Δεν θα μας τυφλώσουν, και δεν θα μας φιμώσουν. Ποτέ! των Γιώργου Παπαϊωάννου και Ελένης Σωτηρίου

Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, υπέστη φρικτή δολοφονική επίθεση με οξύ και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια, στο πρόσωπο, στο φάρυγγα και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό είναι το ένα γεγονός. Τα άλλα γεγονότα είναι όσα περιγράφονται υποδειγματικά στην ανακοίνωση του σωματείου της Κ. Κούνεβα, που αποσπάσματά της δημοσιεύουμε παρακάτω.

Η Κωνσταντίνα είχε μεγάλο θράσος. Να μιλάς και να αγωνίζεσαι όταν είσαι γυναίκα είναι μια φορά θράσος, όταν είσαι και εργάτρια δυο φορές, όταν είσαι και μετανάστρια τρεις φορές. Για αυτό κάποιοι θέλησαν να της στερήσουν τα μάτια για να μη βλέπει, τις φωνητικές χορδές για να μη μιλάει, την ίδια της τη ζωή για να μην αγωνίζεται.

Χρόνια τώρα βλέπουμε πολύ "συνδικαλισμό" και "συνδικαλιστές" που δεν ενοχλούν κανέναν. Που επισκέπτονται πιο συχνά τα υπουργεία από τους χώρους δουλειάς. Που έχουν κάνει τις λέξεις "αγώνας", "απεργία", "σωματείο" να ακούγονται σαν κακόγουστο αστείο. Που οι εργαζόμενοι τους βλέπουν συχνά πίσω από τις οθόνες της τηλεόρασης και ποτέ δίπλα τους. Που έχουν καταντήσει το συνδικαλιστικό κίνημα σχολή μαθητείας για αυριανούς βουλευτές και υπουργούς.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι και κάποιες δώσουν ξανά σε αυτές τις λέξεις το πραγματικό τους νόημα; Τι γίνεται όταν οι εργαζόμενοι πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, όταν εμφανιστούν πραγματικοί συνδικαλιστές, δηλαδή αγωνιστές που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των συναδέλφων τους, της τάξης τους; Τι γίνεται όταν έχουμε πραγματικούς αγώνες, δηλαδή όταν άνθρωποι κοπιάσουν και κάνουν θυσίες για να αλλάξουν τα πράγματα υπέρ των εργαζομένων;

Τότε αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας και του κράτους. Αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές, δικαστικές διώξεις, απολύσεις, επιθέσεις και βία. Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες το τελευταίο διάστημα. Εργάτες απολύονται επειδή μίλησαν για εργατικά ατυχήματα που είδαν δίπλα τους. Άλλοι διώχνονται πριν προλάβουν να συστήσουν σωματεία. Πέφτουν καταδίκες με το σκεπτικό ότι η ταξική πάλη συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση. Γίνονται μηνύσεις σε εργαζόμενους γιατί διεκδίκησαν αποδοχές που τους έκλεβαν, και επιθέσεις εργοδοτικών συμμοριών σε μετανάστες που αποφάσισαν να οργανωθούν και να ζητήσουν τα αυτονόητα. Η αγριότητα της περίπτωσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα αναδεικνύει το μέγεθος και την έκταση της τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι στους χώρους δουλειάς.

Ειδικά στο χώρο των εργολάβων που βρίσκει το κράτος για να κάνει τη δουλειά του, μειώνοντας το κόστος και κόβοντας παροχές και θέσεις εργασίας, η κατάσταση είναι γνωστή από καιρό. Δυο βδομάδες πριν το συγκεκριμένο περιστατικό γράφαμε στο έντυπο της Ένωσης Εργαζομένων, αναφερόμενοι στη μαύρη εργασία και τη δουλειά με το κομμάτι: "…άμεση εμπλοκή και συνενοχή του κράτους σε αυτές τις μορφές εργασίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτός που δίνει τις εργολαβίες είναι το κράτος, δημόσιοι οργανισμοί, Υπουργεία, Νομαρχία και Δήμοι. Το κράτος που κόπτεται για την ανασφάλιστη εργασία, που κάνει καμπάνιες για να πληρώνουμε τους φόρους μας, συνεργάζεται με τους σύγχρονους δουλεμπόρους που του παρέχουν υπηρεσίες με φτηνή και ανασφάλιστη εργασία".

