διαβάστε… ακούστε… δείτε…

diabaste

διαβάστε…

diabasteΘοδωρής Καλλιφατίδης

Φίλοι και Εραστές

311 σελίδες, Γαβριηλίδης

Ο Σουηδός ήρωας του μυθιστορήματος, ο σοσιαλδημοκράτης Γκέοργκ, ξεκίνησε με τ’ όνειρο να γίνει ποιητής αλλά γρήγορα έγινε ένα κομμάτι της σουηδικής γραφειοκρατίας περί τα καλλιτεχνικά. Η σύζυγός του πεθαίνει, δίχως κανείς να μπορεί να δώσει μια εξήγηση: η γυναίκα μοιάζει να θέλει να πεθάνει? κι ο Γκέοργκ σύντομα θ’ ανακαλύψει της πλευρές της που αγνοούσε, πριν μπορέσει να διεκδικήσει ένα νέο έρωτα. Μια ιστορία επαναπροσδιορισμού του εαυτού, αναμέτρησης με τον συμβιβασμό μιας ολόκληρης ζωής και μετάβασης σε μία δύσκολη ωριμότητα, και μια ματιά στη σύγχρονη Σουηδία και στα κατά τον Καλλιφατίδη όρια της σοσιαλδημοκρατίας.


 

ακούστε…

akousteManu Chao

Viva La Colifata

Το Ραδιόφωνο των Τρελών (Radio La Colifata) είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός μιας αργεντίνικης ψυχιατρικής κλινικής? λειτουργεί από το 1991 και σ’ αυτόν τον πρώτο λόγο έχουν οι ασθενείς. Ο Μανού Τσάο έχει βρεθεί αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους? από τη συνεργασία τους προέκυψε και αυτός ο δίσκος, που περιλαμβάνει παλιότερα και νέα τραγούδια δουλεμένα μαζί με τους ασθενείς. Το Viva La Colifata είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο, στο www.vivalacolifata.org όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί αντί αντιτίμου να κάνει μια δωρεά υπέρ της κλινικής και των ασθενών.


 

δείτε…

deiteSir! No Sir!

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ζέιγκερ

Μια εντυπωσιακή ματιά στον πόλεμο του Βιετνάμ και στο κίνημα που αναπτύχθηκε εναντίον του, με σημαντικό αρχειακό υλικό και μαρτυρίες βετεράνων. Το Sir! No Sir! εστιάζει στην ανάπτυξη της εναντίωσης στον πόλεμο μέσα στις τάξεις του αμερικάνικου στρατού: η αποσιώπηση της αντίστασης των ίδιων των στρατιωτών, ο τρόπος που διαστρεβλώθηκε ο ρόλος τους στην κυρίαρχη αφήγηση, ήταν και ο λόγος που ο σκηνοθέτης, με σημαντική συμμετοχή κι ο ίδιος στο αντιπολεμικό κίνημα, επέλεξε 25 χρόνια αργότερα –στην κρίσιμη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή– να επανέλθει στο θέμα και να γυρίσει το ντοκιμαντέρ.