Δικομματική συμπαιγνία για την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα, του Χρίστου Καραμάνου

Πριν λίγες μέρες πέρασε από τη Βουλή τροπολογία σε άσχετο ν/σ, με την οποία επιχειρείται να δοθεί νομοθετική κάλυψη στη σκανδαλώδη συμφωνία Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ ΠΑΟ για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Με τη σύμβαση αυτή το Δ.Α. αναλαμβάνει να πληρώσει το νέο γήπεδο του ΠΑΟ και, μάλιστα, με καπέλο περί τα 67,5 εκατ. ευρώ. Με την ίδια τροπολογία, η Εθνική Τράπεζα (που ήταν συνέταιρος του Δ.Α.) αποχωρεί από τη σύμβαση, προφανώς γιατί είναι επιζήμια για τα συμφέροντά της. Πλέον ολόκληρη η ζημιά φορτώνεται στον αθηναϊκό λαό. Καραμπινάτο σκάνδαλο Νο1 στον Ελαιώνα. Την τροπολογία υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πριν λίγες εβδομάδες, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας (με πλειοψηφούσα παράταξη το ΠΑΣΟΚ) γνωμοδότησε θετικά υπέρ του νέου Mall του Βωβού στον Ελαιώνα. Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα κυριολεκτικά διέλυσε την Περιβαλλοντική Μελέτη, που βάσει νομοθεσίας ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει ο Βωβός και η έγκριση της οποίας είναι υποχρεωτική για να προχωρήσει το έργο. Η Επιτροπή απέδειξε, με πολυσέλιδο τεκμηριωμένο Υπόμνημα, ότι το Mall των 34.000 επισκεπτών κατά μέσον όρο κάθε μέρα, θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή ασφυξία ολόκληρη την περιοχή από τον Κηφισό μέχρι την Ομόνοια. Παράλληλα, παρουσίασε δηλώσεις τόσο του Προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνου, όσο και της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ότι επιβάλλεται πρώτα να κριθεί η Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή και εν συνεχεία οι επιμέρους, όπως αυτή του Βωβού (το αυτονόητο, δηλαδή, ειπωμένο από τα πλέον αρμόδια χείλη). Κι όμως, οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έδωσαν τη ΒΩΒΗ (καθ’ ότι δεν είπαν ούτε ένα επιχείρημα, ούτε έδωσαν έστω μια απάντηση) ψήφο. Καραμπινάτη αυθαιρεσία Νο2 για τον Ελαιώνα.

Τον Απρίλη του 2007, ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας, για να οικοδομηθεί το γήπεδο του ΠΑΟ, αντί 20,3 εκατ. ευρώ. Για να υπολογιστεί το τίμημα, η τιμή μονάδος πολλαπλασιάστηκε επί το συνολικό εμβαδόν των οικοπέδων, και όχι επί το τμήμα εκείνο που θα απέμενε στην ΕΤΕ μετά την υποχρεωτική εισφορά των οικοπέδων σε γη και χρήμα. Δηλαδή, πληρώθηκε η ΕΤΕ και για τμήμα των οικοπέδων που ανήκει στο Δημόσιο. Υπερτιμολόγηση 13 εκατ. ευρώ. Καραμπινάτο σκάνδαλο Νο3 για τον Ελαιώνα. Την αγορά υπερψήφισαν στο δημοτικό δυμβούλιο οι παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο Δ.Α. συμφώνησε με τον "ερασιτέχνη" ΠΑΟ (Γιαννακόπουλοι) να τον αποζημιώσει για την αποχώρησή του από τη Λεωφ. Αλεξάνδρας, που πρόκειται να "αναπλασθεί" ως θηριώδες υπόγειο γκαράζ με ολίγον από πράσινο επιγείως. Υποτίθεται ότι ο "ερασιτέχνης" ΠΑΟ είχε δικαιώματα στο χώρο. Μόνο που δεν έχει ούτε ένα χαρτί, δηλαδή δεν έχει κανένα δικαίωμα, ενώ ο χώρος του είχε παραχωρηθεί με παραχωρητήριο, που έληξε το 1972, και έκτοτε όφειλε να πληρώνει και ενοίκιο, που ουδέποτε πλήρωσε. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Δ.Α. συμφώνησε να πληρώσει στους Γιαννακόπουλους το ασύλληπτο ποσό των 49 εκατ. ευρώ στα επόμενα 35 χρόνια. Τη συμφωνία ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο οι παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση τον Γ. Αναγνωστόπουλο του ΠΑΣΟΚ). Καραμπινάτο σκάνδαλο Νο4 για τον Ελαιώνα.

