Ανακοίνωση του Καθοδηγητικού Οργάνου της ΚΟΕ

Αποχαιρετώντας την Μαριάννα

 

Το  Καθοδηγητικό Όργανο, όλα τα μέλη και στελέχη, και οι φίλοι της ΚΟΕ αποχαιρετάμε σήμερα την συντρόφισσα Μαριάννα Μπρεκάση και είναι μια στιγμή βαθύτατης λύπης, πένθους, απώλειας, αναμνήσεων, συγκίνησης.

Η Μαριάνα Μπρεκάση όπως δεκάδες χιλιάδες –ίσως και εκαντοντάδες χιλιάδες- νέων ανθρώπων εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα την περίοδο της μεταπολίτευσης και αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΠΠΣΠ και στη συνέχεια του ΚΚΕ(μ-λ).

Όμως στις δεκαετίες του 80 και του 90, όταν ήρθαν οι δύσκολες στιγμές και οι δύσκολες επιλογές, η συντρόφισσα Μαριάννα έκανε μια επιλογή, απλή στην ουσία αλλά όχι εύκολη στην εφαρμογή, να συνεχίσει να είναι παρούσα στο χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς μέσα από τις γραμμές της Α/συνέχεια και από το 2003 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη και στέλεχος της ΚΟΕ. Με την δράση της και την στάση της κατόρθωσε να έχει κατοχυρωθεί στην συνείδηση και στην καρδιά χιλιάδων απλών ανθρώπων της Αριστεράς σαν μια σημαντική αγωνίστρια στο χώρο της αυτοδιοίκησης και σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους, την νεολαία, σε όλα τα εγχειρήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς (Αριστερές Συσπειρώσεις, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ΣΥΡΙΖΑ).

Η Μαριάννα Μπρεκάση έκανε υπερβάσεις στην ζωή της. Απόδειξε ότι ένας απλός άνθρωπος, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, όταν ενταχθεί σε μια συλλογικότητα, όταν αφιερωθεί να υπηρετήσει την λαϊκή υπόθεση, μπορεί να αναδειχθεί σε μια προσωπικότητα αναφοράς, να γίνει ένα αριστερό δημόσιο πρόσωπο, να εκφράσει με συνέπεια σε όλους τους χώρους τις λαϊκές ανάγκες και την αξιοπρέπεια της Αριστεράς. Αυτά τα βήματα και αυτές οι ατομικές υπερβάσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά η Μαριάννα είχε μάθει να αγωνίζεται και να θέτει το συλλογικό πάνω από τις ατομικές δυσκολίες. Η συντρόφισσα Μαριάννα πάλεψε, αγωνίστηκε, στάθηκε όρθια, στάθηκε κοντά σε όλους όσους είχαν προβλήματα και αγωνίζονταν. Η αγάπη, η αλληλεγγύη, καθώς και η λύπη για τον χαμό της που δείχνουν χιλιάδες άνθρωποι που έμαθαν για το θάνατό της, είναι μια ορατή απόδειξη αυτής της κατοχύρωσης, αυτής της αναγνώρισης για την προσφορά της.

Η Μαριάννα Μπρεκάση με την στάση της αποτελεί ένα παράδειγμα διαφορετικό από τις συνηθισμένες πλέον καταστάσεις και τις αρνητικές συμπεριφορές που δείχνουν πολλά άλλα δημόσια πρόσωπα και στελέχη της Αριστεράς. Τον παραγοντισμό, τον καρριερισμό, τον κυνισμό, την «αναρρίχηση», σε τελική ανάλυση να μπαίνει το εγωϊστικό άτομο πάνω από τις ανάγκες του κινήματος, πάνω από τις ανάγκες και τους καημούς του απλού κόσμου, πάνω από τις ιδέες και τα οράματα της αριστεράς.

Η Μαριάννα Μπρεκάση αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα: απλοί άνθρωποι της αριστεράς μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα, μπορούν να εκπροσωπήσουν και να εκφράσουν αιτήματα και ανάγκες με συνέπεια και ανυποχώρητα, μπορούν να αναδειχθούν και να κατοχυρωθούν βασισμένοι στην συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, στην διαρκή καλυτέρευση των ίδιων μέσα από την ένταξη σε ένα συλλογικό σχέδιο, στην καταπολέμηση ακόμα και τάσεων και ροπών που δημιουργούν οι δημόσιες εκπροσωπήσεις.

Η Μαριάννα Μπρεκάση είχε μια λύπη –γιατί είχε πλήρη διαύγεια σε όλη την δύσκολη μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια-  πως δεν βοηθά όσο πρέπει την προσπάθεια της ΚΟΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως έπρεπε να μπορεί να κάνει περισσότερα. Της έκανε καλό να μπορεί να προσφέρει παρόλο που πάντα υπήρχε φροντίδα να μην ταλαιπωρείται παραπάνω.

Στην μητέρα της κυρά Χρυσούλα, στους συγγενείς της, στους φίλους και τους συντρόφους της απευθύνουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Τώρα, που φεύγεις Μαριάννα, τώρα που γίνονται πιο ουσιαστικοί απολογισμοί, να ξέρεις ότι έδωσες πολλά. Πρόσφερες με την στάση σου όλα αυτά τα χρόνια πολλά στους απλούς ανθρώπους, στο κίνημα, στην αριστερά, στην ΚΟΕ.

Η ΚΟΕ σε αποχαιρετά, συνεχίζοντας με θέρμη και πείσμα όσα μαζί σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε. Παντού σε όλη την Ελλάδα οι σημαίες της ΚΟΕ σε αποχαιρετούν και όλα τα μέλη σου υπόσχονται πως θα βγάλουν και άλλες Μαριάννες που θα συνεχίσουν με απλό τρόπο να αγωνίζονται έναν καλύτερο κόσμο απαλλαγμένο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μαριάννα γειά σου!

13/3/09