Διαδήλωση Αφγανών ενάντια στην αστυνομική βία, του Γ.Σ.

Το Σάββατο στις 11 Οκτώβρη εκατοντάδες Αφγανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τα βασανιστήρια και τους παντοειδείς εξευτελισμούς που δέχονται στα αστυνομικά τμήματα όπου κάθε φορά προσάγονται.

Την οργάνωση της διαδήλωσης είχε η αφγανική κοινότητα Ελλάδας.

Η διαδήλωση διέσχισε την οδό Σταδίου, πέρασε από το Σύνταγμα, ανηφόρησε τη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου παρέδωσε ψήφισμα, από εκεί με πορεία σταμάτησε μπροστά στο Υπουργείο Εξωτερικών, παραδίνοντας κι εκεί το ίδιο ψήφισμα διαμαρτυρίας, στη συνέχεια ακολουθώντας την Πανεπιστημίου, μέσω πλατείας Ομονοίας, κατευθύνθηκε προς την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, παραδίνοντας κι εκεί το ψήφισμα. Οι διαδηλωτές Αφγανοί ήταν ιδιαίτερα μαχητικοί και δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να φωνάζουν συνθήματα, όπως "άσυλο στους πρόσφυγες" και "κάτω η βία της αστυνομίας".

Με ξεδιπλωμένα τα πανό τους, με τα τύμπανά τους, με τη σημαία του Αφγανιστάν να ανεμίζει μπροστά από τη διαδήλωση, προχωρούσαν χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Αυτή η διαδήλωση ήταν ένα ξεχείλισμα οργής για τις αστυνομικές βιαιότητες που υποφέρουν. Ήταν ένα μήνυμα πως οι ξένοι εργάτες δεν είναι δούλοι και πως ξέρουν να αυτοϋπερασπίζονται, πως όλο και περισσότερο θα κάνουν τη μαζική τους εμφάνιση διεκδικώντας το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Το πιο συγκινητικό στοιχείο ήταν οι Αφγανές μανάδες, που διαδήλωναν στην πρώτη γραμμή της πορείας με δεκάδες μωρά στα παιδικά καροτσάκια. Τα αγριεμένα πρόσωπα των διαδηλωτών ήταν μια σαφής απάντηση στην αγριότητα της αστυνομίας. Ήταν επίσης συγκινητικό το αυθόρμητο σμίξιμο των διαδηλωτών με τους Αφγανούς που ήταν εκείνη την ώρα στην πλατεία Ομονοίας και που προσχώρησαν στην πορεία.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αγνόησαν εντελώς τη διαδήλωση των Αφγανών, όπως κι όλες οι εφημερίδες. Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να σιωπούν, αλλά το δίκιο των ξένων εργατών κραυγάζει…

Γ.Σ.