Όμως, πού συμβαίνουν όλα αυτά τα σκάνδαλα; Σε μια έκταση κοινόχρηστου πρασίνου, χαρακτηρισμένη έτσι από το 1995, που με μια άλλη "καλοκαιρινή" τροπολογία, του Γ. Σουφλιά, το 2006, άλλαξε εν μία νυκτί χαρακτηρισμό. Και, μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση, αποφεύγοντας τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας – προσωρινά, βέβαια, γιατί με την πρώτη διοικητική πράξη που θα εκδοθεί, θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ. Καραμπινάτη αυθαιρεσία Νο5 για τον Ελαιώνα. Προφανώς και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε;

Τα ΜΜΕ και ειδικά ο αθλητικός Τύπος διασπείρουν ένα κλίμα ότι το ζήτημα πλέον τελείωσε. Δεν είναι έτσι. Ήδη η Επιτροπή Πολιτών έχει καταθέσει στο ΣτΕ δύο προσφυγές (για την αγορά των οικοπέδων της ΕΤΕ και για τη σύμβαση Δ.Α.-ΠΑΕ ΠΑΟ – εξαιτίας αυτής της προσφυγής πέρασαν πρόσφατα τροπολογία από τη Βουλή, για να δώσουν στη σύμβαση νομοθετικό μανδύα). Επίσης, έχει υπάρξει από τη δουλειά της Επιτροπής σημαντική ευαισθητοποίηση με δύο μαζικές συγκεντρώσεις στον Ελαιώνα. Η καθυστέρηση στην προώθηση των έργων (πάνω από 1 χρόνο) οφείλεται και στη δράση της Επιτροπής Πολιτών.

Μέχρι σήμερα βρισκόμασταν στο προκαταρκτικό σχέδιο. Από ’δώ και πέρα, αρχίζει η πραγματική μάχη για τη διάσωση του Ελαιώνα. Η Επιτροπή προγραμματίζει μια μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη και στο ΣτΕ με τρεις νέες προσφυγές, που πλέον αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα.

Αν και οι κορυφές στην Αριστερά συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα του ζητήματος και στηρίξουν την κίνηση της βάσης, τότε οι προοπτικές για να κερδηθεί η μάχη του Ελαιώνα δεν θα είναι καθόλου λίγες.

Για το γήπεδο του ΠΑΟ

Καλλιεργείται μια ψύχωση για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Σαν οι πολίτες της Αθήνας να έχουν λυμένα όλα τα προβλήματά τους και το κρίσιμο που μένει να διευθετηθεί να είναι το γήπεδο του ΠΑΟ. Στην Αθήνα, όμως, προτεραιότητα έχουν α) το πράσινο και β) η κοινωνική πολιτική. Δεν μπορεί 200 εκατ. ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό να πηγαίνουν χάρισμα για το γήπεδο μιας ΠΑΕ.

Όμως η μεγάλη ζημιά στον Ελαιώνα δεν γίνεται από το γήπεδο, αλλά από τα άλλα εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν – και αυτά- σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου: το Mall του Βωβού φέρνει κατά μέσο όρο κάθε μέρα 34.000 επισκέπτες, όσους δηλαδή το γήπεδο κάθε 10 ή 15 μέρες. Το γήπεδο και η ψύχωση γι’ αυτό είναι προφανώς το μέσο για τη "νομιμοποίηση" της τσιμεντοποίησης των σκανδάλων και των αυθαιρεσιών.

Η Επιτροπή Πολιτών θεωρεί ότι στον Ελαιώνα πρέπει να γίνει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Μόνο τα χρήματα των υπερτιμολογήσεων θα αρκούσαν για το πρώτο του τμήμα, μεγέθους όσο περίπου το Πεδίον του Άρεως.

Από την "Ανοιχτή Πόλη", που έχει δώσει μάχες στο δημοτικό συμβούλιο για τον Ελαιώνα, υπάρχει μια πρόταση, που λέει να γίνει μεν το νέο γήπεδο στον Ελαιώνα, αλλά α) γύρω από το γήπεδο να γίνει μόνο πάρκο κι όχι άλλα κτίρια, β) η έκταση του γηπέδου, που αποστερείται από το κοινόχρηστο πράσινο, να ισοζυγισθεί με απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστο πράσινο στα γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα, γ) το κόστος να βαρύνει εξολοκλήρου την ΠΑΕ. Προφανώς, η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τους επιχειρηματίες και το δικομματισμό.

Το κεντρικό διακύβευμα στον Ελαιώνα είναι να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και η τσιμεντοποίηση – αυτό παίζεται τώρα. Αν προχωρήσει η τσιμεντοποίηση, έστω σ’ αυτό το κομμάτι των 220 στρεμμάτων κοινόχρηστου πρασίνου, θα έρθει γρήγορα και η σειρά των υπόλοιπων 3.250 στρεμμάτων, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα σαν κοινόχρηστο πράσινο. Αυτή θα είναι μια τραγική εξέλιξη για το Λεκανοπέδιο, ειδικά για το δυτικό τμήμα του – σε συνδυασμό, μάλιστα με ό,τι προωθείται στο Θριάσιο. Κάτι σαν μια νέα καμένη Πάρνηθα. Γι’ αυτό η αντίσταση σήμερα είναι όρος επιβίωσης για το αύριο.

Χρίστος Καραμάνος