ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΕ

Δηλώσεις υποψηφίων της ΚΟΕ

Βασίλης Χατζηλάμπρου: Στην Αχαΐα καταφέραμε να καταγράψουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πάνω από δέκα χιλιάδες συμπολίτες ένιωσαν δικό τους το πολιτικό μήνυμά μας. Δεν υπάρχει πιο χειροπιαστή απόδειξη για την πολλαπλασιαστική δυναμική που έχει η ενωτική στάση της Αριστεράς. Θα επιμείνουμε αριστερά και ενωτικά, τα μέλη της ΚΟΕ, οι σύντροφοι και φίλοι που μαζί μας έδρασαν για να αποκτήσει ο λαός και η νεολαία έκφραση και εκπροσώπηση, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχουν ανάγκη. Κάναμε ένα μεγάλο θετικό βήμα. Το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν στην υποψηφιότητά μου 2.700 σταυροί προτίμησης με γεμίζει ευθύνες για την πορεία και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνουμε αριστερά και ενωτικά για να αλλάξουν τα πράγματα, το τοπίο της κοινωνίας, της χώρας και της Αριστεράς.

Άβα Μπουλούμπαση: Και στη «δεδομένη» Λακωνία, το τοπίο μετά τις εκλογές προβάλλει διαφορετικό. Δύσκολα στην αρχή, πιο εύκολα στην πορεία, μάθαμε να συντονίζουμε τα βήματά μας, να παλεύουμε για τους κοινούς στόχους μας, να συμπορευόμαστε ακόμη και διαφωνώντας σε επιμέρους ζητήματα. Ήρθαμε ξανά σε επαφή με τον ανένταχτο κόσμο. Η προσπάθεια αυτή είχε αντίκτυπο και στο εκλογικό αποτέλεσμα, που μας επιτρέπει να χαμογελάσουμε, αλλά όχι να εφησυχάσουμε. Οφείλουμε να αναλογιστούμε την ευθύνη του δια ταύτα και να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά. Για να ανθίσει ξανά το γκρίζο τοπίο.

Χρίστος Καραμάνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με επιτυχία τις πρώτες του πολιτικές εξετάσεις. Το 5% είναι πολύ πάνω από την ακαδημαϊκή βάση. Είχαν προηγηθεί φυσικά οι πολύ πιο σημαντικές εξετάσεις στους κοινωνικούς αγώνες. Μεγάλες προοπτικές ανοίγονται, γιατί ο λαός της Αριστεράς έχει πια μια ισχυρή αγωνιστική αυτοπεποίθηση. Κι αυτή, σε συνδυασμό με τον ιδεολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Αριστεράς, σχηματίζει ένα νέο πολιτικό υποκείμενο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Να συσπειρώσει αυτούς που «δοκίμασαν» να τον εμπιστευθούν. Να κερδίσει αυτούς που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να συνδεθεί με αυτούς στην Αριστερά που ακόμη τον βλέπουν με καλόπιστη επιφύλαξη.

Ελένη Σωτηρίου: Οι εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη έδωσαν μήνυμα ελπίδας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η ιδέα της ενότητας και της κοινής δράσης της αριστεράς βρίσκει ανταπόκριση. «Η ελπίδα έρχεται από τα αριστερά, η ενότητα είναι το όπλο μας», λέγαμε προεκλογικά, και έβλεπες πλατιά χαμόγελα, αποφασιστικά πρόσωπα και, συχνά, δακρυσμένα μάτια. Ως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας τίμησαν και μας στήριξαν με πολλούς τρόπους. Δεσμευόμαστε στο στόχο που βάλαμε: η ενότητα της Αριστεράς θα προχωρήσει, το τοπίο θα αλλάξει!

Μαρία Τριανταφύλλου: Ήμουν υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης αύξησε τα ποσοστά του. Σ’ αυτό τον εγκαταλειμμένο νομό ο δικομματισμός χτυπά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, εξαγοράζοντας πολύ φτηνά τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων. Ως πρώτη σε σταυρούς υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και ως μέλος της ΚΟΕ νιώθω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να μη διαψευστούν οι ελπίδες που γέννησε αυτή η ενωτική προσπάθεια. Η επόμενη μέρα μας χρειάζεται όλους.

Μαρία Νικηφοράκη: Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου είναι μια μεγάλη επιτυχία. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν μπορεί πια να εξαγοράσει, να τάξει και να πείσει τόσο εύκολα. Σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε ήταν πολύς ο κόσμος που αγωνιούσε για μια άλλη προοπτική. Το στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο συσπείρωσης, μια πολιτική δύναμη που θα παίρνει πρωτοβουλίες δράσης, που θα κάνει την Αριστερά επίκαιρη ξανά. Συνεχίζουμε με το ΣΥΡΙΖΑ! Συνεχίζουμε με την ΚΟΕ!

