Ανταποκρίσεις από την Παλαιστίνη

Από τη Ράφα (Λωρίδα της Γάζας), 7 Γενάρη 2009

Μία από τις ανταποκρίσεις που έστειλε ο συναγωνιστής Γ.Κ., μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης "Ιντιφάντα" και ακτιβιστής του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM)

Η χειρότερη νύκτα από πλευράς αεροπορικών βομβαρδισμών στη Ράφα. Κάθε 5 με 10 λεπτά και ένας-δυο πύραυλοι, κυρίως από F-16. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και αυτή την ώρα. Κυρίως (αλλά όχι μόνο) πρέπει να έχει χτυπηθεί η περιοχή των συνόρων, με τα τούνελ, όπου όμως πλέον χτυπιούνται σπίτια. Ο κόσμος εδώ ήδη μιλάει για 8 σπίτια χτυπημένα.

ΕΚΚΛΗΣΗ: Κάντε κάτι, ασκήστε πίεση να σταματήσουν οι Ισραηλινοί να χτυπούν ασθενοφόρα! Έχουν χτυπήσει καμιά δεκαπενταριά, και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 7, ίσως και παραπάνω, τραυματιοφορείς και γιατρούς. Οι διεθνείς ακτιβιστές του ISM στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εδώ και μέρες συνοδεύουν ασθενοφόρα. Εμείς εδώ στο νότιο τμήμα δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα, όμως ήδη έχουν γίνει κάποιες προετοιμασίες. Περιμένουμε κλήση για αποστολή σε επικίνδυνη περιοχή. Στην Ερυθρά Ημισέληνο στη Ράφα, με την οποία θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε, μας είπαν ότι ένα από τα ασθενοφόρα τους παραλίγο να χτυπηθεί από πύραυλο μη επανδρωμένου ισραηλινού αεροσκάφους. Γενικά βάζουν τους τραυματίες όπως-όπως στο ασθενοφόρο και φεύγουν, και μετά αρχίζουν να τους φροντίζουν.

Η κατάσταση στην Τζαμπάλια είναι απελπιστική. Όπως ξέρετε, οι Ισραηλινοί χτυπούν τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο όσοι/ες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Εκατόμβη νεκρών. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ να σταματήσει αυτή η σφαγή! Τα μηνύματα που μας έρχονται από την Τζαμπάλια λένε ότι ο κόσμος πλέον δεν έχει τρόφιμα, ούτε νερό!

Προχτές το βράδυ μια από τις συναγωνίστριες του ISM, η καναδή Έβα Μπάρτλετ, παραλίγο να σκοτωθεί μαζί με πολλούς δημοσιογράφους όταν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν δέχθηκε επίθεση από ελικόπτερο Απάτσι. Οι ισραηλινοί όχι μόνο δεν αφήνουν τους δημοσιογράφους να εισέλθουν και να μεταδώσουν τις θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τώρα προσπαθούν να σκοτώσουν και τους λιγοστούς δημοσιογράφους και διεθνείς εθελοντές που μπορούν να αποκαλύψουν τα εγκλήματα που συμβαίνουν.

Ανταποκρίσεις μελών της ΚΟΕ από την Παλαιστίνη

28 Δεκέμβρη:

Καθώς ήμασταν σε ένα μαγαζάκι στη Χεβρώνα, μπήκε ο γιος του ιδιοκτήτη και του είπε ότι βομβαρδίζεται η Γάζα. Αφήσαμε ανοιχτό το μαγαζί και τρέξαμε όλοι σπίτι του. Μπαίνοντας, μια γυναίκα κλαίει. Ήταν η σύζυγός του, που έβλεπε τις ειδήσεις. Εικόνες συγκλονιστικές, σκληρές. Πτώματα παντού. Μαζεύτηκαν και άλλοι στο σπίτι. Η οργή τους ξεχείλιζε. Ένας κατηγορούσε την Παλαιστινιακή Αρχή που δεν κάνει τίποτα, άλλος τις αραβικές χώρες.

Έπρεπε να πάμε στη Βηθλεέμ, όπου κανονικά θα γινόταν εκδήλωση για την εξέγερση στην Ελλάδα! Φυσικά, αντ’ αυτής αποφασίστηκε να γίνει πορεία. Εκατοντάδες κόσμου, Παλαιστίνιοι και ξένοι ακτιβιστές, διέσχισαν το κέντρο και κατευθύνθηκαν στο τσεκ-πόιντ των ισραηλινών. Σχεδόν αμέσως οι στρατιώτες από τον πύργο έριξαν χημικά και βόμβες κρότου-λάμψης. Μάθαμε ότι έγιναν πορείες σε όλη τη Παλαιστίνη. Στη Ραμάλα μαζική διαδήλωση, που χτυπήθηκε από την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς. Παντού στρατός και ελικόπτερα. Έγινε πορεία διαμαρτυρίας και στο Τελ Αβιβ. Χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Βομβαρδίζουν ανελέητα τη Γάζα εδώ και 24 ώρες. Λόγω του αποκλεισμού, τα φάρμακα δεν επαρκούν. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν καύσιμα. Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι θα παράσχουν ιατρική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν πως "δεν είναι βοήθεια να μεταφέρετε τα πτώματα μας. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας". Ο σύντροφος Νάσαρ ζήτησε από όλους τους διεθνείς που ήμασταν εκεί να βοηθήσουμε, να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο το τι συμβαίνει. Να καταδικαστεί το σιωνιστικό κράτος, να απομονωθεί. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη επίθεση από το 1967. Ο παλαιστινιακός λαός όμως, όσες χιλιάδες παιδιά του και αν σκοτωθούν, αντιστέκεται. Και θα συνεχίζει να αντιστέκεται, μέχρι τη δικαίωσή του!

