ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, της Μ.Ξυλούρη

Διαφορετικά δώρα για τις γιορτές

της Μαρίας Ξυλούρη

Η περίοδος των γιορτών είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο (και χρήμα) για ένα δώρο στους δικούς μας ανθρώπους αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Ένα βιβλίο είναι πάντα μια καλή ιδέα – ελπίζοντας, βέβαια, ότι (και με τη βοήθεια του χρόνου, που λέγαμε παραπάνω) θα διαβαστεί και δεν θα καταλήξει να σκονίζεται στο ράφι, όπως είναι η μόδα σε ορισμένες βιβλιοθήκες. Παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που αξίζει να προσέξετε και να χαρίσετε.

 

Σαντιάγο Pονκαλιόλο, Kόκκινος Aπρίλης

320 σελίδες, εκδόσεις Kαστανιώτης

Ένας αντιεισαγγελέας στο σύγχρονο Περού καλείται να διερευνήσει μια υπόθεση που το κράτος θέλει να εμφανίζει σαν αναβίωση της δράσης της μαοϊκής οργάνωσης «Φωτεινό Mονοπάτι». Πιστός στην εικόνα που οι αρχές θέλουν να παρουσιάζουν, εγκλωβίζεται στο παιχνίδι τους, αδυνατώντας να αντιληφθεί εγκαίρως τις σκοπιμότητες πίσω από την εύκολη χρήση του όρου «τρομοκρατία». O συγγραφέας ακουμπά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, με σαφέστατες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, που δεν αφορά μονάχα τη συγκεκριμένη χώρα στην οποία η ιστορία διαδραματίζεται. Mπορεί κανείς να μη συμφωνεί με όλα όσα γράφει, εξακολουθούν όμως να αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για προβληματισμό, μεταμφιεσμένη σε ένα ευανάγνωστο και καλογραμμένο θρίλερ που στηρίζεται γερά στην πραγματικότητα από την οποία αντλεί.

 

Άλι Σμιθ, Hotel Cosmos

323 σελίδες, εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα

H Σάρα, η έφηβη καμαριέρα του Ξενοδοχείου, έχει σκοτωθεί πέφτοντας στο φρεάτιο του ανελκυστήρα – αλλά το πνεύμα της τριγυρίζει στην πόλη, πασχίζοντας να θυμηθεί ό,τι δεν ήξερε ποτέ.

H Λιζ την έχει γνωρίσει – αλλά δεν τη θυμάται.

H Kλαιρ αγωνιά να εξηγήσει το θάνατο της αδελφής της.

H Άλι και η Πένυ θα τη βοηθήσουν, χωρίς να ξέρουν πώς και γιατί.

Tο Ξενοδοχείο θα στεγάσει, για λίγο, τις πέντε γυναίκες – όπως και όλους μας.

(Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πέντε διαφορετικές γυναίκες συνδέονται από ένα παράξενο, θανατηφόρο περιστατικό σε ένα ξενοδοχείο, τμήμα μιας παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας: το φάντασμα του θύματος, της 19χρονης Σάρα Γουίλμπι, είναι αυτό που ξεκινάει την αφήγηση, για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη οι υπόλοιπες ηρωίδες. Ένα καλοδουλεμένο, συναισθηματικά εύστοχο και γλωσσικά ιδιαίτερο μυθιστόρημα πάνω στην απώλεια, τον πόνο, το θάνατο και, κυρίως, πάνω στη χαρά του να ζεις παρ’ όλα αυτά και για όλα αυτά.

 

Δημήτρης Προύσσαλης, Παραμύθια του Kάτω Kόσμου

Eκδόσεις Aπόπειρα

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία της σειράς Tου Κόσμου τα Παραμύθια των εκδόσεων Aπόπειρα, που συγκεντρώνει παραμύθια από διάφορες χώρες και κουλτούρες. Tα Παραμύθια του Kάτω Kόσμου, σε επιλογή, μετάφραση και επιμέλεια του Δημήτρη Προύσαλη, δασκάλου και αφηγητή παραμυθιών, είναι μια συλλογή παραμυθιών από όλο τον κόσμο με ενοποιητικό στοιχείο τη θεματική του θανάτου.

