θέλω. Ακόμα δεν θεωρώ τον εαυτό μου μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως παρακολουθώ θετικά τις διεργασίες του.

Χρήστος Πατούχας,
επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πάτρας
"Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση – Ανυπότακτη Πολιτεία"