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Κάποιος στο δρόμο έλεγε "και στην Ελλάδα έχουν Ιντιφάντα"! Βλέπουν την εξέγερση στην Ελλάδα σαν κομμάτι του αγώνα που δίνουν κι αυτοί. Τους δίνει ελπίδα, ότι να, και αλλού υπάρχει αντίσταση. Το λαό μας τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση… Εδώ ακούσαμε και το εξής: "Στην Ελλάδα έναν σκότωσαν, και δες τι έγινε. Εδώ σκότωσαν μέχρι τώρα 250. Τι θα κάνουμε;"

29 Δεκέμβρη:

Οι μαρτυρίες δεν μπορούν να περιγράψουν τη φρίκη. Οι άνθρωποι αυτοί, που χρόνια τώρα ζουν την πιο αρρωστημένη επιθετικότητα που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, δεν πίστευαν ότι μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερα. Το κανάλι Αλ-Άκσα της Γάζας δείχνει σκηνές με στοιβαγμένα πτώματα ενήλικων και παιδιών και κομμένα κεφάλια…

Τη νύχτα βομβάρδισαν το τζαμί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, σκοτώνοντας μια μητέρα με τα τέσσερα της παιδιά. Τη λογική "για κάθε νεκρό μου, σκοτώνω διακόσιους δικούς σου" δεν την είχαν ούτε οι Ναζί – ακόμα και αυτοί στη συλλογική τους τιμωρία χρησιμοποιούσαν μικρότερη αναλογία. Βομβάρδισαν το λιμάνι, το πανεπιστήμιο και το τζαμί δίπλα στο νοσοκομείο, εκεί που κοιμάται ο κόσμος για να είναι κοντά στους τραυματίες του.

Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις ήταν ήδη απερίγραπτες πριν τους βομβαρδισμούς. Τώρα ο κόσμος ψάχνει τους δικούς του ανάμεσα σε ακρωτηριασμένα πτώματα. Ούτε καν γάζες δεν υπάρχουν – κόβουν τις κουρτίνες για να δέσουν πληγές. Ούτε σεντόνια για να τυλίξουν τους νεκρούς: ένας πατέρας πήρε το νεκρό εννιάχρονο αγοράκι του με χαρτόκουτο…

Παραμονή Πρωτοχρονιάς:

Συνεχίζονται οι επιθέσεις. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 330 και οι τραυματίες τους 1500. Χτες ήμασταν στη Ραμάλα, σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Μετά από παρέμβαση του Λαϊκού Μετώπου κατέβασαν όλοι τις κομματικές σημαίες και ύψωσαν την παλαιστινιακή. Η Φατάχ προσπαθεί οποιαδήποτε αντίδραση να μην μετασχηματιστεί και πάρει χαρακτηριστικά εξέγερσης, να μην κινδυνεύσει η θέση της… σε βαθμό προδοσίας του παλαιστινιακού λαού. Κατηγορεί τη Χαμάς για ό,τι γίνεται στη Γάζα! Σήμερα ανακοινώθηκε ότι διακόπτει επιτέλους τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Χτες οι ισραηλινοί σκότωσαν ένα παιδί στη διαδήλωση που έγινε στο Νιλ-ιν, και τραυμάτισαν σοβαρά ακόμα ένα… Τελικά και το δεύτερο πέθανε. Σήμερα έγινε η κηδεία τους. Η πομπή προς το νεκροταφείο περνά μπροστά μας. Η εικόνα απλά δεν περιγράφεται.

7 Γενάρη:

Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ. Ενώ είμαστε παγωμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών και από τη σημερινή αιματοχυσία και το βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ με πάνω από 40 νεκρούς, κυρίως παιδιά, στο πνεύμα των ανθρώπων της Παλαιστίνης δεν μπορούμε να νιώθουμε σοκαρισμένοι. Μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, μην ξεχνάμε το Λίβανο, το σχολείο στην Κανά, τους παρατηρητές του ΟΗΕ που βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί. Μιλάμε με ανθρώπους στη Γάζα κάθε μέρα, μουσουλμάνους και χριστιανούς, και μας λένε: Αυτή είναι μια επίθεση σε όλους τους Παλαιστίνιους, είναι σαν να θέλουν να μας εξαφανίσουν από το χάρτη.

Δεν είναι όμως κάτι καινούριο. Αν και αυτή η επίθεση είναι η βιαιότερη σε ένταση, είναι χιλιάδες οι νεκροί τα τελευταία χρόνια. Μόνο την τελευταία χρονιά υπήρχαν πάνω από 460 νεκροί – χωρίς να υπολογίζουμε τα θύματα του αποκλεισμού. Η στόχευση φαίνεται να είναι τα παιδιά και τα ασθενοφόρα. Όσο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις… για αυτές το παλαιστινιακό αίμα είναι φτηνό.