Οι δουλέμποροι έχουν ονοματεπώνυμα και είναι στενά συνδεδεμένοι με το βρώμικο δικομματισμό. Ιδιοκτήτης της ΟΙΚΟΜΕΤ, της εργοδότριας εταιρίας της Κ. Κούνεβα, είναι ο Ν. Οικονομάκης, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, και νομικός σύμβουλος ο Λ. Τζανής, υφυπουργός του ίδιου κόμματος. Μα δεν είναι μόνο αυτοί. Όποια εταιρία μαύρης εργασίας κι αν ψάξεις που κάνει συμβάσεις με δημόσιους φορείς, θα βρεις από πίσω ιδιοκτήτες και παράγοντες που έχουν άκρες, άμεσες συνδέσεις και στενές σχέσεις με τα δύο "μεγάλα" κόμματα.

Απέναντι σε αυτό το βρώμικο μικρόκοσμο του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της τρομοκρατίας, είναι εντυπωσιακό το πόσος πολύς κόσμος ευαισθητοποιείται, βοηθάει, κινητοποιείται για την Κωνσταντίνα. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τον Ευαγγελισμό. Πορεία που καταλήγει στα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ στον Πειραιά στις 26/12 και διώχνει δυναμικά την αστυνομία που φυλάει τους δουλεμπόρους. Τα γραφεία της ένοχης διοίκησης του ΗΣΑΠ καταλαμβάνονται στις 27/12. Στις 3/1 περίπου χίλιοι διαδηλώνουν στις γειτονιές των Πετραλώνων, όπου βρίσκεται το σπίτι της εργάτριας αλλά και το σημείο που δέχτηκε την επίθεση. Δηλώσεις, συσκέψεις και πράξεις συμπαράστασης από δεκάδες κινήσεις εργαζομένων και πρωτοβάθμια σωματεία. Θερμή οικονομική ενίσχυση από εκατοντάδες απλούς εργαζόμενους. Αλλά πιο πολύ, το προνόμιο που έχει η τάξη αυτών που δεν κατέχουν: Να μπορεί να νιώσει σαν απόλυτα δικό του άνθρωπο αυτόν που δεν έχει δει ποτέ. Η αλληλεγγύη. Και το πείσμα και η δύναμη αυτών που αγωνίζονται: Αυτά που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι και η Κωνσταντίνα και ο κόσμος της θα συνεχίσουν και να βλέπουν και να μιλάνε και να αναπνέουν και να μάχονται!

Κείμενα: Γιώργος Παπαϊωάννου, Ελένη Σωτηρίου

 


Οικονομική ενίσχυση

Η Ένωση Εργαζομένων συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο λογαριασμό 664 / 747626 – 49 της Εθνικής Τράπεζας.

Ακόμα, μπορείτε να καταθέσετε απευθείας την ενίσχυσή σας στο λογαριασμό 5012 – 019021 – 277 της Τράπεζας Πειραιώς.

 


"Μας πάνε στο μεσαίωνα;"

Αυτός είναι ο τίτλος προκήρυξης της Ένωσης Εργαζομένων, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα τελευταία δεχόταν απειλές για τη συνδικαλιστική της δράση, μιας και το σωματείο της τα είχε βάλει με διάφορους εργολάβους-εκμεταλλευτές, που μάλιστα τους θρέφει το δημόσιο (ΗΣΑΠ, ΕΒΟ κ.λπ.). Αυτό το βεβαιώνουν και άλλες γυναίκες από το σωματείο. Είναι και εργάτρια και γυναίκα και μετανάστρια, και για αυτό μάλλον κάποιοι δεν μπορούσαν να ανεχτούν να έχει και φωνή.

