ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Aπό τους χώρους εργασίας

Mποναμάς στους οφειλέτες των ταμείων

Σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του IKA και του OAEE κινείται η τροπολογία που κατέθεσαν Aλογοσκούφης και Mαγγίνας την προηγούμενη εβδομάδα. Για μια ακόμη φορά επιβραβεύονται οι μεγαλοοφειλέτες των ταμείων παίρνοντας παράταση για τη ρύθμιση των χρεών τους εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλιστική ενημερότητα που τους επιτρέπει να εισπράξουν οφειλές από το δημόσιο. Όλοι οι μεγαλοεργολάβοι και επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει τα δημόσια έργα ή αναμένουν εισπράξεις από το δημόσιο όχι μόνο δεν πληρώνουν τα χρήματα που χρωστάνε στα ταμεία αλλά έχουν κιόλας να λαμβάνουν. Oι ρυθμίσεις που γίνονται, μία κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδεις, με πιο σκανδαλώδες βέβαια το «μίνι ασφαλιστικό», που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο και χάρισε εκατομμύρια ευρώ στους μπαταχτσήδες εργοδότες. Φαίνεται όμως ότι δεν τους έφταναν κι έτσι παράγγειλαν και άλλη ρύθμιση. Μιά ρύθμιση που γίνεται τη στιγμή που ξεκινάει ο περίφημος κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Kαι που βέβαια θα επιχειρηθεί να αποσυνδεθεί το πρόβλημα της «κατάρρευσης» από τις πάσης φύσεως ρυθμίσεις, εισφοροκλοπές, εισφοροδιαφυγές, εισφοροαποφυγές κλπ .

 

Aπό το τηλέφωνο πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι ενάντια σε κάθε παραλογισμό που τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία. Aυτή τη φορά θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να προσβάλουν την πρόσφατη εισαγγελική διάταξη που βγάζει λάδι τον πρόεδρο του Aρείου Πάγου ο οποίος είχε εφαρμόσει τηλεφωνική ψηφοφορία στην ολομέλεια του A.Π. προκειμένου να εξασφαλίσει την προειλημμένη απόφαση για τους συμβασιούχους. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Aπρίλιο με εισήγηση του P. Kεδίκογλου η ολομέλεια του A.Π. είχε αποφασίσει ουσιαστικά την απαγόρευση της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων σε δήμους και υπηρεσίες. Παρά το ότι για να είναι έγκυρη η όποια απόφαση απαιτείται παρουσία όλων των μελών του A.Π., ο πρόεδρος Kεδίκογλου προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εντολοδόχους του έκανε ψηφοφορία διά τηλεφώνου για τα απόντα από το δικαστήριο μέλη.

Oι δικηγόροι των συμβασιούχων είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Kεδίκογλου που όμωςμπήκε στο αρχείο με επιχείρημα ότι η ψήφος διά τηλεφώνου είναι πάγια πρακτική.

 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο ξεπούλημα

Η διαδικασία πώλησης της μονάδας κατασκευής τροχαίου υλικού σε εταιρεία την οποία το σωματείο των εργαζόμενων είχε καταγγείλει σαν αχυράνθρωπο της διοίκησης των ναυπηγείων, ολοκληρώθηκε με διαδικασίες «εξπρές» παρά τις κινητοποιήσεις. Η ThyssenKrupp δήλωσε πως το νέο αφεντικό της μονάδας προσφέρει εγγυήσεις διατήρησης των 200 θέσεων εργασίας. Βέβαια είναι αστείο ο πωλητής να μιλάει για κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων όταν στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος δεν έχει τηρήσει τους όρους αγοράς των ναυπηγείων μειώνοντας το προσωπικό. Έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους των εργολάβων. Έχει χρησιμοποιήσει την απειλή των απολύσεων προκειμένου να διεκδικήσει από την ελληνική κυβέρνηση την ανάθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η Dr. Meyer Beteiligungen AG, ο νέος ιδιοκτήτης της Εταιρείας Τροχαίου Υλικού ΑΕ, στις πρώτες της δηλώσεις μίλησε για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΟΣΕ, όπως και για συνεργασία με ξένους οίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν το σωματείο των εργαζόμενων είχε αντιταχθεί στη «συνεργασία» της μονάδας με τη Siemens.

Παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες, η πώληση της μονάδας έγινε τελικά με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου η οποία δικαιολόγησε τη στάση της με βάση τις «υποσχέσεις» του αγοραστή.

Όμως στη γενική συνέλευση που ακολούθησε για να επικυρωθεί η απόφαση της διοίκησης και να εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας οι εργαζόμενοι ανέτρεψαν την απόφαση καταψηφίζοντας την πρόταση της διοίκησης. Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε από τους 1.089 εργαζόμενους οι 579 ψήφισαν «ΟΧΙ» στην πώληση της μονάδας, οι 480 «ΝΑΙ» και υπήρχαν και 30 λευκά ψηφοδέλτια.

Το «ΟΧΙ» στην πώληση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους σχεδιασμούς της διοίκησης των ναυπηγείων και ανοίγει ένα δρόμο ουσιαστικής αντιπαράθεσης, ένα δρόμο αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων. Ένα δρόμο ο οποίος αν ακολουθηθεί μέχρι το τέλος μπορεί να αποτρέψει τη σταδιακή διάλυση των ναυπηγείων που προωθεί η ThyssenKrupp. Ταυτόχρονα η ψηφοφορία αποτέλεσε και υπερψήφιση πρότασης μομφής προς τη διοίκηση του σωματείου η οποία οφείλει να παραιτηθεί συγκαλώντας έκτακτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως η μαζική παρουσία και δράση των εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να δρομολογήσει σοβαρές εξελίξεις.