Αποφασιστικά προς τη δημοκρατία το Νεπάλ, του Γιώργου Τσίπρα

Έντονες πολιτικές διεργασίες ζει το Νεπάλ, ένα μήνα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης. Το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) αναδείχτηκε πρώτη δύναμη εξασφαλίζοντας (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα) πάνω από το 30% και περισσότερες από 220 έδρες. Αυτή η εξέλιξη, προάγγελος ριζικών αλλαγών, αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη για το κατεστημένο. Βάσει των στημένων δημοσκοπήσεων, αναμενόταν νίκη του "μετριοπαθούς" Νεπαλέζικου Κογκρέσου, το οποίο όμως υπέστη οδυνηρή ήττα, περιοριζόμενο σε ποσοστό 21% και 110 έδρες. Τα κάποτε κυρίαρχα φιλομοναρχικά κόμματα συνετρίβησαν, εκλέγοντας μόλις 15-20 βουλευτές. Στους χαμένους συγκαταλέγεται και το πάλαι ποτέ ηγεμονικό κόμμα της κοινοβουλευτικής αριστεράς, το Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ), που έλαβε 20% και 103 έδρες. Άλλα 4 μικρότερα κομμουνιστικά κόμματα έλαβαν συνολικά 20 έδρες. Πέρα από τους Μαοϊκούς, νικητές θεωρούνται και τα τοπικιστικά κόμματα (Μαντέζι), που απέσπασαν περίπου 10% και 75 έδρες.

Η "απρόσμενη" εκλογική επικράτηση των Μαοϊκών δημιούργησε μεγάλη κρίση στα δύο άλλα σημαντικά κόμματα, το Κογκρέσο και το Ενωμένο Μ-Λ. Η πρόσκληση του ηγέτη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), προέδρου Πρατσάντα, για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη, προκάλεσε ρήγματα στο εσωτερικό αυτών των δύο κομμάτων. Το Ενωμένο Μ-Λ, του οποίου πολλά στελέχη και το μεγαλύτερο μέρος της βάσης απαιτούν συνεργασία με τους Μαοϊκούς, ταλαντεύεται αλλά ήδη συμφώνησε σε "τακτική συνεργασία των αριστερών δυνάμεων". Το Κογκρέσο έχει χωριστεί στα δύο, με τη "ρεαλιστική" πτέρυγα να δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση, ενώ οι πιο πιστοί υπηρέτες των ξένων δυνάμεων και του ντόπιου κατεστημένου υποστηρίζουν ότι "οι Μαοϊκοί πρέπει πρώτα να διαλύσουν (!) την ανεξέλεγκτη Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας και να ακυρώσουν τις έκνομες δημεύσεις ιδιοκτησιών των γαιοκτημόνων".

Η πρώτη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης έχει οριστεί για τις 28 Μαΐου – ημέρα που θα ανακηρυχθεί η κατάργηση της αιωνόβιας μοναρχίας και ο βασιλιάς Γκιανέντρα (που σύμφωνα με τους οπαδούς του αποτελεί μετενσάρκωση του θεού Βισνού) θα πρέπει να εγκαταλείψει το παλάτι και να μετατραπεί σε… απλό θνητό. Οι ηγέτες του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) Πρατσάντα και Μπαταράι σε δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι επιθυμούν μια "αξιοπρεπή αποχώρηση του πρώην βασιλιά", αλλά προειδοποίησαν ότι αν δεν αποδεχθεί τη λαϊκή ετυμηγορία θα διωχθεί βίαια.

Η ανακήρυξη της δημοκρατίας ήδη αναδεικνύεται σε καυτό ζήτημα, αφού τόσο οι φιλομοναρχικοί όσο και ορισμένοι "παραδοσιακοί" ηγέτες του Κογκρέσου υποστήριξαν ότι "ίσως ο βασιλιάς πρέπει να παραμείνει ως σύμβολο της ενότητας του έθνους" – δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση των Μαοϊκών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι "όποιος παριστάνει ότι δεν αντιλήφθηκε τον πολιτικό σεισμό της 10ης Απριλίου, θα νιώσει άμεσα στο πετσί του πολύ μεγαλύτερη οδύνη από αυτή που του προκαλεί το γκρέμισμα της φεουδαρχικής μοναρχίας".

Γιώργος Τσίπρας