Δεκάδες διεθνείς αντιπροσωπείες στο Φεστιβάλ

Περισσότερες από 30 αντιπροσωπείες από πάνω από 20 χώρες συμμετέχουν στο Resistance 2008, στο 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας. Η καρδιά των κινημάτων όλου του κόσμου στις 11-13 Ιουλίου θα χτυπάει στην Αθήνα, στη Γεωπονική, όπου θα βρίσκονται δεκάδες αντιπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων για να διαδηλώσουν την αντίστασή τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από αυτές.

Μπλόκο της Αριστεράς / UDP, Πορτογαλία

Ένα από τα πρώτα ελπιδοφόρα ενωτικά ριζοσπαστικά εγχειρήματα στην Ευρώπη, με σημαντική παρουσία σε χώρους εργαζομένων και νεολαίας.

Νεολαία της Πατριωτικής Αριστεράς (SEGI), Χώρα των Βάσκων

Η μαζική και μαχητική οργάνωση της βάσκικης νεολαίας, τμήμα του αριστερού πατριωτικού κινήματος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της Χώρας των Βάσκων. Αποτελεί "στόχο" του ισπανικού κράτους, και δεκάδες μέλη της έχουν φυλακιστεί.

Κόκκινο Κόμμα (RED), Νορβηγία

Ισχυρό αριστερό κόμμα, που ταυτόχρονα είναι η ραχοκοκαλιά του μαζικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην ένταξη της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επιρροή στα συνδικάτα και τη νεολαία, και πρωτοστατεί στο αντιπολεμικό κίνημα.

Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (LCR), Γαλλία

Η μεγαλύτερη, σήμερα, οργάνωση της γαλλικής Αριστεράς. Γεννήθηκε μέσα στη θύελλα του Μάη του ’68 και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στους αντικαπιταλιστικούς αγώνες, έχοντας σημαντική επιρροή στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Δίκτυο των Κομμουνιστών (RdC), Ιταλία

Μια από τις λίγες ιταλικές οργανώσεις που δεν υπέστειλε τη σημαία του κομμουνισμού και παλεύει ενάντια στην καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιταλικής κεντροαριστεράς. Έχει παρουσία σε όλα τα κοινωνικά και αντιπολεμικά κινήματα και στηρίζει ενεργά τα συνδικάτα βάσης RdB και CUB.

"Πρεκάριοι", "No TAV" και "Δικαίωμα στη Στέγη", Ιταλία

Κινήματα βάσης των νέων κυρίως εργαζομένων, που αγωνίζονται ενάντια στην πρόσκαιρη και μαύρη απασχόληση και για την κάλυψη των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. Η δράση τους έγινε γνωστή από μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σε όλη την Ιταλία.

REBELL, νεολαία του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (MLPD)

Το REBELL και το MLPD είναι οργανώσεις με ισχυρή παρουσία στο νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα της Γερμανίας. Πρωταγωνιστούν και στις νέες μορφές κινητοποίησης, όπως είναι οι επαναλαμβανόμενες "διαδηλώσεις της Δευτέρας", που έκαναν αίσθηση στη Γερμανία.

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας (μ-λ)

Το CPGB-ML ιδρύθηκε το 2004, από κομμουνιστές που διαγράφτηκαν ή αποχώρησαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας. Έχει αντιιμπεριαλιστική, αντισοσιαλδημοκρατική γραμμή.

Μαρξιστική Λενινιστική Οργάνωση / Rode Morgen, Ολλανδία

Η οργάνωση GML/Rode Morgen έχει αναλάβει το καθήκον να ανασυγκροτήσει το κόμμα της εργατικής τάξης στην Ολλανδία, ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις των Ολλανδών επαναστατών κομμουνιστών.

Κίνημα Αντίστασης "23 Σεπτέμβρη", Βουλγαρία

Μια από τις πιο ζωντανές και μαχητικές νεολαιίστικες οργανώσεις στα Βαλκάνια, που παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη, την ΕΕ και τη γενικευμένη εξαθλίωση που επιβάλλουν στη γειτονική χώρα οι δεξιές και "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις.

Οργανώσεις νεολαίας από την Τουρκία και το Β. Κουρδιστάν

Κινήματα που, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν ηρωικά το φασιστικό καθεστώς της Άγκυρας και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα των λαών τους για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Συνδικάτο Λιμενεργατών Limter-Is (Τουρκία), που θα συμμετάσχει με τον πρόεδρό του.

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)

Η μεγαλύτερη οργάνωση της παλαιστινιακής Αριστεράς, που ποτέ δεν αποδέχθηκε τους νεοταξικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, και αγωνίζεται με συνέπεια και αυταπάρνηση ενάντια στη σιωνιστική κατοχή. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση και ενότητα του παλαιστινιακού λαού.

Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP)

Το DFLP ιδρύθηκε το 1969 ως ανεξάρτητη αριστερή οργάνωση στα πλαίσια του παλαιστινιακού αντιστασιακού κινήματος. Αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής ενότητας και για μια ενιαία στρατηγική αντίστασης.

Action – Κονγκό

Το Κονγκό, με τεράστιο φυσικό πλούτο, έγινε βορά του νεοαποικισμού και ο λαός του γνώρισε μόνο φτώχεια και σφαγές. Το Action-Κονγκό συγκαταλέγεται στις πρωτοβουλίες πατριωτών και αριστερών να ανασυγκροτήσουν το λαϊκό κίνημα, βασισμένοι στην κληρονομιά του δολοφονημένου επαναστάτη Λουμούμπα.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR), Αργεντινή

Μια πολιτική δύναμη με μεγάλη ιστορία αγώνων και ακατάλυτους δεσμούς με τις φτωχές λαϊκές μάζες και τη νεολαία. Την αυγή του 21ου αιώνα πρωτοστάτησε στη μεγάλη πανεθνική εξέγερση του Αργεντινάτσο, και σήμερα εργάζεται για ένα νέο λαϊκό ξεσηκωμό.

Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας (Μ-Λ-Μ)

Το πρώτο μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα συμμετέχει στο λαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό του Μοράλες και αγωνίζεται για το βάθεμα των διαδικασιών μετασχηματισμού στην κοινωνία της Βολιβίας, ενάντια στα αποσχιστικά σχέδια της ολιγαρχίας.

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Αϊτής

Πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη κατοχή της χώρας από τους "κυανόκρανους", που νομιμοποίησαν την αιματηρή επέμβαση Γάλλων και Αμερικάνων οι οποίοι εξόρισαν τον Αριστίντ, νόμιμο πρόεδρο της Αϊτής. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη εξέγερση ενάντια στην πείνα.

Προοδευτικό Εργατικό Κόμμα (PLP), ΗΠΑ

Ιστορική οργάνωση της Αριστεράς στις ΗΠΑ, που ξεπήδησε μέσα από το ριζοσπαστικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα της δεκαετίας του ‘60, με παράδοση αγώνων που συνεχίζονται ως τις μέρες μας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό)

Οδήγησε το νεπαλέζικο λαό στην πρώτη νικηφόρα επανάσταση του 21ου αιώνα. Μετά από 10 χρόνια λαϊκού πολέμου και μια σειρά εξεγέρσεων, οι Μαοϊκοί κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές, κατάργησαν τη μοναρχία και καθοδηγούν μια ιστορικής σημασίας πολιτική αλλαγή.