Για τις ανάγκες των πολλών, του Μιχάλη Σιάχου

Με ενθουσιασμό στο δρόμο για τις κάλπες

Με ενθουσιασμό, ορμή και αποφασιστικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την προεκλογική περίοδο, με στόχο να βρεθεί παντού, σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε στέκι νέων, σε κάθε καφενείο. Να μιλήσει πόρτα-πόρτα, να ενημερώσει, να πείσει και να διεκδικήσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που αφενός θα στείλει μήνυμα ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, και αφετέρου θα σημάνει την αρχή μιας νέας, ακόμα πιο δυναμικής περιόδου για το ενωτικό εγχείρημα, με στόχο έναν ΣΥΡΙΖΑ χρήσιμο για το λαό.

Ο σχεδιασμός της προεκλογικής καμπάνιας προχωρά με γρήγορα βήματα, και τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμα όλα τα υλικά (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ κ.λπ.). Στην πρώτη φάση, κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι “Για τις ανάγκες των πολλών, Αριστερά ΤΩΡΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη”, ενώ τα θεματικά φυλλάδια θα είναι επικεντρωμένα στην κρίση, το περιβάλλον, τα αγροτικά, τη νεολαία κ.λπ. Στη δεύτερη φάση της καμπάνιας, το κεντρικό σύνθημα θα είναι “Ανατρέπουμε το σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ – για τις ανάγκες των πολλών”.

Επίσης, αναβαθμίζεται και η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο. Πέρα από την επίσημη ιστοσελίδα που θα βελτιωθεί, ήδη ετοιμάζεται, ειδικά για την καμπάνια των ευρωεκλογών, νέα ιστοσελίδα (www.syriza09.eu), ενώ θα υπάρχει παρέμβαση σε μέσα εναλλακτικής πληροφόρησης και χώρους και τρόπους επικοινωνίας του διαδικτύου που έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθιση την τελευταία χρόνια (twitter, youtube, myspace, flickr, facebook κ.λπ.). Επίσης, σημαντικές θα είναι και οι πολιτιστικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Μεταξύ άλλων, στις 22, 23 και 24/5 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα φεστιβάλ κινηματογράφου με θέμα την κρίση, ενώ έχει προκηρυχθεί και πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα “Ο φίλος μου, ο άλλος” (βλέπε και σχετικό πλαίσιο).

Κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις σε κάθε νομό, με την παρουσία των Αλαβάνου, Τσίπρα, Χουντή, Σωτηρίου, Παπαδημούλη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στοίχημα και ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η έντονα εξώστρεφη δράση. Η παρουσία και δράση που θα ξεδιπλωθεί με ενθουσιασμό και τόλμη σε κάθε μικρό και μεγάλο κοινωνικό, μαζικό και εργασιακό χώρο.

Στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Αθανασίου Κώστας, Αλαβάνος Αλέκος, Βαλαβάνη Νάντια, Θεωνάς Γιάννης, Καρίτζης Ανδρέας, Κουβέλης Φώτης, Νταβανέλος Αντώνης, Μπανιάς Γιάννης, Παπαδημούλης Δημήτρης, Ρινάλντι Ρούντι, Σαπουνάς Γιώργος, Σωτηρίου Ελένη, Τσίπρας Αλέξης, Φλαμπουράρης Αλέκος και Χουντής Νίκος.

Σε δύο πυλώνες

“Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνει ο Γιάννης Θεωνάς, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, “πρέπει να είναι η πάγια τακτική των δυνάμεων της Αριστεράς, που τελευταία την έχουμε λίγο ξεχάσει. Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την προεκλογική του δραστηριότητα, με τη συνέντευξη τύπου που γίνεται τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα προγραμματίζει ήδη συγκεντρώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των νόμων και στις δεύτερες μεγάλες πόλεις κάθε νομού, καθώς επίσης και στις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο δήμων και συνοικιών. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η ενίσχυση που πρέπει να δώσουμε στις δυνάμεις της Αριστεράς θα ανοίξουν το δρόμο για να μπουν στην ημερήσια διάταξη οι ανάγκες των πολλών. Η ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμώσει την ενωτική προοπτική στην Αριστερά και την ενωτική προοπτική στο μαζικό κίνημα. Στη βάση και την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα υλικά που βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική του διακήρυξη για τις ευρωεκλογές”.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ και μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης, αναφερόμενος στην προεκλογική καμπάνια, σημειώνει ότι “έχει δύο βασικές πτυχές: Η μία αφορά τα ζητήματα οικονομίας και κρίσης. Εμείς το ονομάζουμε κρίση-εργασία-Ευρώπη, γιατί τα ζητήματα αυτά εμφανίζονται και έχουν επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Συνδέεται η οικονομική πολιτική στη χώρα μας με το ό,τι γίνεται σε επίπεδο ΕΕ και ό,τι αποφασίζεται εκεί. Αντιμετωπίζουμε την κρίση από τη σκοπιά της προστασίας των εργαζόμενων και της νεολαίας, όχι γενικά και αόριστα”.

