ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ

Γαλάτσι

Να ακυρωθεί η σύμβαση του Παλαί

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλατσίου-Ν. Ιωνίας συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου «Παλαί» στο Γαλάτσι. Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλατσίου-Ν. Ιωνίας πιστεύει ότι η ακύρωση της σύμβασης δεν είναι χαμένη υπόθεση. Προχωρεί σε μάζεμα υπογραφών απαιτώντας έτσι από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να κλείσουν για μία μέρα τις εισόδους των πόλεων, να γίνει άμεσα παλλαϊκή συναυλία και να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί ο αρχικός χαρακτήρας του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου ως χώρου άθλησης και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση. 

Αθήνα

Η πόλη ανήκει στους κατοίκους της

Στις 9 και 10/12 έγιναν μια σειρά από κινητοποιήσεις στην Αθήνα: Η πρώτη βραδινή κινητοποίηση κατοίκων στην περιοχή Κεραμεικός – Γκάζι – Ρουφ, ενάντια στη συσσώρευση νυχτερινών κέντρων στην περιοχή. Με 200 άτομα να καταλαμβάνουν την Ιερά Οδό στις 12 τα μεσάνυχτα, η Αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί σε ελέγχους στα κέντρα, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα λειτουργούν χωρίς άδεια. Η πρώτη διαδημοτική κοινή κινητοποίηση για την υπογειοποίηση του προαστιακού, με συγκεντρώσεις κατοίκων σε δύο διαφορετικά σημεία, στον Ταύρο και στα Σεπόλια. Περίπου 200 άτομα σε κάθε συγκέντρωση διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τα νέα τείχη που ορθώνονται μέσα στις γειτονιές τους από την ΟΣΕ Α.Ε. Η δημοτική αγορά της Κυψέλης, ένα κτίριο με σημαντική ιστορία, που παραμένει κλειστό με επιλογή του Δήμου Αθήνας περιμένοντας τον… Βωβό του, άνοιξε επιτέλους (καταλήφθηκε) με πρωτοβουλία μελών της «Ανοιχτής Πόλης». Καθαρίστηκε με εθελοντική δουλειά και στο διάστημα 15-24/12 θα φιλοξενήσει πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις και συζητήσεις, ενώ παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.000 υπογραφές. Η λαϊκή συνέλευση κατοίκων στο Κουκάκι αποφάσισε διαδοχικές παρεμβάσεις ενάντια σε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Ηράκλειο

5η Συνάντηση του «Οικοκρήτη»

Στις 9/12 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η 5η Παγκρήτια Συνάντηση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Περιλάμβανε, στο πρώτο μέρος, ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις», και στη συνέχεια τις εργασίες της Παγκρήτιας Συνάντησης των Περιβαλλοντικών Ομάδων. Το θέμα της ημερίδας στόχευε κυρίως στη συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες μιας άλλης, διαφορετικής ανάπτυξης, βιώσιμης, ήπιας, τοπικής-περιφερειακής, σε αντίθεση με τα γίγα-έργα που προωθούνται στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο της Μονής Τοπλού και της εταιρείας της(!) «Παναγία Ακρωτηριανή», να αποδοθεί ένα ολόκληρο ακρωτήριο της Αν. Κρήτης σε ξένα κυρίως κεφάλαια για τη δημιουργία μεγάλης τουριστικής επένδυσης. Το διαμετακομιστικό λιμάνι Τυμπακίου είναι επίσης ένα άλλο γίγα-έργο που προωθείται στην Κρήτη με… γιγα-συνέπειες επίσης.

Νίκαια

Γίνεται πετυχημένο γλέντι χωρίς συνταγή;

Tη γνωρίζαμε. Bάλαμε στόχο, μεράκι, δουλίτσα και λίγη οργάνωση. Mας έμεινε η αγωνία για το αποτέλεσμα, το οποίο και μας ξεπέρασε! Tο ενωτικό Aριστερό Ψηφοδέλτιο «Nίκαια – μια πόλη για όλους», γιόρτασε την ανάγκη της ύπαρξης και συνέχισης της δράσης του, το βράδυ, στις 2 του Δεκέμβρη, με τον πιο ζωντανό τρόπο. Kέφι, χορός, πολύ φαγητό και κρασί, φυσικά, πολύ καλοί μουσικοί και παρέες που συναντήθηκαν, ήταν τα στοιχεία που ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς.