Βιστονίδα – Βάσοβα Καβάλας: Μετά το Βατοπέδι φέρνουν τις δεξαμενές του Βαρδινογιάννη, του Β.Λ.

Εδώ και χρόνια καθυστερούσαν οι κυβερνήσεις και το ΥΠΕΧΩΔΕ την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς εξηγήσεις. Στην πραγματικότητα έψαχναν εκείνο το νομικό παραθυράκι ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση δεξαμενών, όμως η προσπάθεια αυτή σκόνταφτε στη συνεχή και συντονισμένη αντίδραση των κατοίκων της Καβάλας.

Αλλά ό,τι δεν τολμούσε να κάνει ανοιχτά η κυβέρνηση, το πραγματοποίησε με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Στριμωγμένη από την κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας, αναγκάστηκε σε προσωρινή υποχώρηση. Προχώρησε λοιπόν στην ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου όπου ενέταξε τη λίμνη Βιστονίδα, περιοχή που δήθεν αντάλλαξε η Μονή με το Ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι καλύπτεται από τη συνθήκη RAMSAR. Αλλά ενώ από τη μια μεριά έκλεινε μια τρύπα, από την άλλη άνοιγε κερκόπορτα για να έρθουν οι πετρελαιάδες.

Μέχρι σήμερα, στους επίσημους και ανεπίσημους χάρτες που παρουσιάζονταν κατά καιρούς, το τμήμα της Βάσοβας, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, εξαιρούνταν αναίτια από αυτό. Με τη νέα ΚΥΑ όχι μόνο συνεχίστηκε το ίδιο "τροπάρι" αλλά η περιοχή που εξαιρείται διπλασιάζεται. Αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται σαν ζώνη Δ, όπου μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανίες χαμηλής όχλησης και δεξαμενές καυσίμων μέχρι 50.000 κ.μ. Την ώρα λοιπόν που ο Σουφλιάς με παράτες προχωρούσε στην ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου, την ίδια ώρα τροποποιούσε το χάρτη για να αφεθούν απερίσπαστοι οι Βαρδινογιάννηδες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την προστασία του Εθνικού Πάρκου είναι ομολογουμένως προκλητική και επικίνδυνη. Αντιγράφουμε από την επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: "Το σχέδιο της ΚΥΑ (για τμήματα του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ) προβλέπει έναν κατάλογο από ξενοδοχεία μέγιστης δυναμικότητας 500 ατόμων με όριο αρτιότητας τα 8 στρ., ξενώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφους, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου". Σημειωτέον ότι στην επερώτηση αυτή αντέδρασε η Νομαρχία Ξάνθης. Προφανώς κάποιοι ετοιμάζονται για μπίζνες.

Είναι φανερό πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η περιοχή ανατολικά της Καβάλας έχει επιλεγεί από τις πολυεθνικές της ενέργειας σαν είσοδος προς την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αλλά ταυτόχρονα καθίσταται και ορμητήριο για τους διάφορους ιμπεριαλιστές που θέλουν ο καθένας να βάλει πόδι. Λιθάνθρακας, δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αγωγός φυσικού αερίου South Stream και δεν ξέρουμε τι άλλο.

Είναι επίσης φανερό ότι οι κυβερνήσεις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις συνθήκες RAMSAR και NATURA. Η μόνη συνθήκη που μπορεί να αποτρέψει τους "επενδυτές" είναι η ακόμα μεγαλύτερη ένταση του αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών. Φαίνεται ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Βύρωνας Λάμπρου