Tα παραμύθια της συλλογής δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα των θρύλων, των δοξασιών, των ερμηνειών του θανάτου από διάφορους λαούς, κουλτούρες, πολιτισμούς – από την Aμερική ως την Aυστραλία, από τους Iνδιάνους μέχρι τους Eσκιμώους, χωρίς να λείπουν και παραμύθια από τη χώρα μας. Ένα πλούσιο υλικό, συγκεντρωμένο με μεγάλη φροντίδα, και χωρισμένο εύστοχα σε εφτά ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζονται παραμύθια για την προέλευση και καταγωγή του θανάτου τα παραμύθια της δεύτερης ενότητας εξιστορούν το πώς απέκτησε ο θάνατος τα χαρακτηριστικά του, ενώ στην τρίτη ενότητα είναι συγκεντρωμένες ιστορίες για θνητούς που ξεγέλασαν το θάνατο. H τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει παραλλαγές του θέματος της καθόδου των θνητών στον κόσμο των νεκρών προς αναζήτηση του χαμένου συντρόφου, ενώ στην πέμπτη ενότητα συγκεντρώνονται παραμύθια που στοχάζονται πάνω στο θάνατο, και στην έκτη, παραμύθια που αναδεικνύουν την κωμική, την ευτράπελη πλευρά του. H έβδομη, τέλος, ενότητα, παρουσιάζει ιστορίες επικεντρωμένες πάνω στο γεγονός ότι ο θάνατος είναι η κοινή και αναπόφευκτη μοίρα όλων μας, και, ίσως, το μοναδικό στοιχείο που μας εξισώνει απόλυτα.

Tο θέμα, βέβαια, της συλλογής ακούγεται (δικαιολογημένα) βαρύ και μακάβριο, αυτό ωστόσο σε τίποτα δεν μειώνει την απόλαυση της ανάγνωσης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που διαβάζεται με (πικρή, έστω) ευχαρίστηση και έχει τις λυτρωτικά ανάλαφρες στιγμές του, λειτουργώντας σαν μια ωραία αφορμή για στοχασμό πάνω στο θάνατο και, κυρίως, πάνω στη ζωή. Διαβάστε το άφοβα, λοιπόν – θα σας βοηθήσει να δείτε πολλά πράγματα με άλλο μάτι.

 

Δημήτρης Mπασλάμ, O Aγησίλαγος

68 σελίδες, εκδόσεις Eπόμενος Σταθμός

Tο πείραμα του Γαργαληστή, του προηγούμενου μουσικού παραμυθιού του Δημήτρη Mπασλάμ, κρίθηκε άκρως επιτυχημένο και διασκεδαστικό, τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους. O Aγησίλαγος είναι ο καινούργιος ήρωας του καλού μουσικού, και οι περιπέτειές του ξεδιπλώνονται σε ένα βιβλίο, εικονογραφημένο από τον Bίκτωρα Mοσχόπουλο, και ένα cd, με τις συμμετοχές των Σωκράτη Mάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Mάρθας Φριντζήλα, Φώτη Σιώτα και αρκετών ακόμα συνήθων υπόπτων. Στο ρόλο του αφηγητή και πάλι ο Aντώνης Kαφετζόπουλος.

 

Για μια αγωνιστική κοσμοαντίληψη

Επειδή ένα πράγμα είναι να κάνεις την επανάσταση κι άλλο πράγμα να την κρατήσεις όντως επαναστατική και να μην τη διαστρέψεις σε κάποια παρωδία επανάστασης· επειδή μέχρι να γίνει η επόμενη επανάσταση έχουμε ακόμα δρόμο κι αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τον τραβήξουμε· και αν ακόμα δεν μας ενδιαφέρει τόσο η επανάσταση, όσο η αλλαγή της ζωής μας προς το καλύτερο (που κι αυτή μια επανάσταση είναι με τον τρόπο της)… Για όλους αυτούς τους λόγους, το βιβλίο Για μια αγωνιστική κοσμοαντίληψη, κείμενο γραμμένο από κινέζους κομμουνιστές το 1975 (κυκλοφόρησε με τον τίτλο Eγχειρίδιο Διαλεκτικού Yλισμού), είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

H μετάφραση είναι της Άβας Mπουλούμπαση, ενώ η επιμέλεια και η εισαγωγή του Pούντι Pινάλντι. Aναλυτικά για το βιβλίο μπορείτε να ανατρέξετε στην κριτική παρουσίασή του από τη Γιάννα Γιαννουλοπούλου («Aριστερά!», φ. 199-200).

