Για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά

alt

altΔελτίο Τύπου ΚΟΕ – 29/03/2012

Ο Γιάννης Μπανιάς βρέθηκε από νεαρή ηλικία στις γραμμές της Αριστεράς και πήρε μέρος για πολλές δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας. Όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’80 κυριάρχησε η αποκομμουνιστικοποίηση και η Αριστερά καλούνταν να αποκηρύξει σαν εγκληματική την ιδέα του κομμουνισμού, τότε που η συντριπτική πλειοψηφία όσων από ηγετικές θέσεις δήλωναν «κομμουνιστές» στις μεν ανατολικές χώρες ανέλαβαν τη μαφιόζικη διαχείριση της νέας κατάστασης, στη δε Δύση εντάχθηκαν στη σοσιαλδημοκρατία, ο Γιάννης Μπανιάς επέλεξε να συνεχίσει να αναφέρεται στην Κομμουνιστική Αριστερά και να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα.

Μαζί με την ΑΚΟΑ, της οποίας υπήρξε βασικό στέλεχος, υποστήριξε το κίνημα που αναπτύχθηκε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και βρέθηκε στις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Γένοβα και αλλού. Δεν ταύτισε τις νεοφιλελεύθερες, αντιδημοκρατικές, αντεργατικές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Ε.Ε. με την ιδέα μιας Ευρώπης των λαών που υποστήριζε και έτσι συμμετείχε στις διεργασίες της Αριστεράς σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και όχι στη λογική της ενσωμάτωσης. Στάθηκε απέναντι στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και έπαιξε ρόλο στην ενότητα της Αριστεράς και στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ήξερε πάντα να παίρνει θέση και να υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα όσων διώκονται, αδικούνται, καταπιέζονται.

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας εκφράζει στους συντρόφους της ΑΚΟΑ και τους οικείους του, τα βαθιά της συλλυπητήρια για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά.