ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ανοιχτοί στις ελπίδες, στην ενότητα, στους αγώνες

Νάντια Βαλαβάνη, Υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Ηρακλείου

Οι εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται ενώ ένα ζωντανό κομμάτι της χώρας μας έχει καταστραφεί. Ήταν μια καταστροφή προδιαγεγραμμένη. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, απομακρυσμένοι από τις ανάγκες του λαού, αποξενωμένοι από τα συμφέροντα των πολλών, σταθεροί εκφραστές των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου, αποδείχτηκαν ανίκανοι να την προλάβουν και να την αντιμετωπίσουν.

Είναι επίσης η πρώτη φορά στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό που μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας εκλογικής μάχης με ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης να γίνονται αντικείμενο μιας γιγάντιας κυβερνητικής επιχείρησης εξαγοράς ψήφων με τριχίλιαρα κι εξαγγελίες.

Τυχόν εφαρμογή αυτών των εξαγγελιών, που αποτελούν έμμεση ομολογία της χρεοκοπίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», θ’ απαιτούσε ριζικές ανατροπές των κυρίαρχων πολιτικών προτεραιοτήτων και περίπου εγκατάλειψη των πολιτικών αυτών. Αν επρόκειτο βεβαίως να εφαρμοστούν, αν δεν είχαν όλα ημερομηνία λήξης τη 16η Σεπτεμβρίου.

Η εκμετάλλευση της λαϊκής δυστυχίας για τη χειραγώγηση των λαϊκών ελπίδων και προσδοκιών δεν εφευρέθηκε βέβαια στις μέρες μας. Στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως, όταν σβήσουν οι προεκλογικοί προβολείς και μαζί τους τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, θα παραμείνουν τα ίδια αδιέξοδα στα οποία είχαμε οδηγηθεί πριν το ολοκαύτωμα.

Η ακρίβεια, το ασφαλιστικό, η κατάσταση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η ανεργία ή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μετατρέπουν τη γενιά της πλήρους απασχόλησης με 700 ευρώ σε προνομιούχους συγκριτικά με τα νέα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους –ιδιαίτερα γυναίκες–, που ζουν στον εφιάλτη της αμοιβής με 400 ή και 300 ευρώ. Κι αυτά όχι ως μια προσωρινή παρένθεση, αλλά ως ένα τρόπο ζωής που μονιμοποιεί τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση.

Η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη. Οι πολιτικές του δικομματισμού δοκιμάστηκαν σε συνθήκες ευκολότερες από τις σημερινές και μας οδήγησαν στη σημερινή καταστροφική κατάσταση.

Η ενίσχυση, και μ’ αυτό τον τρόπο, της ενότητας δράσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μπορεί να δώσει φτερά σε μια στάση αντίστασης, αποτελεί πριν απ’ όλα απαίτηση των καιρών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ενδιαφέρει ζωηρά τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νέα γενιά η ενίσχυση στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου της πιο προωθημένης μέχρι σήμερα μορφής αριστερού συνασπισμού: Toυ ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή του σύνθεση και με τις προγραμματικές διακηρύξεις του και με τον τρόπο λειτουργίας του, και προπαντός με τον όρο ότι ως συνασπισμός θα παραμείνει ανοιχτός σε κάθε δύναμη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στο χώρο της αριστεράς.

Πριν απ’ όλα δεσμευόμαστε ότι θα μείνουμε ανοιχτοί στις αγωνίες, στις ελπίδες και στις προσδοκίες του λαού. Η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τη θέληση και τους αγώνες των εργαζόμενων, των γυναικών, των νέων για πραγματικά ριζικές αλλαγές στην πολιτική, στην κοινωνία, στη ζωή μας!