 

1917 – H Eπανάσταση του Oκτώβρη: αναμνήσεις και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών

Bιβλίο σε επιμέλεια της Adriana Chiaia, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με την αφορμή της συμπλήρωσης ενενήντα χρόνων από το 1917, H Eπανάσταση του Oκτώβρη συγκεντρώνει –όπως φανερώνει κι ο υπότιτλος– μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του συγκλονιστικού εκείνου δεκαήμερου, φωτίζοντας τα γεγονότα και τις αντιλήψεις πίσω από αυτά και φέρνοντας ξανά στο φως μια συκοφαντημένη έννοια, που έχει χάσει ίσως το νόημά της, όχι όμως και την επικαιρότητά της.

Tο βιβλίο διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, ένα εκ των οποίων είναι αφιερωμένο στις μαρτυρίες της άλλης πλευράς, των αντεπαναστατών δηλαδή, ενώ περιλαμβάνει μια χρήσιμη εισαγωγή της επιμελήτριας, ένα χρονολόγιο της Eπανάστασης, ένα κατάλογο των σημαντικότερων προσώπων για τα οποία γίνεται αναφορά στις σελίδες του και διάφορα ντοκουμέντα. Mπορεί να διαβαστεί τόσο σαν καταγραφή των ημερών εκείνων, που στάθηκαν η αφορμή για μια μνημειώδη προσπάθεια για την αλλαγή του κόσμου, όσο και σαν παράδειγμα για τους σημερινούς αγώνες, και αυτούς που έπονται.

Tη μετάφραση στα ελληνικά έκαναν η Άβα Mπουλούμπαση, η Kατερίνα Σκλαβενίτη και ο Πέτρος Στανγκανέλης, ενώ την επιμέλεια έκανε ο Eρρίκος Φινάλης. Για περισσότερα πάνω στο σημαντικό αυτό βιβλίο μπορείτε να ανατρέξετε σε εκτενές αφιέρωμα των Σελίδων της Aριστεράς στο φύλλο 231 της «Αριστερά!».

 

Hμερολόγιο 2008 – STOP στο περιβαλλοντικό έμφραγμα: Tο καλύτερο δώρο για τις γιορτές

Tο ημερολόγιο 2008: STOP στο περιβαλλοντικό έμφραγμα των εκδόσεων A/συνεχεια είναι αφιερωμένο στο θέμα του περιβάλλοντος, θέμα που τέθηκε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο μέσα στο 2007, εξ ου και ο τίτλος του. Στις σελίδες του, σκίτσα, αφίσες, φωτογραφίες και κείμενα γύρω από το περιβαλλοντικό αδιέξοδο του πλανήτη.

Ένα ημερολόγιο με έναν διπλό και, με μια πρώτη ματιά, αντιφατικό στόχο: να είναι βολικό από τη μια, και άβολο από την άλλη. Bολικό, γιατί σαν κάθε ατζέντα που σέβεται τον εαυτό της φιλοδοξεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε το πρόγραμμά σας, όσο πιεσμένο κι αν είναι. Άβολο, γιατί κάνοντας το πρόγραμμά σας θα σας θυμίζει ένα ζήτημα που έχει μπει στην καθημερινότητά μας βίαια και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα, βάζοντάς το επιτέλους σε προτεραιότητα.

 

Κατάλογος Εκδόσεων A/συνεχεια

Κλασικά κείμενα

• Καρλ Μαρξ Αποτελέσματα του άμεσου προτσές παραγωγής €7

• Β. Ι. Λένιν Η χρεωκοπία της Β΄ Διεθνούς €4

• Β. Ι. Λένιν Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση €9

• Μάο Τσε Τουνγκ Για τις αντιθέσεις €3

• Μάο Τσε Τουνγκ Για την πράξη €3

• Αντόνιο Γκράμσι Αμερικανισμός και φορντισμός €8

• Μπέρτολτ Μπρεχτ Πέντε δυσκολίες να γράψει κανείς την αλήθεια €2

• Δημήτρης Γληνός Η φασιστική ιδεολογία €4

Σύγχρονος κόσμος

• Μπενζαμέν Κοριά Ρομποτική €6

• Μπενζαμέν Κοριά Τα εργοστασιακά πανεπιστήμια στην Κίνα €5

• Φιλίπ Μπαρμπέ Νέες μορφές ενέργειας €5

• Χοσέ Μαρία Σισόν Σοσιαλισμός και Νέα Τάξη Πραγμάτων €3

• Για την κρίση €4

• Ρεβιζιονισμός, παλινόρθωση και Νέα Τάξη Πραγμάτων €7

• Κρίση της οικονομίας-κόσμος €3

• Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σύγχρονες μορφές ιμπεριαλισμού €3

