ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΙΣΣΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Τη διαφορά την κάνει η συσπείρωση

Δήμητρα Αρρίση-Κουρτσελίδου, Γιάννης Καρτσιώτης, Συσπείρωση Αριστερών Πολιτών Πιερίας

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές των δύο κυβερνώντων κομμάτων, υποταγμένες στους νόμους της αγοράς και του κεφαλαίου, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικότητας, χτυπάνε αλύπητα τον κόσμο της εργασίας, αποδομούν και ισοπεδώνουν τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις, συρρικνώνουν δικαιώματα, λεηλατούν συνειδήσεις με την επίφαση της δημοκρατίας. Η Αριστερά, απαλλαγμένη από το βάρος των μεγάλων αγώνων, ίσως λίγο κουρασμένη, αναλώνεται σε ιδεολογικά πονήματα, περιορίζεται σε μικρούς καθημερινούς αγώνες σε χώρους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς, κατακερματίζεται και φθείρει τη δύναμη του βασικού της κεφαλαίου, των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, και απογοητεύει με την αδυναμία της να ανταποκριθεί ενιαία και αξιόπιστα στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για κινηματική δράση.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας. Ο δρόμος της ενότητας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι μονόδρομος σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών. Χρειάζεται να ξαναβγούμε στους δρόμους. Η επίθεση είναι πολυεπίπεδη και πολυπρόσωπη, και μπροστάρης δεν μπορεί να είναι μια μονολιθικά δογματική και περιχαρακωμένη Αριστερά, αλλά μια Αριστερά που κατανοεί ότι η ανάγκη της μαζικότητας που απαιτείται για τους αγώνες μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από το διάλογο και τις συνεργασίες, από τη συμμετοχή συνιστωσών, συλλογικοτήτων και προβληματισμένων ανένταχτων. Απαιτείται συναίνεση και σκληρή δουλειά για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, και μαζί μπορούμε να τον κερδίσουμε!

Στο Νομό Πιερίας η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2003 με τη συσπείρωση αριστερών δυνάμεων από διάφορους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους και τη δημιουργία μιας συλλογικότητας που ονομάστηκε Συσπείρωση Αριστερών Πολιτών (ΣΑΠ). Με αρκετά πισωγυρίσματα αλλά και με τη διαρκώς αυξανόμενη πεποίθηση ότι το εγχείρημα πρέπει να πετύχει, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 όπως και στο σημερινό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καλωσορίζοντας και τους νέους συμμετέχοντες.

Και συμμετέχουμε γιατί ο δείκτης ανάπτυξης του νομού διαρκώς συρρικνώνεται, τα προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων διογκώνονται και δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς και αμέτοχοι τη μιζέρια που μας επιβάλλουν οι πολιτικές των κομμάτων εξουσίας όλα τα τελευταία χρόνια. Ανύπαρκτες υποδομές σε ένα νομό του οποίου η επιβίωση βασίζεται κυρίως στην αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, απροστάτευτος φυσικός πλούτος, ένας Εθνικός Δρυμός αχαρτογράφητος και στο έλεος συμφερόντων, υψηλός δείκτης ανεργίας, μηδαμινές ή ελεεινές κοινωνικές υπηρεσίες.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Και παρότι η κεντρική πολιτική σκηνή ήταν πάντα κάτι απόμακρο και άυλο για τους κατοίκους της περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια φάνηκε καθαρά ότι οι κινητοποιήσεις και η συσπείρωση των απλών καθημερινών ανθρώπων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να ανατρέψουν σχεδιασμούς και πολιτικές, να κερδίσουν αγώνες, να επανακτήσουν δικαιώματα, να κερδίσουν την ποιότητα ζωής τους.