“Ο δεύτερος πυλώνας”, συνεχίζει ο Ανδρέας Καρίτζης, “είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, για δύο λόγους: Πρώτον γιατί πρόκειται πλέον για προβλήματα κατεπείγοντα, και δεύτερον γιατί το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες και συγκρούσεις για το περιβάλλον (λιθάνθρακας, Ελληνικό, μάχη για τον Ελαιώνα κ.λπ.). Η δική μας αντίληψη για την οικολογία λέει ότι οικολογία δεν σημαίνει μεγάλα και ωραία λόγια, αλλά σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα για την προστασία του δημόσιου αγαθού, που είναι το περιβάλλον, από το κεφάλαιο”.

“Όσον αφορά τη μεθοδολογία”, τονίζει το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, “θα ακολουθήσουμε το πόρτα-πόρτα, διότι ο κόσμος θέλει και αναζητά τη συζήτηση, σκέφτεται και αναζητά λύσεις και άλλες κατευθύνσεις για τη ζωή του. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί τα πράγματα να συνεχίσουν άλλο έτσι, άρα θέλει να μας δει, να μας γνωρίσει και να συζητήσει μαζί μας”.

Δουλειά μυρμηγκιού

Για τον Γιάννη Θεωνά “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται αυτή την παρέμβαση, για να εμπιστευθούν πρώτα από όλα τις δικές τους δυνάμεις, να εμπιστευθούν τη δυνατότητα να παλευτεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, να αντιμετωπιστεί η κρίση όχι σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αλλά σε βάρος αυτών που τη δημιούργησαν, που είναι το κεφάλαιο – και κυρίως το τραπεζικό κεφάλαιο και γενικότερα οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις”.

“Χρειάζονται να δουν οι εργαζόμενοι στην πράξη μια δουλειά μυρμηγκιού που πρέπει να γίνει από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα από όλα και μέσα από την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού και του λαϊκού κινήματος, που αυτή τη στιγμή είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οι δραστηριότητες της Πρωτομαγιάς έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα πραγματικό και ουσιαστικό κάλεσμα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων για μια συγκεκριμένη και συσπειρωμένη αντίσταση στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου. Είναι, όμως, στοίχημα για την Αριστερά να το πετύχει – και πρώτα από όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επίσης στοίχημα να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και στο μαζικό κίνημα”.

Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο Γιάννης Θεωνάς, “με το πρόγραμμα και την προοπτική που έδωσε, αλλά και με την απόφαση τα όποια οργανωτικά προβλήματα να συζητηθούν μετά τις ευρωκλογές, πρόσφερε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να αποφύγει την εσωστρέφεια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Να αναπτύξει τη δράση του προς τα έξω, κάτι που θα φέρει καλύτερες μέρες και στην εσωτερική του λειτουργία. Βασικό στοιχείο είναι η απόφαση να υλοποιηθούν οι οργανωτικές αποφάσεις της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Και ελπίζω ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πρώτη μας δουλειά θα είναι να υλοποιηθούν – και θα υλοποιηθούν, είτε θέλουν κάποιοι είτε δεν θέλουν”.

Μιχάλης Σιάχος


Διαγωνισμός φωτογραφίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δώσει μια πολιτιστική, καλλιτεχνική και δημιουργική διάσταση στον προεκλογικό του αγώνα, προκηρύσσει διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Ο φίλος μου, ο άλλος”: ο εργαζόμενος, ο μετανάστης, ο μεροκαματιάρης, ο αγρότης, ο συνάδελφος, ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής. Ο κάθε άλλος και άλλη. Μόνος ή μόνη. Από κοντά ή από μακριά. Πορτρέτα ή ολόσωμα. Ζευγάρια ή πλήθος.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, έως 5 φωτογραφίες μέχρι τις 27/5 (περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210-3829910 και 6977-213919). Τις φωτογραφίες θα κρίνει επιτροπή και ο καθένας από τους 15 καλύτερους συμμετέχοντες θα βραβευθεί με ένα ταξίδι για δύο άτομα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση των φωτογραφιών θα γίνει την Τρίτη 2 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.