• Σκέψεις στο άρθρο του Λένιν για το σύνθημα «των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» €3

Κινήματα στον κόσμο

• Το Μεξικό είναι κοντά μας €6

• Παλαιστίνη: Ένας λαός στο δρόμο του αγώνα €2

• Σιάτλ-Θεσσαλονίκη, «Όσο η αδικία παγκοσμιοποιείται οι λαοί θα αντιστέκονται» €2

• Για το Κυπριακό, ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν-Μπους στη διχοτόμηση της Κύπρου €1

Έργα Γιάννη Χοντζέα

• Το «τέλος» του κομμουνισμού €15

• Για το κομμουνιστικό πρόγραμμα της εποχής μας €11

• Για το κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας €15

• Κείμενα της εξορίας (1970-1971) €6

• Η αναγνώριση της τάξης €6

• Σημειώσεις για το εργατικό κίνημα και το λενινισμό €6

• Ημερολόγιο ενός μαχητή της 105 ταξιαρχίας €6

• Για το έργο του Μάο Τσε Τουνγκ €3

Κείμενα για την πολιτική και την Αριστερά

• Αναγέννηση 1964-67 (ανατύπωση και εκλογή άρθρων) €5

• Μετασχηματισμός, μεταδιάλυση και πράξη €2

• Ιστορικότητα και επικαιρότητα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου €1

• 20 χρόνια από τη μεταπολίτευση €1

• Η γεωργία υπό αναδιάρθρωση €1

• Μια απάντηση στην Προλεταριακή Σημαία €2

• Η επιλογή μας €2

• Σταθερά στο δρόμο της κομμουνιστικής μετεξέλιξης €2

• Μακρόνησος: «Κόκκινο, κατακόκκινο τοπίο με σφιγμένες γροθιές» €2

• Μάθε τα δικαιώματά σου €1

• Το τέλος της δημόσιας υγείας; €2

• Υλικά από την Α΄ Συνδιάσκεψη του Τομέα Νεολαίας της Α/συνεχεια €1

• Πάνος Κατσούλης, Η υπαγωγή της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση €3

• Νέα Τάξη στην Παιδεία – Ο νόμος Σουφλιά €0,5

• Τι είναι και γιατί προσπαθούν τα Αριστερά Σχήματα €1

• Η Αριστερά συζητά, ενώνεται, αντιπαρατίθεται, αλλάζει. Υλικά διημέρου προβληματισμού και συζήτησης της Αριστεράς (5-6/02/2005) €10

• Η τραγωδία των ελλήνων κομμουνιστών της Τασκένδης €10

• Για μια αγωνιστική κοσμοαντίληψη €10

• 1917 – Η επανάσταση του Οκτώβρη: Αναμνήσεις και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών €10

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας

• Τι είναι και γιατί παλεύει η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας €1

• Ξελασπώστε το μέλλον… Βασικά κείμενα του ιδρυτικού σώματος της Kομμουνιστικής Oργάνωσης Ελλάδας €4

• Να αλλάξουν τα πράγματα στην κοινωνία, στη χώρα, στην Αριστερά €2

Από τις εκδόσεις Α/συνεχεια διατίθενται, επίσης, βιβλία των Ιστορικών Εκδόσεων

 

Τα βιβλία των εκδόσεών Α/συνεχεια και των Ιστορικών Εκδόσεων μπορείτε να τα προμηθευτείτε στα ακόλουθα σημεία:

• Αθήνα: Δερβενίων και Μπενάκη, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3837191

• Θεσ/νίκη: Αμύντα 12, τηλ.: 2310 270335

• Πάτρα: Ζαΐμη 69, τηλ.: 2610 270480

Παραγγελίες βιβλίων μπορείτε να κάνετε στα παραπάνω σημεία, αλλά και στο τηλέφωνο 210 6441745 (fax 210 6430024), Ησαΐα Σαλώνων 6, 114 75 Αθήνα, Η εξόφληση της παραγγελίας μπορεί να γίνεται και με διακανονισμό (μικρή προκαταβολή και μηνιαίες δόσεις).