Μαριάννα Μπρεκάση: Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι η αποδυνάμωση του δικομματισμού συνοδεύτηκε από τη σημαντική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Αριστεράς. Ιδιαίτερα η δυναμική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, αναδεικνύει ένα υπαρκτό ρεύμα επιβράβευσης της ενωτικής και κινηματικής αριστεράς. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ένας υπό δοκιμή για το λαό πολιτικός φορέας, που οφείλει να διασφαλίσει την ενίσχυση της αριστερής και ανταγωνιστικής προς το δικομματισμό φυσιογνωμίας του. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους πάνω από 2.100 φίλους και φίλες που στήριξαν την κάθοδό μου στη Β’ Θεσαλονίκης, ενισχύοντας τη φωνή της κομμουνιστικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογικά δύσκολη περιφέρεια για την αριστερά. Η στήριξη αυτή με δεσμεύει να βρεθούμε ξανά μαζί στην πρώτη γραμμή των νέων αγώνων που θα ανοίγονται μπροστά μας.

Δημήτρης Κοδέλας: Ξεκινήσαμε με δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να γυρίσουμε όλο το νομό, να μιλήσουμε για τα σοβαρότερα προβλήματα. Το γενικότερο κλίμα και το «ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» σίγουρα βοήθησε στο καλό αποτέλεσμα, όμως δεν θα αρκούσε αν ο καθένας από εμάς δεν έδινε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσε. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι μεγάλες. Το θετικό είναι ότι όλοι στο συνδυασμό νιώθουμε αυτή την «πίεση» αλλά και τη δικιά μας ανάγκη να δράσουμε στο πλευρό του κόσμου, δημιουργώντας πιο σταθερούς και αγωνιστικούς δεσμούς.

Σοφία Μπανιά: Τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κάθε περίπτωση μια μεγάλη πρόκληση για την Αριστερά. Μία όμως σοβαρή παράμετρος που έδωσε ώθηση στο όλο εγχείρημα είναι σίγουρα το γεγονός ότι αγκάλιασε αλλά και αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά. Φαίνεται πως ένα μεγάλο κομμάτι της γενιάς των 400 ευρώ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε σοβαρούς και μετά από χρόνια νικηφόρους αγώνες, εκφράστηκε μέσα από την προσπάθειά μας. Ταυτόχρονα όσοι νέοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τιμήθηκαν με την ψήφο πολλών ανθρώπων, είχαν δηλαδή και οι ίδιοι μια μεγάλη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα.

Βασίλης Κυριακάκης: Το αποτέλεσμα των εκλογών μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περισσότερο αισιόδοξοι. Είναι σαφώς μια έκφραση δυσαρέσκειας του λαού και αποδοκιμασίας της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού. Ο λαός έστειλε κι ένα άλλο ηχηρό μήνυμα: θέλει μια μαχητική αντιπολίτευση σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Επιδοκίμασε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς γιατί ήταν σταθερά στην πρώτη γραμμή αυτής της αντινεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης και στη βουλή και στους δρόμους. Οι ευθύνες μας σήμερα είναι μεγαλύτερες. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η ενωτική πρωτοβουλία για τη διεύρυνση και ενδυνάμωση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, για την επίτευξη νέων, περισσότερων νικών. Ταυτόχρονα να σφυρηλατήσουμε την ενότητα στη βάση μέσα και από την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέστορας Αντωνίου: Το ενωτικό, αριστερό, κινηματικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ επιδοκιμάστηκε. Στο νέο τοπίο που αναδύθηκε μας αναλογούν αυξημένες ευθύνες. Ο καταλυτικός ρόλος των κινημάτων και οι σπόροι που ρίξαμε για την ενότητα της Αριστεράς, για τη συμπόρευση και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται στο νεοφιλελευθερισμό, θα αποδώσουν καρπούς. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι άρχισε δυναμικά απ’ αυτές τις εκλογές μια ελπιδοφόρα περίοδος αριστερής αναδιάταξης στο πολιτικό σκηνικό τόσο στη χώρα όσο και στο νομό μας. Η αποδοκιμασία στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ό,τι οι κάλπες έδωσαν και θα γεννήσει νέες θετικές διεξόδους στην προσωπική ζωή του καθένα αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει δικές του διαδικασίες ως αναγκαία προϋπόθεση για την εξέλιξή του σε μια αριστερά κατ’ εξοχήν αναγκαία και κινηματική. Ως ΚΟΕ κατ’ επανάληψη δηλώναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρός χώρος για μας. Η ενότητα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Να προσπαθήσουμε γι’ αυτό!