Αργεντινή: Νικηφόροι αγώνες ανοίγουν το δρόμο για νέο μεγάλο ξεσηκωμό, του Ν.Τ.

Σε αναβρασμό βρίσκεται και πάλι η Αργεντινή, με το λαϊκό κίνημα να ρίχνεται σε νέους αγώνες σε όλα τα μέτωπα, και τις καθεστωτικές δυνάμεις να στριμώχνονται σε όλο και δυσκολότερη θέση εν μέσω οικονομικής και πολιτικήςκρίσης – μετά και την οδυνηρή ήττα του “προοδευτικού” ζεύγους Κίρχνερ στις τελευταίες εκλογές. Με το σύνθημα “Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη δική σας κρίση” να ενώνει τους αγώνες όλων των λαϊκών στρωμάτων, η χώρα ζει καθημερινά νέες κινητοποιήσεις. Πολλαπλασιάζονται τα αγροτικά μπλόκα, ιδίως με την ώθηση που έδωσε η πρόσφατη νικηφόρα αγροτική εξέγερση και η ίδρυση της μαχητικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας, στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR). Η νεολαία στα πανεπιστήμια και τα σχολεία πραγματοποιεί κινητοποιήσεις και καταλήψεις, με τη σπουδαστική οργάνωση του PCR να πρωτοστατεί, αφού πλέον καθοδηγεί πολλές περιφερειακές φοιτητικές ομοσπονδίες. Οι άνεργοι και η φτωχολογιά, οργανωμένοι στις γραμμές του Μαχητικού Ταξικού Ρεύματος (CCC), αποσπούν με τους συλλογικούς αγώνες τους από τις τοπικές κυβερνήσεις χιλιάδες τόνους τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών κάθε μήνα. Και οι εργάτες που αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις απολύσεις τους, κι αντίθετα κατέλαβαν τα “χρεοκοπημένα” εργοστάσια και τα δουλεύουν χωρίς αφεντικά, σημειώνουν νέες νίκες – με τελευταία την επίσημη απαλλοτρίωση του κατειλημμένου υπερσύγχρονου εργοστάσιου κεραμικών Ζανόν και την απόδοσή του στους εργάτες του! Το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα με πρόσφατη απόφασή του καλεί το λαό να δυναμώσει τις πολυτομεακές οργανώσεις, που συντονίζουν τους επιμέρους αγώνες μέσω λαϊκών συνελεύσεων και προετοιμάζουν τα έμβρυα μιας δυαδικής εξουσίας, προσανατολίζοντας τη δράση του στην προετοιμασία ενός νέου, νικηφόρου πανεθνικού Αργεντινάτσο. Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από τη διακήρυξη των εργατών και εργατριών της Ζανόν, που πανηγυρίζουν τη νίκη τους και καλούν σε νέους αγώνες – μια διακήρυξη που καταδεικνύει το μαχητικό πνεύμα το οποίο επικρατεί σήμερα στους κόλπους του λαϊκού κινήματος:

“Το εργοστάσιο μας ανήκει!

Μετά από εννιά χρόνια αγώνα πετύχαμε την οριστική απαλλοτρίωση του εργοστασίου μας. Εκτιμάμε ιδιαίτερα την υποστήριξη που λάβαμε όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα: από τους κατοίκους των κοινοτήτων μας, από τους συναδέλφους άλλων εργοστασίων, από τις Μάνες της Πλατείας του Μάη, από τη σπουδάζουσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς. Ο αγώνας μας βασίστηκε και βασίζεται στην πρακτική της πάλης των τάξεων, στοχοποιώντας τους εχθρούς των εργατών: την κυβέρνηση, τα αφεντικά και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Θεωρούμε ότι η κατάκτησή μας, που ανήκει σε ολόκληρη την εργατική τάξη, έχει τεράστια σημασία. Όμως δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, που σήμερα αποφάσισε την απαλλοτρίωση της Ζανόν και την απόδοσή της στους εργάτες, είναι η ίδια που δολοφόνησε την Τερέζα Ροντρίγκεζ, η ίδια που μας χτύπησε από το 2001 μέχρι σήμερα, η ίδια που πυροβόλησε το συνάδελφο Πέπε Αλδεάλ, η ίδια που δολοφόνησε το σύντροφο Κάρλος Φουεντεάλμπα, και η ίδια που τώρα μιλά για κοινωνική ειρήνη – σε αυτές τις στιγμές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κι ενώ οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους μας κηρύττουν τον πόλεμο με απολύσεις, μισθούς πείνας και ακρίβεια! Σήμερα τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας καταρρέουν, και το μόνο δημόσιο έργο για το οποίο μιλούν είναι η κατασκευή νέων φυλακών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και παρά την τεράστια νίκη που πετύχαμε σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσης, εμείς οι εργάτες της Ζανόν και το Συνδικάτο Κεραμοποιών του Νεουκέν, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει.

Σύντροφοι και συντρόφισσες! Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεστε, όπου κι αν βρίσκεστε, προσφέρατε κι εσείς το πετραδάκι σας, και δικαιούστε να μοιραστείτε μαζί μας τη χαρά αυτής της μεγάλης νίκης. Σε όσους και όσες από εσάς κυριαρχεί ακόμα η δυσπιστία, μερικές φορές ο φόβος, και άλλες ο σκεπτικισμός, σας λέμε: Γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της ιστορίας, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να συνεισφέρουμε όλοι με ένα πετραδάκι στο μετασχηματισμό της πραγματικότητας. Ας πάρουμε πίσω το αίμα των 30.000 “εξαφανισμένων” συντρόφων μας (*), χτίζοντας μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους!

Εργάτες-Εργάτριες της Ζανόν, Συνδικάτο Κεραμοποιών Νεουκέν”

(*) Σ.τ.Μ.: Αναφορά στα θύματα της φασιστικής δικτατορίας του Βιντέλα.

Ν.Τ.