Είναι φανερό από όλα όσα ζούμε αυτό το Δεκέμβριο (με τη δολοφονία του παιδιού, τις εκατοντάδες συλλήψεις, τα δακρυγόνα, τους συνεχείς "περίεργους" πυροβολισμούς κ.λπ.) ότι η είναι η κυβέρνηση που οπλίζει τα χέρια των κάθε είδους κρατικών, παρακρατικών, εργοδοτικών, τρομοκρατικών μηχανισμών.

Ο εργασιακός μεσαίωνας φέρνει μαζί του και τον κανονικό μεσαίωνα. Να διαμαρτυρηθούμε όλοι για το φρικτό έγκλημα. Να κινηθούν τα σωματεία. Άμεση διαλεύκανση και σκληρή τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών.

 


Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα:

Η Κωνσταντίνα και το σωματείο καθαριστριών προσπαθούν και επιμένουν τα τελευταία χρόνια να τραβάνε την κουρτίνα και να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Σιωπή! Το κράτος κοιμάται και δεν καταλαβαίνει! Οι διοικήσεις των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν! Ο επίσημος συνδικαλισμός δεν καταλαβαίνει!

Συντελούνται κάθε μέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια… κανένας δεν καταλαβαίνει. Απαντούν με ένα στόμα ο υπουργός, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του οργανισμού: "Εμένα δεν με ενδιαφέρει". Μα, καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα: δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε, μας βάζουν και υπογράφουμε λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν μας έδωσαν, υπογράφουμε με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα και δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και "μαύρες λίστες". Στήνουν εργοδοτικά σωματεία για να μας εκπροσωπήσουν οι Προσωπάρχες και οι υποτακτικοί τον εργολάβων.

Καταγγέλλουμε καθημερινά στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στο ΙΚΑ, στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα. Κατεβαίνουμε με αγωγές, ομαδικές και ατομικές. Ζητάμε στοιχεία που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις, και επικαλούνται… προσωπικά δεδομένα! Όταν καταφέρνουμε, με χίλια ζόρια, να προσεγγίσουμε τα υπουργικά γραφεία για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα και να αλλάξει το νομικό καθεστώς που επιτρέπει στις δημόσιες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να επικρατούν από την εργοδοσία οι πρακτικές της cosa nostra, ούτε αυτοί καταλαβαίνουν – και ας καταγγέλλουμε και στους υπουργούς ότι τα ίδια γίνονται με τις εργολαβίες καθαρισμού και μέσα στα υπουργεία τους! Ίδια λίγο-πολύ αντιμετώπιση και από τα ΣΕΠΕ και τα ΚΕΠΕΚ, όπου καταφεύγουμε για επιθεωρήσεις στους τόπους εργασίας. Υπάρχει ένας τεράστιος φάκελος από τη δράση μας για την εγκληματική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Τα καταγγείλαμε και στα ΜΜΕ. Η έμπρακτη απάντηση όλων παραμένει η ίδια: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ"!

Μα, είναι δυνατόν; Μέσα στο υπουργείο σας, μέσα στο νοσοκομείο σας, μέσα στους ΗΣΑΠ που δούλευε η Κωνσταντίνα… να μην ισχύουν ούτε καν αυτοί οι λειψοί νόμοι και οι κανονισμοί, να υπάρχουν μαύρες νησίδες από τους εργολάβους; Η απάντησή τους είναι αφοπλιστική! "Εμείς αναθέτουμε και πληρώνουμε τους εργολάβους για να καθαρίζουν. Με ποιους δουλεύουν, πώς δουλεύουν, είναι δική τους δουλειά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει". Με όλο αυτό το κατεστημένο τα έβαλε η Κωνσταντίνα, γι’ αυτό της έδωσαν αυτή την τόσο αποτρόπαια απάντηση!

Η Κωνσταντίνα κινδυνεύει… και ακόμα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για να βρεθούν οι ένοχοι! Θα προσπαθήσουν άλλη μια φορά να απαντήσουν: "Δεν μας ενδιαφέρει". Εμείς όμως θα επιμείνουμε, θα ξανατραβήξουμε την κουρτίνα όσες φορές χρειαστεί, και θα αποκαλύψουμε όλα όσα κρύβονται. Την Κωνσταντίνα επιχείρησαν να την δολοφονήσουν. ΚΙ ΕΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!